Е динственото по-хубаво от чаша ароматно кафе рано сутрин е тя да е придружена от вкусен домашен сладкиш за закуска.
Сладкиш с мак
- 250 г краве масло (много меко)
- 160 г кафява захар
- 4 г едра сол
- 1 с.л. ванилов екстракт
- 125 г бадемово брашно (фино смлени бадеми)
- 150 г яйца (3 яйца със стайна температура)
- 280 г брашно
- 4 г бакпулвер
- За маковата плънка:
- 300 г смлени макови семена
- 100 г захар
- 600 г прясно мляко
- 1 ч.л. ванилов екстракт
В купата на миксера смесете мекото масло и кафявата захар, солта и бадемовото брашно. Разбивайте с широката бъркалка на висока скорост около 3 минути, докато сместа стане светла и мека.
Едно по едно добавяйте яйцата, разбивайте, докато добре се поемат от сместа. При всяко добавяне обирайте с шпатула сместа от стените на купата. Сипете и ванилията.
Добавете пресятото с бакпулвера брашно и разбъркайте на ниска скорост, докато не получите хомогенна смес. Тестото е много меко и с него не може да се работи с ръце.
За маковата плънка смесете мака, захарта, млякото и ваниловия екстракт в малка тенджера. Загрявайте постепенно, докато захарта не се разтопи, после усилете огъня. Щом кипне, намалете огъня и оставете да къкри. Не спирайте да бъркате, защото бързо загаря. Сместа е вряла и пръски от нея изскачат от тенджерата, така че е хубаво частично да я покриете с капак, но така че да не пречите на парата да излиза навън. Когато сместа се сгъсти достатъчно, оставете я да се охлади, а после я приберете в хладилника за 20 минути.
Хубаво намажете с масло квадратен ринг за торта (20х20 см). Поставете го в тава, която сте застлали със силиконов килим. Прехвърлете тестото в сладкарски пош и направете един слой на дъното. После оформете зид от тестото по стените на формата. Изсипете плънката в средата, изравнете. Покрийте я с един слой тестото. За да изравните, може да покриете с прозрачно фолио и с ръка да загладите повърхността. Оставете в хладилник за 1-2 часа.
Намажете сладкиша с разбит жълтък, направете шарка с вилица и отново намажете с жълтък. Ако междувременно се е затоплил, отново охладете. Печете в загрята на 180 градуса на средна решетка за 30-40 минути. Оставете сладкиша във формата поне 20 минути, преди да го извадите. Преди да го разрежете, трябва да изстине добре.
Кифлички с мармалад
- 750 г брашно
- 300 г краве масло (със стайна температура)
- 300 г шипков мармалад
- 250 г пудра захар
- 100 г орехи
- 150 мл прясно мляко
- 15 г прясна мая
- 2 ванилии
- 1 яйце
Маята се разтваря в леко затопленото прясно мляко. Маслото се разбива с половината от захарта, докато се получи еднородна смес.
Прибавят се яйцето и млякото с маята. Сипва се брашното и се разбърква, до получаване на тесто, което се оставя да втаса.
Орехите се накълцват и се разбъркват с мармалада.
Тестото се разточва на лист с дебелина от 3–4 мм, който се нарязва на триъгълници със страни от 7–8 см. Във всеки триъгълник се поставя част от марамалада с орехи и се навиват кифлички.
Подреждат се в тава с незалепващо покритие и се пекат в загрята на 170 градуса фурна, без вентилатор, до златисто – около 30 минути.
Останалата пудра захар се разбърква с ванилиите. Кифличките се поръсват с ароматната захар.
Шоколадов салам
- 220 г обикновени бисквити
- 400 г течен шоколад
- 160 г краве масло
- 80 г пудра захар
- 150 г печени лешници
- 100 г червени боровинки
- 50 мл тъмен ром
- 1 ванилия
- 3 с. л. какао
- 20 г кокосови стърготини
Лешниците се накълцват, а червените боровинки се накисват в рома. Бисквитите се начупват на малки парченца.
Смесват се с шоколада, лешниците, боровинките, заедно с рома, пудрата захар, какаото, разтопеното масло, ванилията и се разбърква много добре. Сместа се оформя като руло.
Увива се стегнато във фолио за свежо съхранение. След това и в алуминиево фолио, и се оставя в хладилник за 4 часа, да стегне. Двата вида фолио се отстраняват и шоколадовият салам се поръсва с кокосовите стърготини.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!