М есни или постни кюфтетата винаги са добра идея за обяд, вечеря или похапване в офиса. А ако изберете да ги поднесете с интересен сос, няма нужда дори да мислите за гарнитура.
Днес ви предлагаме 3 вкусни рецепти за домашни кюфтета, с различен от класическия бял сос.
Телешки кюфтета в горчичен сос
- 500 г смляно телешко месо от плешка
- 1 яйце
- 1 скилидка чесън
- 1/2 ч.л. сух риган
- 100 г прошуто
- 1/2 ч.л. семена от резене
- 50 мл прясно мляко
- 2 филийки стар хляб
- сол и черен пипер на вкус
- За соса:
- 50 мл вино марсала
- 100 мл телешки бульон
- 200 мл течна животинска сметана
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1 стрък салвия
Стрийте резенето в хаванче. Сложете скилидката чесън, малко сол и счукайте добре. Прибавете и ригана, черен пипер и ако има нужда, още сол. Счукайте всичко добре. Нарежете на ситно прошутото. В купа смесете каймата, прошутото, ароматната подправка, накиснатия в мляко и отцеден хляб и яйцето. Размесете добре.
Оформете малки кюфтета и ги запържете до златисто в съд с дебело дъно със сгорещения зехтин. Когато кюфтета са почти готови ги извадете. Деглазирайте с виното. Щом алкохолът се изпари, налейте бульона и сметаната.
Добавете наситнената салвия и горчицата и разбъркайте. Щом леко се сгъсти соса, върнете кюфтетата. Гответе още 3-5 минути и сервирайте.
Кюфтета в медено-чеснов сос
- 1 яйце
- 2 с.л. галета
- 2 с.л. соев сос
- 2 с.л. сос Уорчестър
- 0.5 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 500 г телешка кайма
- 0.25 червена чушка
- 0.5 глава лук
- 1 стрък пресен лук
За соса:
- 4 скилидки чесън
- 5 капки чили сос
- 250 мл телешки бульон
- 1 с.л. царевично нишесте
- 4 с.л. мед
За кюфтенцата чукнете яйцето в купа. Добавете настъргания лук, двата вида сос и галетата. добавете каймата, нарязаната на малки кубчета червена чушка и овкусете с черен пипер. Омесете каймата добре. Оформете еднакви кръгли кюфтенца. Подредете ги в постлана с хартия за печене тава. Печете в редварително загрята фурна на 220 градуса 20 минути.
За соса в купичка разбъркайте студения телешки бульон с нишестето до гладкост. Изсипете го в тиган. Добавете пасираните скилидки чесън, меда и лютия сос. Разбъркайте с помощта на тел. Гответе около 2 минути, докато сосът се сгъсти.
Нарежете пресния лук на тънки кръгчета. Поставете кюфтенцата в тигана със соса и разбъркайте за минута. Сервирайте кюфтенца с медено-чеснов сос, поръсени с пресен лук. Можете да сервирате кюфтенцата със задушени броколи и варена яйчена юфка.
Кюфтета в сос гуахильо
- 6 сухи чушки гуахильо
- 1 800 г томатио
- 3 скилидки чесън
- 1 1/2 ч.л. сол
- 2 с.л. слъногледово олио
- 1 1/4 ч.ч. нарязан лук
- 1 800 г смлени пуешки гърди
- 1/2 ч.ч. хлебни трохи
- 1 яйце
- 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 3 ч.ч. пилешки бульон
- 2 стръка епазоте или 4 сушени листа (вместо епазоте може да използвате кориандър)
Отстранете дръжките и семките на сухите чушки гуахильо. Запечете ги в загрят тиган или тава върху котлона, от всички страни. Печете докато променят звета си.
Обелете и измийте томатио. Сложете ги в тенджера заедно с печените сухи чушки. Добавете обелените скилидки чесън и залейте с достатъчно вода. Захлупете съда и оставете да заври. След това варете 10-12 минути, докато доматите напълно омекнат.
В купа сложете каймата от пуешко месо. Към нея добавете 1/4 ч.ч. ситно нарязан лук, предварително разбитото яйце и хлебните трохи. Овкусете със сол и черен пипер и омесете каймата с ръце.
Сварените чушки и томатио сложете в блендер. Добавете 1/2 ч.ч. от водата от варенето и смелете до получаването на фина, гладка смес. В тенджера загрейте 2 с.л. олио и запържете 1 ч.ч. нарязан на ситно лук до омекване. Изсипете сместа от чушки и томатио и варете 7-8 миунти на умерен огън, с капак. Добавете пилешкия бульон и изчакайте сместа отново да заври.
Оформете кръгли кюфтета от каймата между дланите на ръцете си и ги пуснете във врящия сос. Добавете стръковете епазоте или кориандър. Гответе на умерен огън, без капак, 35 минути. Сервирайте кюфтетата в сос гуахильо с варен ориз чепил.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!