П етък е и то 13-ти, времето на банските мина, а може и днес да е Международният ден на шоколада. Разбира се, и куп учени са изследвали и открили ползите от консумацията на умерени количества шоколад, но май нямаме нужда от друга причина, освен че е много вкусен.
Колко шоколада на месец са полезни са сърцето
За дълголетие: консумирайте вино и шоколад
Затова днес ви предлагаме 3 любими рецепти със щедро количество шоколад.
1. Американски шоколадови бисквити
- За бисквитите:
- 150 г натурален шоколад
- 200 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 215 г какао
- 1 шушулка ванилия
- 230 г масло
- 100 г захар
- 1 яйце
- За крема:
- 115 г меко масло
- 215 г пудра захар
- 1 шушулка ванилия
- 2 с.л. прясно мляко
Разтопете шоколада на водна баня. Разтопете маслото. Към маслото добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и захарта. Разбъркайте. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте. Размесете брашното, бакпулвера и какаото с миксер. Добавете и течната смес от масло и шоколад и разбийте на ниска скорост. Добавете и яйцето
Извадете тестото на плота и с ръце го слепете хубаво. Оформете го на руло с диаметър 6 см. Увийте рулото стегнато в прозрачно фолио, като бонбон. Докато увивате дооформете рулото. Оставете рулото в хладилник за 4 часа да се стегне. Нарежете рулото на парчета с дебелина 5 мм с остър нож. Обелете фолиото от парчетата след като сте ги отрязали. Наредете филийките легнали в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете бисквитите на 160 градуса 20 минути.
За крема разбийте маслото с пудрата захар с помощта на миксер на ниска скорост. Добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и малко мляко. Прехвърлете крема в пош с гладък накрайник. Нанесете кръгче от крема върху половината от вече изстиналите бисквити. Захлупете с друга бисквита и леко притиснете.
2. Шоколадови мини мъфини с чили и зехтин
- 400 г натурален шоколадов кувертюр
- 150 г масло
- 4 г чили на прах
- 80 г брашно
- 20 г какао
- 2 яйца
В стъклена купа, поставена на водна баня, начупете шоколада на парчета и нарязаното на кубчета масло. Добавете и чилито. Разбъркайте докато шоколадът и маслото се разтопят. Добавете брашното и какаото, малко по малко, докато разбивате с миксер.
Разбийте яйцето предварително и добавете и него на тънка струйка, при непрекъснато разбиване. Разпределете сместа в миниатюрни хартиени кошнички, подредени в тавичка или в специална форма за мъфини. Печете кексчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути.
След като изстинат, извадете кексчетата от хартиените кошнички и ги подредете върху поднос. Поръсете с тънка струйка зехтин.
3. Топла шоколадова пяна с карамелен сладолед
- за карамела:
- 310 г захар
- 100 г вода
- 180 г течна животинска сметана (над 30% масленост)
- за шоколадовата пяна:
- 200 г натурален шоколад (70% какао)
- 170 г белтъци
- 150 г течна животинска сметана (над 30% масленост)
- за гарниране:
- зехтин екстра върджин
- морска сол на вкус
- за крем "Англез":
- 1 кг течна животинска сметана (над 30% масленост)
- 100 г захар
- 8 жълтъка
- сол на вкус
За сладоледа първо пригответе карамела като загреете захарта и водата в касерола. Оставете на котлона, докато захарта се карамелизира и потъмнее. Дръпнете от огъня. Загрейте и сметаната и постепенно я изсипете в карамела, при постоянно бъркане. Карамелът трябва да поеме цялата сметана.
След това пригответе крема „Англез“. Загрейте сметаната с половината от захарта и оставете да заври. Жълтъците разбъркайте с останалата захар. Към тях бавно, на тънка струя и при постоянно бъркане добавете горещата сметана. По желание поръсете с щипка сол. Сложете сместа на котлона и оставете, докато достигне 81 градуса като разбърквате с шпатула по дъното, за да не загорят жълтъците. Когато температурата на сместа достигне 81 градуса, дръпнете съда от огъня.
Смесете карамела с крема „Англез“. Получената смес поставете за една нощ в хладилник. След това изсипете в машина за сладолед и разбъркайте до получаване на пухкава смес.
За шоколадовата пяна загрейте сметаната. Излейте я върху начупения на парченца шоколад и разбъркайте, за да се получи хомогенна смес. Прибавете белтъците и разбийте сместа с тел. Готовата смес изсипете в сифон, който се зарежда с два патрона. Вкарайте въздух, разклатете добре и поставете сифона в тенджера с вода с температура 55-60 градуса, докато пяната ви потрябва.
Разпределете топлата шоколадова пяна в чаши за сервиране. По средата на всяка чаша сложете по една топка карамелен сладолед. Полейте с малко студено пресован зехтин и поръсете с морска сол. Консумирайте веднага.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!