С лед дългата почивка на море и яденето на куп пържени морски деликатеси и не само, е време за разтоварване. Затова днес ви предлагаме 3 леки и много приятни летни рецепти.
- Спаначена салата с малини и портокали
1 връзка спанак
1 портокал
2 ч.ч. малини
4 с.л. меласа от нар
30 мл зехтин
сол и черен пипер
Измийте и подсушете добре листата на спанака. Отстранете жилката на всяко листо.
Накъсайте листата спанак в отделни чинии. Поръсете по малко малини върху тях.
Останалите малини сложете в блендер и ги овкусете с черен пипер, зехтин и меласа от нар. Пасирайте, след това разбъркайте.
Обелете портокал и отделете резени от него. Останалия плод изтискайте в малиновия дресинг.
Поръсете резените портокал върху салатата и полейте с малиновия дресинг. Поднесете с телешки дроб със зеленчуци.
- Равиоли с рикота и зелени подправки
200 г фино брашно
2 яйца
сол
за пълнежа:
300 г манголд
200 г рикота
1 ч.л. прясна мащерка
листа босилек
листа мента
50 г настърган пармезан
0.25 индийско орехче
лют червен пипер
сол и черен пипер
6 листа салвия
За тестото за равиолите сипете брашното на плота и направете кладенче в него. Чукнете яйцата в кладенчето и добавете щипка сол. С вилица разбийте яйцата и постепенно добавяйте брашното. Омесете гладко и еластично тесто и го оставете да почине 30 минути.
Късайте топчета от тестото и върху набрашнен плот ги разтегляйте леко. След това ги пуснете няколко пъти през машина за паста, докато се получи тънка, дълга кора с ширина 8 см.
За пълнежа бланширайте за кратко в тенджера с подсолена вряща вода предварително измитите листа манголд заедно с дръжките им. /Може да замените манголда със спанак./
В купа сипете рикотата, добавете настъргания пармезан, листата босилек, мента и мащерка. Овкусете със сол, черен пипер, лют червен пипер и настържете индийското орехче. Добавете прецедените листа манголд и пасирайте до гладка смес.
Нарежете всяка кора на квадрати с размери 8х8 см. По средата на половината квадратчета сипете от пълнежа и покрийте с друго квадратче. Хубаво притиснете по краищата, за да не се разтворят равиолите. Варете равиолите в дълбока тенджера с вряща подсолена вода 2-3 минути, докато изплуват на повърхността.
Сервирайте равиолите в голяма чиния, поръсени с малко пармезани предварително запържени до хрупкавост листа салвия.
- Салата „Лионез“
1 зелена салата (или фризе)
4 яйца
200 г сурово-пушен бекон (на кубчета)
1 багета
1 с.л. дижонска горчица
3 глави лук шалот
60 мл зехтин
30 мл червен винен оцет
20 мл бял винен оцет
сол и черен пипер на вкус
Сложете бекона в студен тиган. Включете котлона и оставете бекона да се готви до златисто. Извадете го върху кухненска хартия, за се отцеди излишната мазнина.
Нарежете лука на ситно и го запържете в същия съд на слаб огън.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Нарежете хляба на едри парчета, подправете със сол, пипер и по желание - със зехтин. Запечете го за около 10 минути. Охладете.
В купа смесете горчицата с оцета, зехтина, сол и пипер на вкус. Разбъркайте добре. Добавете запържения лук.
Поширайте яйцата в подсолена вода (под точката на кипене) с 20 мл бял винен оцет, така че да останат рохки. Оохладете ги леко.
Измийте, подсушете и накъсайте салатата.
Овкусете салатата с винегрета, разпределете я в чинии. Прибавете крутоните и бекона. Разпределете яйцата. Сервирайте.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!