О т опашката в супермаркета, през вендинг машината в офиса, до шкафа с десерти за неочаквани гости - това изкушение шоколадът дебне от всякъде и колкото и да се опитваме да го избягвате просто не става. Затова днес ви предлагаме 3 рецепти, с които да му се отдадете с надеждата този път да задоволи нуждата за нещо сладко за по-дълго.
Шоколадов тарт с малини
за тестото:
260 г брашно
120 г пудра захар
100 г краве масло (студено)
1 яйце
1 щипка сол
1 ванилия
за ганаша:
400 г малини (+ за декорация)
250 г черен шоколад
50 г краве масло
30 г глюкоза
200 мл животинска сметана
Брашното се смесва с маслото, пудрата захар, ванилията и солта и се претрива с пръсти, докато се получат трохи. Чуква се яйцето, разбърква се и тестото се оформя на топка, която се покрива с фолио и се прибира за поне 30 минути в хладилник да стегне.
След това се разточва на тънка кора и се поставя във форма за тарт с подвижно дъно с диаметър 24 см. Тестото се надупчва с вилица и се прибира във фризер за 10 минути.
Изважда се, покрива се с пергаментова хартия, върху която се насипва морска сол за тежест и се пече 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Солта и хартията се махат и се допича за още 5–10 минути. Готовата основа се оставя да се охлади добре.
Сметаната се кипва, излива се върху шоколада, прибавя се и глюкозата. Разбърква се и щом се разтвори шоколадът, се добавя и маслото. Разбърква се, за да се разтопи. Малините се поставят на дъното на изпечената основа. Заливат се с шоколадовия ганаш и тартът се прибира в хладилник за 4 часа.
По желание се поръсва с какао и се декорира с малини и чипс от шоколад.
Във видеото вижте как да приготвите шоколадов чипс.
Шоколадов фъч
480 г тъмен шоколад
1 консерва подсладено кондензирано мляко (400 г)
100 г краве масло на стайна температура (+ за намазване)
1–2 щипки сол на люспи
10 г бурбонска ванилова захар
1/4 ч. л. канела
80 г печени лешници
Шоколадът се накълцва. Разтопява се на водна баня. В подходящ съд на много слаб огън и при непрекъснато бъркане се загрява кондензираното мляко заедно със солта, ваниловата захар и канелата.
Отстранява се от котлона и се смесва с разтопения шоколад. Прибавя се мекото масло и се бърка, докато и то се разтопи. Сместа се прехвърля в квадратна форма, намазана с масло. Заравнява се.
Поръсват се накълцаните лешници. Леко се натискат с ръце, така че да потънат в сместа. Десертът се прибира в хладилник, за да стегне добре, след което се нарязва на квадрати и се поднася.
Хлебен пудинг с шоколад и стафиди
500 г нарязан стар бял хляб
250 г стафиди
100 г шоколадови калети
80 г печени лешници
10 г бурбонска ванилова захар
150 мл вермут
1 консерва неподсладено кондензирано мляко (380 г)
2 портокала
4 с. л. светла кафява захар
3 с. л. какао
1 ч. л. канела
краве масло за намазване
Хлябът се накъсва на малки парчета. Слага се в купа и се залива с вермута, 200 мл вода и кондензираното мляко. Разбърква се. Оставя се 15 минути, за да поеме течността.
След това се добавят лешниците, шоколадовите калети, канелата, стафидите, ваниловата захар, какаото, захарта, настърганата кора от двата портокала и сокът от единия. Разбърква се много добре. Сместа се прехвърля в керамична тава, предварително намазана с масло.
Пече се около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Десертът може да се сервира и топъл, и студен – по желание с бита сметана или топка сладолед.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!