В арени, пържени, на фурна, дори на жар или на скара - няма кулинарна техника, която не е подходяща за приготвяне на картофи и все пак обичайно се ограничаваме до 2-3 рецепти, защото сме сигурни, че са вкусни и стават бързо. За да разнообразим делничната ви, предлагаме 3 нови рецепти, които се приготвят за под 45 минути.
Намачкани картофи по белгийски
1 кг картофи
1 кг моркови
1 стрък праз
250 г бекон
50 г краве масло
1/2 връзка магданоз
4 стръка мащерка
100 мл прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
Картофите се обелват, нарязват се наедро и се сваряват в подсолена вода. Празът се почиства и се нарязва наситно. Запържва се в сгорещеното масло. Прибавят се обелените и нарязани на шайби моркови и се разбърква.
Когато и те се запържат, се слагат наситнените магданоз и мащерка и се подправя със сол и черен пипер. Налива се вода, колкото да покрие продуктите. Оставя се на огъня, докато морковите омекнат.
След това се отцеждат и се намачкват. Сварените картофи се прибавят към морковите и също се намачкват. Беконът се нарязва на кубчета. Запържва се в сух тиган до златисто. Към зеленчуковото пюре се налива затопленото мляко.
Добавя се беконът. Ако има нужда, накрая се овкусява с още сол и черен пипер.
Картофена фритата
500 г пресни картофи
180 г пушен бекон (цяло парче)
100 г краве саламурено сирене
50 г краве масло
8 яйца
2 връзки пресен лук
сол и черен пипер на вкус
Картофите се измиват добре и се сваряват на пара. Охлаждат се и се нарязват на парчета. Пресният лук се наситнява.
Яйцата се разбиват добре и се овкусяват със сол и черен пипер. Беконът се реже на кубчета и се запържва в сух тиган с термоустойчива дръжка, до златисто.
Прибавят се лукът, картофите и маслото. Наливат се и яйцата. Поръсва се с натрошеното сирене и се оставя на огъня за 1–2 минути. След това се пече около 15 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се леко, нарязва се и се поднася със свежа салата по избор.
Запечени картофи с яйца
500 г стари картофи
50 г цедено кисело мляко
30 г чери домати
4 яйца
1 червена люта чушка (прясна)
1 глава лук
4 стръка пресен кориандър
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Картофите се настъргват и се оставят в цедка. Овкусяват се със сол и черен пипер. Зехтинът се сгорещява в тиган с термоустойчива дръжка и в него се запържва нарязаният на полумесеци лук.
Картофите се изстискват много добре с ръце и се запържват за кратко при лука, на слаб огън.
След това съдът се слага във фурната и ястието се пече 5–6 минути на грил програма. Чукват се яйцата и ястието се запича за още 3–4 минути.
Сервира се с цедено кисело мляко, нарязани на четвъртинки чери домати, наситнена люта чушка и накъсан кориандър.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!