Р едица проучвания доказват, че хората, които приемат умерено количество шоколад, имат по-добре развита памет и по-концентрирано внимание. За да ви помогнем да се справите по-лесно със седмичните си задачи, а и някак по-приятно, ви предлагаме 3 рецепти с щедро количество шоколад.
Шоколадът стимулира концентрацията
Крем с шоколад и амарени
- 600 мл прясно мляко
- 6 с.л. захар
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 1 пръчка канела
- 3 жълтъка
- 2 с.л. царевично нишесте
- 200 г шоколадов кувертюр
- 200 г течна животинска сметана + за украса
- 100 г амарени + за украса
Загрейте 500 мл от млякото заедно с канелата, захарта и ваниловата захар. Останалото мляко разбъркайте с жълтъците и нишестето.
Горещото мляко налейте при жълтъчената смес на тънка струйка и разбъркайте. Прехвърлете всичко в касерола и гответе на слаб огън, при постоянно бъркане, докато сместа се сгъсти.
Дръпнете от котлона и изсипете при шоколада, отстранете канелата и разбъркайте добре.
Прехвърлете крема в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение, за да не хваща кора, и оставете да се охлади.
Разбийте сметаната добре. Махнете фолиото от шоколадовия крем и го разбъркайте. Добавете нарязаните амарени, разбъркайте. Прибавете и разбитата сметана и отново разбъркайте внимателно с шпатула.
Изсипете крема в чаши и оставете да се охлади. Гарнирайте с разбита сметана и амарени.
Сладки с фурми и шоколад
- 125 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 100 г меки фурми
- 70 г краве масло със стайна температура
- 70 г захар
- 1 яйце
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 100 г черен шоколад (кувертюр на калети)
Смесете брашното с бакпулвера. Накълцайте фурмите. Разбийте маслото със захарта с помощта на миксер. Добавете яйцето, разбъркайте с шпатула. Налейте и ванилията, сипете шоколада и фурмите.
Накрая изсипете и сухите съставки. Разбъркайте и охладете за 10 минути. Оформете малки сладки и ги изпечете в загрята на 160 градуса фурна за 15 минути.
Шоколадов сладкиш с мандаринов сироп
- 350 г натурален шоколад (70% какао)
- 250 г безсолно масло
- 5 яйца от свободно отглеждани кокошки
- 250 г захар
- 200 мл сок от мандарини
Начупете шоколада на парченца. Сложете го в стъклена купа над тенджера с леко вряща вода заедно с 225 г масло. Щом шоколадът се разтопи, дръпнете от огъня и разбъркайте до гладкост и лъскавост. С останалото масло намажете дъното и стените на форма с подвижно дъно (диаметър 25 см) и постелете дъното с хартия за печене.
С помощта на миксер разбийте яйцата и захарта докато сместа изсветлее и утрои обема си. Добавете поизстиналите разтопен шоколад и масло и разбъркайте с помощта на шпатула до хомогенност. Изсипете сместа във формата, леко тръснете върху плота. Поставете формата в дълбока тава. Налейте гореща вода до средата на формата. Печете в предварително загрята фурна на 120 градуса 40 минути. Когато докоснете повърхността на сладкиша, той трябва да е стегнат, но и подвижен в същото време.
Изтискайте сока на 15 клементини и го сипете в тенджерка. Варете сока на умерен огън в продължение на 20 минути, докато се сгъсти. След изпичане оставете сладкиша да изстине във формата и тавата с водата за 1 час. Поднесете тънко триъгълно парче от шоколадовия сладкиш, поръсено със сироп от мандарини.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!