К оприва, лапад, левурда - точно сега е най-добрият момент да започнете да готвите с всички тези витаминозни зелении, които виреят по нашите географски ширини.

През пролетта те са най-свежи и крехки, а ако решите да си ги наберете сами, ще си осигурите и един приятен и полезен следобед в парка.

КУЛИНАРНИ ТРИКОВЕ, КОИТО ВСЯКА ДОМАКИНЯ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ (СНИМКИ)

Супа с коприва

2 пакета коприва (около 200 г общо, почистена)
3 връзки пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен джоджен
1 връзка магданоз
3 с. л. краве масло
1 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за брускетите:

Източник: Thinkstock/Guliver

1 багета
200 г кафяви печурки
1 домат
3 скилидки чесън
3 стръка мащерка
4 с. л. студено пресован зехтин
сол и черен пипер на вкус

Копривата се измива добре, попарва се в кипяща вода и след това се шокира в ледено студена. Изстисква се от водата и се нарязва на ситно. 

Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещеното масло. Поръсва се червеният пипер, разбърква се и се наливат 1,5 л вода.

Прибавят се наситнените джоджен, магданоз и коприва. Готви се 15–20 минути на слаб огън и се овкусява със сол и черен пипер. 

Гъбите се обелват и се режат на тънко. Доматът се реже на кубчета. Чесънът се стрива на паста в хаванче с листенцата мащерка и малко сол. 

Налива се зехтинът и се разбърква. Хлябът се реже на филийки и се намазва с ароматния зехтин. Отгоре се подреждат резените гъби, овкусява се със сол и черен пипер. 

Филийките се подреждат в тава и се пекат 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. След това се мажат отново с ароматния зехтин и се поръсват с кубчета домати. Супата се поднася с брускетите. По желание се поръсва с настъргано сирене „Грана падано“.

3 нови рецепти за кюфтета – БЕЗ картофи и кайма

7 лесни идеи за вечеря

Източник: ThinkStock/Guliver

Копривен пай

за тестото:
500 г брашно
1 яйце
1 ч. л. сол
зехтин за намазване
за плънката:
1 връзка пресен лук
400 г коприва
200 г извара
200 г сирене
4 яйца
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус  

Брашното се смесва с яйцето, солта и около 220 мл топла вода. Замесва се гладко тесто, което се оставя да почине 30 минути.

Копривата се почиства, попарва се с вряла вода, шокира се с леденостудена, отцежда се и се накълцва. Пресният лук се наситнява и се запържва в зехтина, докато омекне.

Прибавя се копривата, след минута-две се сипват изварата и натрошеното сирене, хубаво се разбърква и сместа се дърпа от огъня. Когато леко се охлади, към нея се добяват яйцата, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.

Тестото се разделя на две части, като едната трябва да е по-голяма. Разточва се на тънки кори. По-голямата кора се поставя в намазана със зехтин кръгла тава с диаметър 28 см, като краищата й трябва да стърчат извън тавата. 

Върху нея се разпределя плънката. Поставя се другата кора и краищата на долната кора се прехлупват навътре.

Отгоре са маже със зехтин. Паят се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 50 минути. Охлажда се леко, нарязва се и по желание се сервира с айрян. 

5 рецепти от италианската кухня, които не знаете

3 страхотни идеи за вечеря, приготвени за под 30 мин.

Източник: vbox7.com

Пролетни гювечета с коприва и леворда

200 г краве сирене
200 г крехък спанак
100 г коприва
1 връзка лапад
1 връзка магданоз
1/4 връзка леворда
1/4 връзка мента
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
80 г краве масло
4 яйца
2 гръцки питки
3 с. л. зехтин
1 ч. л. лют червен пипер
сол и черен пипер на вкус 

Копривата се почиства и се попарва в кипяща вода. Шокира се в ледено студена вода, отцежда се и се подсушава. Лападът, лукът, магданозът, ментата, пресният чесън, левордата и спанакът се почистват, измиват се и се подсушават. 

Нарязват се на ситно (ако спанакът е бейби, не се наситнява) и се запържват на няколко пъти в сгорещения зехтин. Овкусяват се със сол и черен пипер.  Сместа се разпределя в 4 гювечета. 

Във всяко се натрошава сирене и се чуква по едно яйце. Пекат се 10 минути в загрята 180 градуса фурна, с вентилатор, като на петата минута се похлупват. 

Маслото се загрява, дърпа се от огъня, разбърква се с червения пипер и се разпределя в гювечетата. Овкусяват се със сол и черен пипер. Гювечетата се сервират със запечени в тиган с малко зехтин гръцки питки.

Гледайте още от "Бон Апети" в NOVA PLAY

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Съд блокира заповед на Тръмп, спираща "Гласът на Америка"

Съд блокира заповед на Тръмп, спираща "Гласът на Америка"

Свят Преди 2 часа

Конгресът е финансирал и разрешил радиостанциите

ЕК планира пълно спиране на вноса на руски горива

ЕК планира пълно спиране на вноса на руски горива

Свят Преди 2 часа

Все още има какво да бъде направено по този въпрос

171 кг наркотици в камиони от България на Капъкуле

171 кг наркотици в камиони от България на Капъкуле

Свят Преди 4 часа

Шофьорите на двете превозни средства са задържани

Израел заплаши с „по-голяма“ офанзива в Газа

Израел заплаши с „по-голяма“ офанзива в Газа

Свят Преди 5 часа

Еял Замир: Ще разширим действията си до по-голяма и значима операция

Посланикът на България в САЩ е подал оставка

Посланикът на България в САЩ е подал оставка

България Преди 6 часа

Панайотов става посланик в САЩ през 2022 г.

Израел призна, че е убил Марин Маринов

Израел призна, че е убил Марин Маринов

Свят Преди 7 часа

Смъртният случай е причинен от танков огън

Терзиев: Долу ръцете от инж. Стоян Братоев

Терзиев: Долу ръцете от инж. Стоян Братоев

България Преди 7 часа

Бонев: „Това е активен саботаж на строителството на метрото на София

Зеленски затвърждава позицията си за Крим след нападките на Тръмп

Зеленски затвърждава позицията си за Крим след нападките на Тръмп

Свят Преди 8 часа

Украинската конституция определя Крим като "неразделна съставна част на Украйна"

„Училище за отговорни инфлуенсъри“: първата по рода си платформа у нас обучава и сертифицира създатели на съдържание

„Училище за отговорни инфлуенсъри“: първата по рода си платформа у нас обучава и сертифицира създатели на съдържание

Любопитно Преди 8 часа

Инициативата цели да насърчи култура на по-осъзната, етична и безопасна ​онлайн комуникация

Дете на 4 години в София с менингококова инфекция

Дете на 4 години в София с менингококова инфекция

България Преди 9 часа

В градината, която посещава, са извършени над 200 проби

Унгария: Украйна е прекалено бедна за ЕС

Унгария: Украйна е прекалено бедна за ЕС

Свят Преди 9 часа

Бока: ЕС вече ѝ е предоставил най-малко 148 млрд. евро

<p>Принц Хари и Меган с кортеж и охрана на събитие в Ню Йорк</p>

Принц Хари и Меган с кортеж и охрана за срещата Time100 в Ню Йорк

Любопитно Преди 9 часа

Двамата отново предизвикаха вълна от реакции с новата си поява

ГДБОП ще провери има ли пробив в АПИ

ГДБОП ще провери има ли пробив в АПИ

Свят Преди 9 часа

Иванов е уведомил отдел „Киберсигурност” на ГДБОП

Нападение с нож окървави гимназия във Франция

Нападение с нож окървави гимназия във Франция

Свят Преди 10 часа

По първоначална информация едно дете е загинало, а други три са тежко ранени

Хирургът на папа Франциск разказа за последните му мигове

Хирургът на папа Франциск разказа за последните му мигове

Свят Преди 10 часа

Серджо Алфиери каза, че при последната си хоспитализация в "Джемели" тази пролет Франциск е казал, че не иска да бъде интубиран

КЗП пуска мобилно приложение за летния сезон

КЗП пуска мобилно приложение за летния сезон

България Преди 10 часа

През 2024 г. общият брой на жалбите и сигналите до КЗП надхвърля 27 000