Т елешкото месо е чудесен източник на протеин, съдържа витамини от група Б и омега-3 мастни киселини, освен това може да бъде и много вкусно, ако е приготвено правилно. Вижте няколко лесни начина как да го направите.
Телешко с гъби и сметана на тиган
- 500 г телешко бонфиле
- 250 г гъби печурки
- 2 стръка праз
- 1 скилидка чесън
- 80 г масло
- 20 г олио
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 100 мл бренди
- 100 мл телешки бульон
- 200 мл течна животинска сметана
- 4 стръка мащерка
- сол и черен пипер на вкус
Почистете праза, чесъна и гъбите. Нарежете праза и чесъна на ситно, а гъбите на четвъртинки. Разрежете месото ( почистено от ципите) на 4 равни парчета и го овкусете със сол и черен пипер.
Загрейте олиото и 20 г от маслото в чугунен тиган. Гответе месото от всяка страна за по 2-3 минути. Извадете. В същия съд добавете останалото масло и запържете чесъна и праза.
Добавете и гъбите и ги оставете да се запържат. След това налейте брендито и по желание фламбирайте.
Налейте бульона, добавете дижонската горчица и сметаната. Овкусете се със сол, черен пипер и нарязана на ситно мащерка. Гответе, докато сосът се сгъсти.
Малко преди да е готов соса, върнете месото. Гответе още 2-3 минути и сервирайте.
Телешко бонфиле в медено-горчичен сос
- 400 г телешко бонфиле
- 50 г мед
- 60 мл бял балсамов оцет
- 50 мл зехтин
- 2 с. л. дижонска горчица
- 2 с. л. запечен сусам
- 1/2 ч. л. кориандър на зърна
- 1/2 ч. л. къри на прах
- 1/2 ч. л. чили на прах
- сол на вкус
- за гарнитурата:
- 300 г грах
- 40 г краве масло
- 1 скилидка чесън
- 1 стрък розмарин
- сол на вкус
Месото се реже на кубчета, овкусява се със сол, стрития в хаванче кориандър, къри и чили на прах. Пържи се в зехтина до златисто.
Наливат се оцетът и 30 мл вода. Когато се редуцират, се добавят горчицата и медът. Разбърква се добре и се отстранява от котлона.
Грахът се бланшира в кипяща подсолена вода и се отцежда. Наситнените чесън и розмарин се запържват за кратко в маслото, добавя се грахът и се готви за 2–3 минути, като се посолява.
Наситнените чесън и розмарин се запържват за кратко в маслото, добавя се грахът и се готви за 2–3 минути, като се посолява. Месото се поднася с пюрето от грах. Поръсва се с печен сусам.
Гювеч с телешко месо и патладжани
- 250 г телешко месо
- 8 глави арпаджик
- 2 патладжана
- 2 моркова
- 2 дафинови листа
- 1 ч.ч. червено вино
- 1 пръчка канела
- сол и черен пипер
- зехтин
Почистете и нарежете морковите на едри кръгчета. Патладжанът нарежете на едри кубчета, без да го белите. Гъбите разрежете на две, заедно с пънчетата. Обелете и разрежете на две арпаджика - може да използвате и лук шалот.
В гювеч сипете зехтин или олио. Разпръснете нарязаните моркови и патладжани. Върху тях разпръснете гъбите, а най-отгоре - арпаджика. Подредете месото, нарязано на парчета, върху зеленчуците. Овкусете със сол и черен пипер. Сложете пръчките канела и дафиновите листа, поръсете зърна черен пипер. Излейте червеното вино, то трябва да стигне до средата на продуктите.
Покрийте съда с алуминиево фолио, като се уверите, че то е запечатано отвсякъде. Върху него поставете капака на съда. Сложете гювеча в предварително загрята фурна на 220 градуса и печете гювеча 30 минути. След като отхлупите съда, разбъркайте добре гювеча. Сервирайте в отделни чинии.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!