П редположението, че само жените ядат салати е отдавна приет стереотип, който се подкрепя от романтичните комедии и забавните истории за неловки първи срещи.
Оказва се обаче, че мъжете трябва да ядат повече салата от жените - поне според американските диетолози, които препоръчват седем порции плодове и зеленчуци за мъже и само пет за жени.
Какво да правим тогава и как да помогнем на силния пол да похапва здравословно, без да "губи от мъжествеността си"? :)
Събрахме няколко страхотни салати, които са достатъчно мъжествени, за да бъдат ядени от мачо мъже, като същевременно запазят ценното си мъжество. И те са точно толкова полезни като салатите, които останалата част от човечеството яде.
Салата на Коб
200 г пилешко филе
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. горчица
1 ч. л. сос “Уорчестър”
2 ч. л. винен оцет
1 1/2 к. ч. зехтин
2 ч. л. лимонов сок
1 скилидка чесън
черен пипер на вкус
1 авокадо
2-3 домата
2-3 яйца
100-150 г бекон
бял пипер на вкус
Пилешкото месо се нарязва на филета, поръсва се със сол, зехтин и черен пипер и се запича във фурна на 220 градуса. Яйцата се слагат в касерола с вода и се варят около 8-10 минути след кипването на водата.
Доматите се почистват и се нарязват на кубчета. Авокадото се разрязва на две части, семето се отстранява и месестата част се изважда с помощта на лъжица. Поръсва се с лимонов сок.
Скилидката чесън се наситнява и се смесва с горчицата, лимоновия сок, винения оцет, захарта, белия пипер и солта. Добавят се сосът “Уорчестър” и зехтинът и се разбърква. Беконът и синьото сирене се нарязват на парченца и се нареждат по края на платото.
Зелената салата се нарязва и се аранжира с пилешкото месо, парченцата домати и авокадото. Салатата се овкусява със соса и се поръсва с настърганите сварени яйца.
Зелена салата с риба тон и маслини
2 консерви риба тон в зехтин (по 150 г)
1 зелена салата
150 г чери домати
50 г зелени маслини с чушка
2–3 стръка пресен лук
3 с. л. зехтин
2 с. л. сок от лимон
2 ч. л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
Пресният лук се наситнява, салатата се накъсва, смесват се в голяма купа.
Прибавят се разполовените маслини и чери доматчета. Горчицата се разбърква със сока от лимон и зехтина, сол и черен пипер.
Салатата се подправя с дресинга и се разбърква. Сервира се с отцедена риба тон.
Салата Цезар
200–300 г филе от пиле
1 ч. л. черен пипер
1 скилидка чесън
1 ч. л. сос "Уорчестър"
1 с. л. горчица
1 филе аншоа
3 с. л. лимонов сок
2 с. л. олио
8 с. л. зехтин
1 яйце
1 ч. л. риган
сок от 1 лимон
2 с. л. зехтин
сирене "Пармезан" за поръсване
1 маруля
2 филии сух хляб
6–7 с. л. зехтин
4–5 картофа (700 г)
1 ч. л. сол
Картофите се нарязват на кубчета и се сваряват в 2 с. л. вода за около 7–8 минути в микровълнова фурна на максимална мощност. След като времето за варене изтече, картофите не се изваждат от фурната, а се оставят да престоят 5 минути. В купичка се смесват всички продукти за маринатата и се разбъркват добре.
В пилето се правят напречни разрези, маринова се и се оставя да престои около 30 минути. Приготвят се кротони, като от хляба се нарязват малки кубчета и се запържват в сгорещения зехтин до зачервяване. Изваждат се и в същата мазнина за не повече от минута и половина се запържва маринованото пилешко.
Дресингът се приготвя, като се кипва вода и в нея се вари яйцето точно 1 минута. Обелва се, разбива се с миксер или тел и се прибавят счуканата скилидка чесън и всички останали съставки за дресинга. Разбива се много добре.
При сервиране в чинията се прави канапе от нарязаната наситно маруля, добавят се сварените картофи, нарязаното на кубчета пилешко филе, кротоните и накрая всичко се полива с 2–3 с. л. от дресинга. По желание всяка порция се поръсва със сирене "Пармезан".
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!