И ма куп причини да ядем повече риба и още толкова оправдания да не го правим, но истината е че просто на никой не му се занимава с готвенето на този „ароматен“ продукт. За да ви помогнем в борбата между желанието за здравословно хранене и отвращението от суровата риба, избрахме няколко рецепти, които ще ви помогнат да заобичате рибените ястия до толкова, че да пренебрегнете миризмата от готвенето.
Пъстърва на фурна
- 4 пъстърви
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка мащерка
- 50 мл студено пресован зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- За соса:
- 2 стръка пресен лук
- 1/2 връзка магданоз
- 1 скилидка чесън
- 30 мл студено пресован зехтин
- 20 мл червен винен оцет
- 1 щипка сухо чили
- 1/2 ч.л. сол
- 1 щипка сух риган
- черен пипер на вкус
Почистете рибата. Направете прорези по тялото. Подсушете я, сложете я в тава, застлана с хартия за печене.
Залейте я със зехтин, овкусете със сол и черен пипер и поръсете с наситнен чесън и листенца мащерка. Изпечете в загрята на 200 градуса фурна за 10-12 минути.
Нарежете на едро лука и магданоза. В купата на блендера налейте зехтина и оцета, прибавете чесъна, магданоза, чилито, черен пипер на вкус, лука, ригана и солта. Пюрирайте. Налейте и малко вода, за се смелят по-лесно продуктите.
Поднесете рибата със соса.
Риба с хрупкава коричка
- 400 г филе бяла риба
- черен пипер
- 0.5 ч.ч. нарязан фенел
- 1 с.л. каперси
- 8 филенца аншоа
- 4 листа фенел
- шепа магданоз
- 1 малка чабата
- зехтин
- 1 лимон
- настъргана кора и сок
Изронете вътрешността на чабатата и я натрошете. Разпръснете я в тавичка, намазана със зехтин и я запечете в предварително загрята фурна на 220 градуса, докато стане напълно суха.
Прехвърлете галетата в купа. Добавете нарязаните на ситно филенца аншоа, каперси, резене, листа от резене и магданоз. Хубаво омачкайте трохите с останалите продукти с ръце. Накрая настържете кората на лимона и разбъркайте.
Вземете рибно филе с кожа - каранкс или друга месеста риба. нарежете филето на парчета. Поръсете ги със сол и черен пипер, от двете страни. Поръсете с малко зехтин и го втрийте в кожата.
Загрейте добре тиган с огнеупорна дръжка. Поставете парчетата риба с кожата надолу и пържете 3-4 минути. Разпределете овкусената галета върху парчетата риба, като я притиснете добре. Пъхнете тигана във фурната, загрята на 200 градуса, и печете 5 минути. Извадете рибата от фурната, изстискайте лимоновия сок върху него и печете още 1.5 минута.
Риба със зеленчуци във фолио
- 4-5 филета от бяла риба
- 4-5 печурки
- 1 стрък пресен лук
- 1 домат
- 4 с. л. майонеза
- черен пипер и сол на вкус
Всяко рибно филе се поставя върху леко намазнен лист алуминиево фолио. Рибата се поръсва със сол и черен пипер на вкус. Отгоре се намазва с тънък слой майонеза.
Върху майонезата се нареждат нарязаните на филийки гъби. Лукът се нарязва наситно, месестата част на домата – на ивици. Върху всяко филе се подреждат парченца лук и ивици домат.
Рибата се завива във фолиото така, че да се получи пакетче. Пакетчетата се поставят в тава и рибата се пече около 15-20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!