Д оспива ли ви се малко, след като се наобядвате?
Не сте единствени. С този проблем се сблъскват изключително много хора.
Към кои храни да посягаме и към кои не, когато стане дума за обяд, zadovoljna.hr ни дава няколко полезни предложения.
Според тях най-добре е да обядваме между 12 и 13 часа, защото ако чакаме по-дълго вероятността да огладнеем прекалено много и да посегнем към някоя по-висококалорична храна е по-голяма.
Идеалният обяд би трябвало да е представен от ястие, богато на витамини и минерали, които да ни дадат достатъчно енергия до края на деня.
Обядът ни освен това трябва да бъде балансиран в съотношението си между мазнини, въглехидрати и протеини. Докато първите две хранителни вещества отговарят за енергията, която си набавяме, белтъчините спомагат за по-доброто функциониране на тялото ни.
Поради тази причина, храните, които е препоръчително да консумираме на обяд, са сандвичи (с пълнозърнест хляб, яйца, риба тон, пилешко, пуешко), салата, сьомга, грах, кус-кус и други.
Ето пък три от храните и напитките, които е препоръчително да избягвате да консумирате по обедно време, освен ако не се страхувате, че летаргията ще ви застигне.
Пържените картофи. Толкова вкусни и изкушаващи, а толкова вредни. Картофите се пържат в голяма количество олио, което попиват, и са едни от въглехидратите, които със сигурност трябва да избягваме.
Пържените картофи повишават нивата на кръвната захар и малко след като си похапнем от тях веднага изпитваме нужда за сън, защото енергията ни драстично спада.
Оказва се, че кравето мляко също е сред нещата, които трябва да избягваме по време на своя обяд. Дори и в голямата си част да е неделима част от един балансиран хранителен режим, то влияе изключително много на нивата на енергията в тялото ни.
Организмът се нуждае от много енергия за преработката на кравето мляко и именно затова след неговата консумация е възможно да изпитате умора.
По време на обработката на кравето мляко голяма част от енергията ни се насочва именно към този процес в тялото ни и затова често може да получите симптоми на анемия.
Фъстъченото масло определено не е най-добрият приятел на човека, що се отнася до поддържане на нивата на енергия.
Ако изядете сандвич с фъстъчено масло и малко след това ви се прииска да поспите, не се учудвайте. Виновник за това е аминокиселината триптофан, която съдържа фъстъченото масло.
В случай че комбинирате фъстъченото масло с пудинг от чия например, възможността да изпитате летаргия е много по-малка.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!