Пропуснали сте закуската, обядвали сте рано и май не достатъчно, в резултат на което още в 5 часа започвате да копнеете за топла домашна вечеря. До тук нищо необичайно, проблемът обаче идва, когато се приберете и единственото сготвено нещо е вареното яйце, за което така и не е останало време сутринта. Точно за тези дни, в който дори времето за доставка на храна изглежда твърде дълго, са нашите три бързи, топли и вкусни рецепти.
Тортили от тиквички
- 1 голяма тиквичка
- 1 яйце
- 1 с.л. брашно (нишесте) от тапиока
- 100 г гъби
- 1 ч.л. масло
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л. зехтин
- шепа пресни подправки по избор - мащерка, босилек, риган и др.
- 1 с.л. заквасена сметана
- 1 стрък кориандър
- сол
Обелете и настържете тиквичката. Посолете я и оставете настрани за 10 минути. Изстискайте с ръце настърганата тиквичка и я сложете в купа. Добавете яйцето и брашното от тапиока. Разбъркайте.
Загрейте тиган за палачинки на умерена температура. Добавете малко зехтин и го разнесете по дъното на тигана с помощта на кухненска хартия. Изсипете половината смес за тортиля по средата на тигана и я разнесете на тънък слой по цялата повърхност на тигана с помощта на лъжица. Щом тортилята стане златиста отдолу, обърнете я и пържете още 30 секунди.
В друг тиган задушете в маслото почистените и нарязани гъби заедно със скилидката чесън. Щом гъбите омекнат, след около 10 минути, добавете нарязаните на ситно пресни подправки. Накрая овкусете със сол.
В чиния поставете тортиля от тиквички. По средата изсипете плънката от гъби. Върху тях поставете 1 с.л. заквасена сметана и стрък кориандър. Прегънете тортилята на две и поднесете.
Ризото с гъби
- 1 глава лук
- 500 г гъби
- 350 г ориз арборио
- 1 ч.ч. бяло вино
- 800 мл вода
- 1 кубче органичен гъбен бульон
- 20 г сушени манатарки
- 80 г пармезан
- щипка лют червен пипер
- бучка масло
- сол и прясно смлян черен пипер
- олио от трюфел
Обелете и нарежете на ситно лука. Запържете го в тиган с 1 с.л. зехтин и малка бучка масло, до прозрачност. Сложете сушените манатарки в купичка и ги залейте с вряла вода. Оставете настрани за 10 минути.
Почистете гъбите - кралски печурки и малко диви гъби /пачи крак, манатарки/. Нарежете печурките на филийки заедно с пънчетата, а дивите гъби накъсайте. Добавете ги в тигана и ги задушете за кратко. Усилете силата на огъня и добавете ориза. Разбърквайте докато той стане прозрачен. Добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте то да се изпари.
В 1 литър гореща вода разтворете кубчето бульон от манатарки. Добавяйте по 1 черпак от топлия бульон при ориза и разбърквайте докато той се поеме от ориза. Продължете така до използването на целия бульон, това ще отнеме около 20 минути.
Изцедете сушените манатарки и ги нарежете. Добавете ги в ризотото заедно с прецедената течност от гъбите. разбъркайте докато течността се поеме от ориза. Добавете щипка лют червен пипер, настърган пармезан и малка бучка масло. Разбъркайте за още 2-3 минути и дръпнете от огъня. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Сервирайте ризотото веднага, поръсено с малко настърган пармезан и няколко капки трюфелово олио.
Испански омлет
- 4 картофи
- 6 яйца от свободни кокошки
- морска сол и черен пипер
- 4 бр. чоризо
- 2 стръка пресен розмарин
- 2 глави лук шалот
- 1 лимон
- сок
- 1 връзка магданоз
- зехтин
Сварете картофите за около 10 минути. Нарежете чоризото на парчета с дебелина 1 см. Загрейте фурната на най-силна степен и загрейте тиган в нея.
Сложете зехтин в тигана и пуснете парчетата чоризо и картофите на половинки. Разтръскайте ги и ги пхнете във фурната. Разбийте три яйца в голяма купа. Овкусете ги със сол и черен пипер.
Накъсайте розмарина. Извадете в чиния запечените чоризо и картофи. В същата мазнина пуснете розмарина и го разтръскайте за няколко секунди. Излейте яйцата в тигана, а в тях пуснете парчетата чоризо и картофи.
Запечете омлета.
Нарежете лука на много тънки филийки. Посолете го и изтискайте лимоновия сок върху него. Полейте със зехтин. намачкайте го с пръсти. Добавете само тънки листа магданоз към лука и разбъркайте. Поднесете омлета, поръсен със салата от магданоз и лук.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!