Х раненето здравословно е сериозно предизвикателство за зрелите хора, какво остава за децата. Те просто не могат да разберат защо не може да живеят само на шоколад и сладолед. Затова днес ви предлагаме няколко хитри и вкусни начина, с които да превърнете яденето на зеленчуци в забавление.
Във видеото вижте как да направите сандвич - състезателна кола.
Първата стъпка от наръчника за родители на злояди деца е - "дегизирайте" зеленчуците. Нарежете краставици и моркови на тънки ивици и ги наречете зеленчукови солети. Или на още по-дълги тънки ивици с помощта на белачка или от онези модерни джажди и поднесете вкусна порция спагети с любимия сос на децата.
Спагети от тиквички със сос бешамел
2-3 тикчики
сол
зехтин
за бешамела:
4 с. л. брашно
4 с. л. краве масло
3 ч. ч. прясно мляко
50 г кашкавал
Тиквичките се режат на тънки дълги ленти, като спагети, с белачка или специален уред. Посоляват се и се оставят в цедка, да се отцедят добре. В тиган се загрява зехтин и в него се сотират тиквичките.
В тенджера се разтопява маслото и в него се запържва брашното. Постепенно се налива млякото, предварително загрято. Добавя се и настъргания кашкавал.
Спагетите от тиквички се сервират със соса.
Изтъкнатите шеф готвачи все казват колко важно е как плейтваме храната, оказва се че това важи с още по-голяма сила за детските чинии. Развихрете смело въображението си и превърнете всяко семпло ясните в пъстра картина. Вижте няколко творения на изобретателни родители в нашата галерия.
Бъдете пример за детето, то ще копира това, което вие правите. Пригответе любимата му храна с голяма порция зеленчуци и хапнете заедно с подчертано удоволствие. Този простичък трик ще ви спести много главоболия.
Омлет с пилешко и зеленчуци
400 г пилешко филе
30 г пресен джинджифил
80 мл олио
30 мл тъмно сусамово олио
2 яйца
2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 люта чушка
1 морков
1/2 ч. л. микс „5-те подправки“
Пилешкото, морковът и сладките чушки се режат на ивички, а чесънът, джинджифилът и лютата чушка се наситняват. Месото се запържва в половината от слънчогледовото олио. Когато стане полуготово, се изважда.
В същия съд за около 5 секунди се запържват чесънът, джинджифилът и лютата чушка, прибавят се останалите чушки и морковът и се оставят да се позапържат.
Овкусява се сусамовото олио, наситненият пресен лук и 50 мл соев сос. Връща се пилето и се поръсва с микса от подправки. Разбърква се и след 1–2 минути се дърпа от огъня.
Яйцата се разбиват с около 20 мл соев сос. Останалото олио се сгорещява и се пържат два тънки омлета. Месото и зеленчуците се разпределят върху омлетите. По желание всяка порция се гарнира с листенца магданоз или с кълнове.
Ако никоя от тези хитрини не помогне, просто купете едно от онези детски сокчета, които толкова обичат, и го заменете с пресен сок от плодове и зеленчуци, които сами сте направил.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagra
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!