Л ятото е в разгара си и всеки, който има зеленчукова градина или баба с такава, се чуди какво да прави с толкова много тиквички. В помощ с градинарите и любителите на разнообразното готвене, днес ви предлагаме 3 интересни рецепти с този сезонен зеленчук.
Лазаня от тиквички с три вида сирена
- 1,5 кг тиквички
- 800 г доматено пюре
- 500 г сирене „Рикота“
- 500 г сирене „Моцарела“
- 100 г сирене „Пармезан“
- 4 яйца
- 4 филийки стар хляб (или леко запечен)
- 50 мл зехтин
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сух риган
- 1 ч. л. сух босилек
- сол и черен пипер на вкус
Тиквичките се измиват и се нарязват ленти по дължина с дебелина половин сантиметър. Овкусяват се със сол и черен пипер, заливат се със зехтина и се запичат на грил тиган.
Филийките хляб се смилат в чопър. Пармезанът се настъргва, моцарелата също, без да се смесват. В купа се смесват рикотата, яйцата, половината пармезан и половината от смления хляб.
Доматеното пюре се овкусява с ригана, босилека, захарта, сол и черен пипер. На дъното на тава се поставя от доматения сос и се поръсват част от хлебните трохи.
Подреждат се половината тиквички, разпределя се половината смес с рикота и се поръсва половината моцарела и хлебни трохи. Подреждат се останалите тиквички, слага се доматен сос, отгоре останалите хлебни трохи и смес с рикота.
Завършва се с моцарела и пармезана. Пече се за около 1 час в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади 20 минути преди да се нареже.
„Хайвер“ от тиквички
- 500 г червени домати
- 300 г тиквички
- 2 скилидки чесън
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 1–2 дафинови листа
- 2 с. л. червен винен оцет
- 1 с. л. олио
- сол и черен пипер на вкус
Доматите се бланшират в кипяща вода за няколко секунди, след това се охлаждат в леденостудена. Обелват се и се нарязват на едри кубчета. Лукът и морковите се обелват и се нарязват.
Тиквичката също се реже на едро. Олиото се загрява в дълбок съд. В него се пускат обелените скилидки чесън и нарязаните лук, моркови и тиквички. Наливат се 50 мл вода и съдът се похлупва. Зеленчуците се задушават, докато омекнат.
Добавят се доматите и дафиновият лист и зеленчуците се варят, докато се превърнат в гъст сос. Дафиновият лист се отстранява, зеленчуците се пюрират и се овкусяват със сол, черен пипер и оцет. Охлажда се и се сервира.
Хлебен пудинг с тиквички и домати
- 1 багета (от дългите)
- 200 г кашкавал
- 250 мл зеленчуков бульон
- 150 мл животинска сметана
- 100 мл зехтин
- 4 домата
- 2 тиквички
- 2 скилидки чесън
- 1 глава червен лук
- 6 стръка мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Тиквичките се режат на кубчета, доматите се обелват за по-лесно се потапят във вряла вода и се режат на шайби. Лукът се реже на полумесеци, чесънът – на ситно, а мащерката се накъсва.
Хлябът се нарязва на филийки, които се намазват с 40 мл от зехтина и се пекат около 8–10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. В останалия зехтин се сотират тиквичките и лукът, прибавят се и чесънът и мащерката. Овкусяват се със сол и черен пипер.
На дъното на тава се подреждат филийки, отгоре се разпределят сотирани зеленчуци, част от нарязаните домати, върху тях се поръсва настърган кашкавал. Реди се така, докато свършат продуктите. Завършва се с кашкавал.
Бульонът и сметаната се смесват, овкусяват се със сол и черен пипер и сместа се излива в съда. Ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 40 минути.
Изважда се, охлажда се 20–30 минути и тогава се нарязва.
Ако след тези рецепти все още имате тиквички, вижте във видеото как се приготвят тиквички с мента, кисело мляко и кафяво масло.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!