Д обрите кулинари знаят, че извън сезон е по-добре да се готви с консервирани домати, затова нашите баби от край време затварят буркани за зимата. Днес ви предлагаме 3 лесни и вкусни рецепти с бабините консервирани домати.
Доматена крем супа
800 г домати от консерва
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1 малък корен пащърнак
1 с. л. захар
2 с. л. балсамов оцет
1 ч. ч. пилешки бульон
1 стрък прясна мащерка
5–6 листа босилек
1–2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Лукът, пащърнакът и чесънът се обелват и се нарязват наситно. След това се запържват в сгорещения зехтин.
Деглазира се с балсамовия оцет, овкусява се с мащерка и се налива пилешкият бульон.
Добавят се доматите и се оставя да къкри за кратко. Слагат се босилекът, захарта, сол и черен пипер.
Разбърква се, пасира се и се прецежда.
Равиоли от Сардиния
250 г грис от твърда пшеница (семолина)
250 г брашно
3 с. л. зехтин
1 ч. л. сол за плънката:
3 средно големи картофа
2 стръка мента
1 скилидка чесън
50 г сирене „Пекорино”
50 г сирене „Рикота”
4 с. л. зехтин „Екстра върджин” за соса:
800 г домати на кубчета (от консерва)
2 скилидки чесън
4 с. л. зехтин
1 ч. л. захар
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
Семолината, брашното и солта се разбъркват. Наливат се зехтинът и 100 мл вода, и се замесва тесто. Завива се с фолио и се оставя да почине за 30 минути.
Разточва се и с помощта на ринг се изрязват кръгове с диаметър 8 см. Картофите се белят, режат се на кубчета и се сваряват. Охлаждат се и се намачкват леко.
Добавят се рикотата, настърганото сирене „Пекорино”, стритият на паста чесън, зехтинът и наситнените листа мента. Разбърква се. Във всеки кръг тесто се слага от плънката, сгъва се надве и с палеца и средния пръст започва да се изтегля леко тестото към дланта, така че да се получи слепване под формата на житен клас.
Когато са готови всички равиоли, се варят в подсолена вода. Доматите за соса се сипват в касерола, добавят се захарта, риганът, наситненият чесън, зехтинът и сол. Готви се за 10 минути.
Равиолите се поднасят върху доматен сос, поръсени с настъргано сирене „Пекорино”.
Пилешки кюфтета с доматен сос
300 г пилешки пържоли от бут
300 г пилешко филе
125 г сирене „Моцарела“
2 филии бял хляб
1 яйце
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус за доматения сос:
400 г пасирани домати от консерва
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус за поръсване:
50 г сирене „Грана падано“
Чесънът за доматения сос се наситнява и се запържва за няколко секунди в сгорещения зехтин. Наливат се доматите, овкусява се със сол и черен пипер, и се готви 10 минути на слаб огън.
Пилешкото месо се смила в месомелачка, след което се смесва с 2 с. л. от доматения сос. Прибавят се накиснатите във вода и отцедени филийки, яйцето и настърганите лук и моцарела. Овкусява се с риган, сол, черен пипер и стрития на паста чесън. Разбърква се добре.
От сместа се оформят малки топки и се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до готовност – около 15 минути.
Заливат се с доматения сос и се поръсват с настъргано сирене „Грана падано“. Запичат се за още около 5 минути и се поднасят.
Да ви е сладки и не забравяйте да се обадите на баба и да благодарите!
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!