Л ятото традиционно е сезонът на диетите, но ако вече сте били на почивка, може спокойно да се отдадете на сладките изкушения, без да се тревожите как ще изглеждате в банския си. Точно за вас са тези три сезонни десерта.
- Шоколадови тарталети с плодове
180 г брашно
50 г пудра захар
75 г студено краве масло
1 ванилия
1 щипка сол
1 яйце
за ганаша:
300 г натурален шоколад
50 г краве масло
20 мл уиски
220 мл течна животинска сметана
за меренга:
150 г захар
3 белтъка (със стайна температура)
1/3 ч.л. кремотартар
50 г малини за сервиране
За тестото разбъркайте брашното със захарта, солта и ванилията в блендер или кухненски робот. Добавете маслото и смелете до получаването на трохи. Чукнете яйцето и пак смелете до получаването на топка тесто. Оформете диск, завийте го с прозрачно фолио и го приберете в хладилник за 30-40 минути.
Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете кръгове с големината на формичките за тарталети. Поставете изрязаното тесто във формите и го надупчете с вилица. Приберете в хладилник за 30 минути. След това покрийте с кръгчета хартия за печене и сипете морска сол върху нея, за тежест. Печете в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса 15 минути. Махнете хартията със солта и печете до златисто - още 5 минути. Охладете.
Начупете шоколада в купа и добавете маслото. Загрейте сметаната и залейте шоколада и маслото. Разбъркайте, докато те се разтопят и сместа стане гладка и лъскава. Налейте алкохола и отново разбъркайте.
Разпределете ганаша в основите за тарталетите и охладете.
От захарта и около 100 мл вода пригответе захарен сироп. Разбийте белтъците с кремотартара. Налейте на тънка струйка сиропа при постоянно разбиване.
Полученият меренг прехвърлете в пош с накрайник и шприцовайте малки топчета върху всяка тарталета. Карамелизирайте го с горелка. Украсете тарталетите с малини.
- Блини с конфитюр от праскови
3 яйца
400 мл прясно мляко
1/4 ч. л. сол
200 г брашно
масло за намазване
за конфитюра:
1 праскова
50 г бял шоколад
20 г краве масло
Разбийте белтъците на сняг. В друга купа разбийте жълтъците и солта, постепенно добавяйте брашното и млякото без да спирате да разбивате. С внимателно бъркане добавете белтъците към жълтъчената смес.
Загрейте тиган с незалепващо покритие и леко го намажете с мазнина. Добре е температурата на огъня да е умерена, за да не прегорят блините.
С черпак налейте малко количество тесто в тигана и загладете леко с опакото на черпака, за да оформите кръг. Когато повърхността на тестото засъхне и се образуват малки кратерчета, блините са готови за обръщане. Изпечете за около 30 секунди и от другата страна. Сервирайте блините топли, намазани с масло.
За конфитюра нарежете прасковите на кубчета, сложете ги в тиган с бучка масло и гответе, докато омекнат. Извадете ги, смесете ги с начупения шоколад, разбъркайте и оставете да се охлади. Поднесете блините с конфитюр от праскови и бял шоколад.
- Парижки флан
500 г прясно мляко
125 г течна животинска сметана (35% масленост)
5 жълтъка
120 г захар
55 г царевично нишесте
1 ч.л. ванилов екстракт
В купа разбийте жълтъците и захарта. Прибавете царевичното нишесте, разбъркайте и ароматизирайте с ванилията.
Смесете сметаната и млякото в малка тенджера и ги оставете да заврат. След това малко по малко ги прибавяйте към яйчената смес. Не спирайте да бъркате през цялото време.
Пресипете сместа в тенджерата и гответе на средно силен огън при непрекъснато бъркане около една минута.
Изсипете крема в тава, застлана със силиконов килим, в която сте поставили намазан с масло и поръсен с брашно ринг за торта с диаметър 20 см. Охладете до стайна температура
Загрейте фурната на 200 градуса (без вентилатор) и изпечете флана за 30 минути или докато повърхността не се карамелизира. Добре е да покриете с алуминиево фолио, за да не загори повърхността.
Оставете сладкиша да се изстуди добре След това освободете от ринга, нарежете и сервирайте.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!