О чаквате гости или планирате специална семейна вечеря и искате да сте сигурни, че ястието ви ще бъде сочно и със златист загар, тогава непременно трябва да заложите на панировката.
Тези ястия се приготвят бързо и ако заложите на някоя от специалните ни рецепти, може да сте спокойни, че никой от гостите ви няма да си тръгне гладен.
Панирано пиле с корнфлейкс
4 картофа
0.5 връзка магданоз
1 малка бучка масло
4 пилешки филета
4 ч.л. горчица
120 г корнфлейкс
1 глава червено цвекло
1 ябълка Рената
балсамов оцет
сол и пипер
- Сложете в найлоново пликче корнфлейкса и го овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте и го натрошете на по-дребни парченца с помощта на дръжка на нож или друг инструмент. Намажете филетата с горчица от двете страни с четчица и ги оваляйте хубаво в корнфлейкс.
Сложете месото в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете за около 25 минути на 180 градуса.
За гарнитурата сварете цвеклото или използвайте варено.
Настържете го заедно с ябълката, сложете ги в тенджера и ги овкусете със сол, черен пипер и балсамов оцет. Ако не са пуснали достатъчно сок, добавете малко вода. Задушете ги за кратко. Отделно сварете картофите, обелени и нарязани на едри кубчета. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата върху котлона. Пуснете бучка масло и разтръскайте. Поръсете ги със ситно нарязан магданоз.
Сервирайте задушените цвекло и ябълка, варените картофи с магданоз и нарязано на филийки хрупкаво пилешко филе.
Панирани котлети с галета
4 свински котлета
140 г галета
50 г сирене „Пармезан”
2 яйца
4 стръка салвия
сол и черен пипер на вкус
брашно за овалване
зехтин за пържене за соса:
150 г заквасена сметана
80 мл животинска сметана
1 скилидка чесън
4 стръка магданоз
4 стръка див лук
4 стръка босилек
4 стръка копър
1–2 с. л. сок от лимон
1 ч. л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
Котлетите се прорязват до костта, без да се отделят от нея. Месото се начуква внимателно, докато се изтъни. Овкусява се със сол и черен пипер.
- Яйцата се разбиват. Галетата се смесва с настъргания пармезан. Котлетите се овалват в брашно. Потапят се в яйцата и се овалват в галетата с пармезана.
Пържат се един по един в сгорещен зехтин от двете страни, до златисто, като при всеки котлет в мазнината се слага един стрък салвия.
Заквасената сметана се разбърква и се овкусява с наситнените магданоз, копър, див лук и босилек. Прибавят се стритият на паста чесън, горчицата, лимоновият сок, сол и черен пипер.
Животинската сметана се разбива, докато стане пухкава. Прибавя се към ароматната смес. Шницелите се поднасят със соса.
Скариди и зеленчуци темпура
олио за пържене
2 японски патладжана
4 кръгчета корен от лотос
3 бр. аспержи
3 стръка пресен лук (само бялата част)
1 кралска гъба
1 шепа зелен боб
8 скариди
За темпурата:
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. царевично нишесте
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. газирана вода
1 яйце
кубчета лед
За соса:
1-2 с.л. оризов оцет
1-2 с.л. соев сос
1 ч.л. захар
1 с.л. настърган джинджифил
Подгответе зеленчуците и скаридите. Изрежете долния край на патладжаните и ги разрежете на четвъртини, по дължина. Гъбата също нарежете на четвъртини по дължина, заедно с пънчето. Коренът от лотос нарежете на кръгчета. Аспержите, стръковете лук и шушулките зелн боб оставете цели - важното е да са пресни и крехки. Почистете скаридите, обелете ги и отстранете главите им.
- За темпурата поставете брашното и нишестето за 1 нощ във фризер. След това ги смесете в купа, като ги пресеете. Добавете содата бикарбонат и разбъркайте. В друг съд сипете газираната вода и чукнете яйцето. Разбийте. При постоянно разбъркване, добавете на струйка течните съставки към сухите, докато получите хомогенна смес с гъстотата на смес за палачинки. Добавете няколко кубчета лед, за да държите сместа студена.
За соса смесете в купичка оризовия оцет, соевия сос, захарта и фино настъргания джинджифил. Разбъркайте добре и оставете настрани. В дълбок тиган или друг съд сипете 3-4 пръста растително олио и го загрейте добре.
Потапяйте в темпура всяко парче зеленчук и скарида като ги пускате внимателно в олиото. Пържете на порции, по 1-2 минути, до бледо златисто. Извадете пържените скариди и зеленчуци върху тава с решетка. Поднесете скариди и зеленчуци темпура със сос за топене.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!