З имата най-накрая свърши и е време да забравим за тежките меса и мазните храни. За да ви помогнем да се преборите с пролетната умора и следите от натрупаните зимни запаси, събрахме няколко страхотни витаминозни и леки рецепти с пролетни продукти.
Пролетно „ризото“ от лимец
250 г лимец
250 г почистен спанак
2 връзки пресен лук
2 скилидки чесън
1,2 л зеленчуков бульон
150 мл бяло вино
150 г крем сирене
100 г сирене „Пармезан“
50 г краве масло
4 яйца
2 с. л. оцет
сол и черен пипер на вкус
Чесънът и пресният лук се наситняват и се запържват за кратко в маслото. Прибавят се лимецът и бялото вино.
Разбърква се и малко по малко се налива горещият зеленчуков бульон. Когато лимецът се свари, се прибавя накълцаният спанак и се разбърква добре. Овкусява се със сол и черен пипер. Щом спанакът леко омекне, съдът се дърпа от котлона.
Ястието се разбърква с 80 г настърган пармезан и крем сиренето. Яйцата се пошират във вода, под точката на кипене с оцет и сол, докато станат рохки.
Ризотото се поднася с останалия пармезан и поширани яйца.
Супа от карфиол, коприва и спанак
1 глава карфиол (700 г)
350 г коприва
250 г спанак
10 г сушени манатарки
1,5 л зеленчуков бульон
250 мл кокосова сметана
80 мл зехтин
1 връзка пресен лук
2 скилидки чесън
1–2 с. л. ябълков оцет
1 ч. л. ким
сол и черен пипер на вкус
Карфиолът се разделя на малки розички и се запържва в загретия зехтин, докато започне леко да се карамелизира. Прибавят се наситнените лук и чесън и се запържват леко.
Част от запържените карфиол, лук и чесън се заделят за гарниране.Зеленчуците в тенджерата се овкусяват със сол, черен пипер и семената ким. Налива се бульонът и се готви, докато зеленчуците омекнат добре.
Манатарките се заливат с 100 мл вряла вода. Копривата се почиства и се прибавя в супата, заедно със спанака.
Слагат се и набъбналите и накълцани манатарки, заедно с част от водата, в която са киснали. Готви се, докато копривата и спанакът омекнат. Ако има нужда се добавя още течност – бульон или вода.
Налива се кокосовата сметана и се посолява.Супата се пасира, овкусява се с оцета и по желание се прецежда. Сервира се, гарнирана със заделените зеленчуци.
Пролетни катми
200 г кисело мляко
1-2 шепи пресен спанак
4-5 печени чушки
150 г овче сирене
10 стръка копър
1/2 ч. л. захар
1/3 кубче прясна мая (15 г)
2 ч. ч. брашно
3 ч. ч. хладка вода
1 връзка репички
Маята се поръсва със захарта и се размива в хладка вода. Добавя се киселото мляко. Постепенно се сипва брашното, като се доливат 3 ч. ч. хладка вода. (Трябва да стане тесто с гъстотата на боза.)
Копърът се нарязва наситно и се прибавя към получената смес. Купата се покрива и тестото се оставя да втаса на топло. След това върху намазнен с олио сач се изпичат катми.
В единия край на всяка катма се нареждат листа спанак, отгоре се настъргва овче сирене, нареждат се ивици печени чушки и тънки колелца репички. Катмите се навиват на рула и се оставят да се охладят. След това се нарязват на цилиндърчета и се поднасят.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!