Д омати, босилек и разтопена моцарела - италианската кухня разполага с много повече от тези три съставки. За да ви го докажем днес ви предлагаме 3 страхотни рецепти, на които просто не можем да се наситим.
Фетучини карбонара
- 200 г фетучини
- вода
- сол
- 150 г пушен бекон
- 2 яйца
- 3 с.л. настърган пармезан
- прясно смлян черен пипер
- 1 лимон
- настъргана кора
Сварете пастата в тенджера с вряща подсолена вода според указанията на пакета. Прецедете я, като запазите 1 ч.ч. от водата от варенето. Нарежете бекона на тънки ивички и ги запържете в тиган с 1 с.л. зехтин. Добавете прецедената паста и изключете котлона.
Разбийте яйцата в купичка. Добавете настъргания пармезан и разбъркайте. добавете малко от водата от варенето на пастата като разбърквате енергично. добавете яйцата на тънка струйка при пастата с бекона, като непрекъснато разбърквате. Ако е необходимо, добавете още вода от варенето. Сервирайте фетучини карбонара, поръсени с прясно смлян черен пипер, малко пармезан по желание, нарязан на ситно кориандър и фино настъргана лимонова кора.
Яйца по флорентински със сос „Морне”
- за спанака:
- 500 г пресен спанак
- 2 малки глави шалот
- 2 с. л. краве масло
- 1 щипка индийско орехче
- морска сол и бял пипер на вкус
- за сос „Морне”:
- 30 г сирене „Пармезан“
- 30 г сирене „Грюер“
- 1 с. л. краве масло
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. ч. прясно мляко
- сол и бял пипер на вкус
- 1 щипка индийско орехче
- за картофените палачинки (рьощи):
- 1 голям картоф (350 г)
- 100 г бекон (на резени)
- 1 яйце
- сол и черен пипер на вкус
- олио за пържене
- за яйцата:
- 4 яйца
- 1 с. л. оцет
- 1 ч. л. сол
- за гарниране:
- 1/2 връзка магданоз
Спанакът се почиства и се измива. Лукът се наситнява и се сотира в маслото за 1 минута. Добавя се спанакът и също се сотира. Овкусява се със сол, бял пипер и индийско орехче. Съхранява се топъл.
Брашното за соса се запържва в маслото до златисто. Постепенно се налива млякото (предварително затоплено), като се бърка постоянно. Когато се хомогенизира, се прибавят настърганите сирена. Овкусява се с индийско орехче, бял пипер и сол, ако е необходимо. Съхранява се топъл, покрит с фолио, за да не хваща кора.
Картофът се обелва и се настъргва наедро. Слага се в марля, отцежда се от водата, а купата с водата се оставя настрани, за да се отдели нишестето. Когато се утаи на дъното, водата внимателно се изхвърля. Беконът се слага в тава и се запича на фурна, докато стане хрупкав. После се начупва.
Слага се при картофа и се прибавят яйцата, сол, черен пипер и нишестето. Разбърква се.
В тиган се загрява малко олио, взима се 1/4 от сместа и се изстисква с ръце от течността. Поставя се в съда като се притиска, за да се получи палачинка. Пържи се от двете страни, докато стане хрупкава и със златисто-кафяв цвят. По същият начин се правят и останалите. Съхраняват се топли.
В тенджера на котлона се сгорещява вода и в нея се слагат оцета и солта за яйцата. Котлонът се изключва и внимателно се пускат яйцата. Оставят се да се пошират и се изваждат с решетъчна лъжица.
Върху всяка картофена палачинка се слага малко спанак, отгоре яйце, после се залива със сос, отново малко спанак и се гарнира с наситнен магданоз.
Рагу по неаполитански с пилешко
- 4 бр. пилешки филета
- 4 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 200 мл червено вино
- 50 г пушен бекон (на лентички)
- 50 г сирене „Пармезан"
- 1/2 връзка магданоз
- 20 г стафиди
- 1 ч. л. сух босилек
- 800 г пасирани домати (от консерва)
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. захар
- 400 г дребна паста
- сол и черен пипер на вкус
Пилешкото филе се цепва с нож през средата и се разтваря, така че да се образува пеперуда.Нарязаният наситно бекон се смесва с настъргания пармезан, наситнените магданоз и чесън, и стафидите.
Пилешките филета се пълнят с получената смес. След това се завързват здраво с конец. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в зехтина, докато омекне.
Към него се налива първо червеното вино, а после и доматите, и се подправя със сол, черен пипер и сух босилек. Ако има нужда се слага 1 ч. л. захар. Сосът се оставя на котлона за 10 минути, след което се добавят пилешките руладини и се готвят около 20–30 минути.
През това време пастата се сварява в голямо количество подсолена вода и се отцежда.Пилешките руладини се изваждат от соса, конците се отстраняват и месото се нарязва на парчета.
В дълбоки чинии се слага от пастата, залива се със соса и отгоре се подреждат парчетата месо. По желание се украсява с листенца магданоз и се полива със зехтин.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!