Т ази година Гергьов ден се пада едва няколко дни след Великден и тъй като традиционното менюто на тези празници е доста сходно, се налага да бъдем малко по-изобретателни при приготвянето на празничната трапеза.
Вместо обичайното агнешко печено, пригответе руло от агнешки гръб със зелена плънка
1 агнешки гръб (около 2 кг)
1 връзка пресен лук
1 връзка киселец
1 връзка лапад
2 стръка пресен чесън
4 с. л. зехтин
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. сол и черен пипер на вкус
30 г сушени домати (в зехтин)за ризотото:
300 г замразен грах
200 г ориз „Арборио“
50 г сирене „Пармезан“
50 г краве масло
100 мл бяло вино
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1/4 връзка копър
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Агнешкият гръб се обезкостява внимателно, трябва да остане цяло парче месо. От костите се вари бульон за ризотото.
Месото от вътрешната страна се намазва с горчица, след това се поръсва със сол и черен пипер. Лападът, пресният лук, чесънът и киселецът се почистват и се нарязват наситно, и заедно с накълцаните сушени домати се сотират за кратко в 2 с. л. от зехтина.
Овкусяват се със сол и черен пипер. След като се охладят леко, се изстискват добре от водата. Зелената плънка се разпределя върху месото и се завива стегнато руло.
Рулото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в останалия зехтин до златисто в съда, в който ще се пече. След това се пече 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Грахът се бланшира в кипяща вода и се отцежда. Отделят се около 2 с. л. и останалото количество се пюрира заедно с копъра.
Лукът и чесънът за ризотото се наситняват и се запържват в зехтина. Добавя се оризът и се разбърква добре. Налива се виното. Щом се абсорбира, малко по малко и при постоянно бъркане се сипват около 700 мл от агнешкия бульон.
Прибавя се пюрираният грах, заедно с целите зърна. Разбърква се и се дърпа от котлона. Овкусява се с маслото, настъргания пармезан, сол и черен пипер. Разбърква се. Месото се сервира с ризотото.
Как да приготвим агнешкото за празника
Рецептата на шеф Манчев за агнешко
Традицията повелява на празничната маса да има още свежа салата и прясно сирене, а пазарите в момента изобилстват от ароматни ягоди. Затова ви предлагаме да поднесете на семейството си салата "Капрезе" с ягоди и айберг.
1 салата айсберг
400 г ягоди
400 г прясно сирене
50 мл студено пресован зехтин
4 стръка босилек
сол и черен пипер на вкус
Салатата се измива и накъсва. Ягодите се нарязват на кубчета и се слагат в купа. Поръсват се с накълцан босилек, поливат се със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер.
Салатата се разбърква със сиренето и се сервира.
3 салати, които заместват основно ястие
Многоцветна салата с освежаващ дресинг
За финал остана само приготвянето на празнична погача. Продуктите са ясни:
550 г брашно
21 г жива мая (1/2 кубче)
3 яйца (размер L)
200 мл топло прясно мляко
20 г краве масло (+ разтопено масло за намазване)
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
сусам за поръсване
В галерията вижте как да оформите красива питка за празника.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!