В ероятно в дъното на някой шкаф във всяка кухня има по един от онези стъклени съдове, в които майките ни някога готвеха всичко. Време е да го извадите и измиете от праха, защото днес сме ви подбрали няколко страхотни рецепти в „йенски съд“. Освен че готвенето става доста по-бързо и трудно бихте могли да изсушите и най-капризните меса, допълнителен бонус е, че цялата миризма от готвенето остава под стъкления похлупак.
- Пиле с гъби
1 пиле
60 мл бяло вино
100 мл вода
600 г гъби
125 г топено сирене
100 г кашкавал
черен пипер
сол
Обезкостете пилето и го нарежете на порции - вижте как със видеото. Почистете и нарежете гъбите на шайби. Смесете сметаната с водата, топеното сирене и виното. В йенски съд подредете месото и гъбите залейте ги със смета и гответе за около 40 мин. Разбъркайте след 20 мин и настържете кашкавал.
- Свинско с картофи
6 свински пържоли
2 глави лук
1 с. л. зехтин
700 г картофи
сол
черен пипер
Измийте и нарежете картофите на полукръгчета. Подредете ги на дъното на йенския съд. Овкусете пържолите със сол и черен пипер и ги сложете върху картофите. Нарежете лукът на шайби и залейте с малко зехтин и вода. Печете до готовност и разбърквайте периодично.
- Сьомга със сметанов сос
4 котлета от сьомга
200 г броколи
125 г масло
200 мл готварска сметана
сол
черен пипер
Нарежете 200 г броколи на малки розички и ги сложете на дъното на скъклената тавички. Подредете рибата отгоре и залейте със смес от масло и сметана. Овкусете и гответе около 20 мин.
- Съвет: Слагайте съдът от йенско стъкло винаги в студена фурна и се пазете от парата при отваряне на капака.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!