Д иня със сирене е вечна класика, която е неизменна част от лятното меню. Тя може да се превърне дори в чудесно предястие или десерт за вечерно парти.
Първа и най-важна стъпка е избора на сладка и сочна диня
КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ДОБРАТА ДИНЯ – ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА
следват още няколко съставки, добро настроение и подходящо питие:
Салата от диня и сирене
2 кг диня
1 връзка мента
300 г овче сирене
4 с. л. мед
50 мл сок от лайм
сол на вкус
Динята се бели, почиства се от семките и се нарязва на големи кубчета, които се смесват с наситнената мента и натрошеното сирене.
Медът се разбива със сока от лайм и сол на вкус.Сипва се към салатата и внимателно се разбърква.
Брускети с диня и сирене
1 багета
300 г диня
175 г крем сирене
150 г краве сирене
150 мл животинска сметана
30 мл зехтин (студено пресован)
15 мл пастис (мастика, узо)
2 стръка мента
краве масло за намазване
Хлябът се нарязва на филийки. Намазват се с масло и се запичат на грил тиган или във фурна.
Саламуреното сирене се настъргва на едро ренде и се разбърква с крем сиренето и пастиса. Към тях внимателно се прибавя и предварително разбита до пухкавост сметана.
Динята се почиства от кората и семките, нарязва се на малки кубчета и се разбърква с накълцаната мента. Мусът от сирена се намазва върху препечения хляб, отгоре се слага по малко от динята, капва се зехтин и се сервира.
Диня с козе сирене и чипс от резене
400 г диня
200 г козе сирене (риблер)
1/4 глава резене
зехтин за поръсване
за балсамовата редукция:
100 мл балсамов оцет
2 с. л. захар
сокът от 1 портокал
за захарния сироп:
100 г захар
100 мл вода
капки портокалов сок
за украса:
кората от 1 портокал
див лук и мащерка
Сиропът се прави като захарта и водата се слагат в касерола на огъня. След като течността се сгъсти се слагат капки портокалов сок, за да не се захароса.
Резенето се реже на много тънки шайби– 0,2 см, които се подреждат една до друга в тава, покрита с хартия за печене. С помощта на четка се намазват със захарния сироп. Пече се в предварително зарята на 80 градуса фурна, докато стане на хрупкав чипс.
Сокът от портокала, балсамовият оцет и захарта за редукцията се слагат в касерола на огъня. Оставя се течността да се редуцира наполовина.
С подходяща лъжица се изрязват топчета от динята.
Сиренето се нарязва на шайби с дебелина 1 см и се запича на силно сгорещен тиган с незалепващо дъно, така че да хване кафява коричка.
В чиния се намазва от балсамовата редукция, отгоре се слага запеченото сирене, върху него се подреждат топчетата от диня. Украсява се с чипса от резене, пера див лук и стрък мащерка. Поръсва се настъргана портокалова кора и с капки зехтин.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!