Я йцата са отлична идея както за закуска, така и за обяд или вечеря. Те се приготвят бързо и са сред най-достъпните протеини, ето защо още няколко рецепти никога не са излишни. Днес ви предлагаме 3 интереси ястия, с които да си починете за малко от варените и пържените яйца.
"Орсини" яйца
4 яйца
4 филии хляб
40 г краве масло
1 щипка сол
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци, като се внимава да не се пукне жълтъкът. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол.
В тавичка се сипват на четири места белтъците. В тях се поставят жълтъците. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса за 10 минути. Филийките се запичат в тостер и след това се намазват с маслото. Яйцата се сервират с филийките.
Яйца с бекон на фурна
12 яйца
500 г суровопушен бекон (на ленти)
60 г краве масло
1 глава лук
черен пипер на вкус
тостерен хляб за поднасяне
Лентичките беконът се запичат на загрята плоча, докато станат златисти, но не хрупкави. Изваждат се върху хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Лукът се реже на кубчета и се пържи в половината масло, докато омекне и започне да става златист. Останалото масло се разтопява и с него се намазва дъното на тиган с незалепващо покритие.
Три-четири лентите бекон се поставят една върху друга и се навиват на руло. Така се оформят всички ленти.
Рулата се подреждат в тигана прави, между тях се чукват яйцата, а отгоре се поръсва лукът. Овкусява се с черен пипер, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Сервира се с препечен хляб.
Поширани яйца върху полента с гъби
4 яйца
500 г дребни печурки
1 глава лук шалот
2 стръка мащерка
100 г спанак
100 г царевичен грис
600 мл прясно мляко
60 г краве масло
30 мл зехтин
оцет за поширане
сол и черен пипер на вкус
сирене „Пармезан“ за поръсване
див лук за поднасяне
Гъбите се почистват и се режат на четвъртинки, лукът се наситнява. Запържват се в зехтина и половината масло. Овкусяват се със сол и черен пипер.
Спанакът се наситнява. Млякото се кипва с наситнената мащерка и останалото масло. Добавя се грисът и се вари, докато се получи кремообразна смес (но не твърда).
Овкусява се със сол и черен пипер. Прибавя се спанакът и се разбърква. Полентата се разпределя в чинии, отгоре се поръсва с гъбите и лука.
Яйцата се пошират във вода (смесена с малко оцет) под точката на кипене, докато се забулят, но останат рохки.
Във всяка чиния, върху полентата, гъбите и лука се слага по едно поширано яйце. Гарнира се с накълцан див лук и настърган пармезан.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!