Н овата седмица започва с нова доза кулинарни предизвикателства. Задачата е все една и съща, нещо вкусно, лесно и различно от последните няколко седмици.
За да си спомним онова време, а и защото наистина много ни е залипсвала мамината супа топчета, ви предлагаме няколко лесни и вкусни рецепти от новата кулинарна рубрика в Edna.bg "Истории от кухнята".
- Мамина супа топчета
Необходими продукти:
400 г картофи
1 морков
70 г глава целина
1/2 глава лук
50 г краве масло
2-3 с.л. Vegeta Original
За топчетата:
250 г телешка кайма
50 г ориз
1 белтък
1/2 глава лук
брашно за овалване
сол и черен пипер на вкус
За застройката:
1 жълтък
400 г кисело мляко
Начин на приготвяне:
Зеленчуците се нарязват на еднакви кубчета. В сгорещена мазнина се запържват морковът, целината и лукът.
Добавят се картофите и се заливат с около 3 литра вода, овкусена с 2-3 с. л. Vegeta Original и се вари, докато зеленчуците омекнат.
Междувременно се оформят топчетата за супата. Каймата се смесва с измития ориз, нарязан на ситно лук, сол, черен пипер и белтък.
Оформят се топчета и се овалват в брашно. Добавят се към вече омекналите зеленчуци.
Малко преди супата да е готова, се застройва с жълтък и кисело мляко.
Сервира се още гореща със стръкче свеж магданоз.
- Нашенски рататуй
Необходими продукти:
2 тиквички
4 зелени чушки
1 червена чушка
1 патладжан
4 моркова
3 картофа
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 консерва домати (400 г)
1 ч. ч. перлен ориз
50 г маслини (обезкостени)
4 с. л. зехтин
1-2 с.л Vegeta Natur Universal
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Запържват се в зехтин.
Тиквичките, чушките, патладжанът и морковите се нарязват на полукръгчета и се добавят към сгорещената мазнина.
Към тях се прибавя измитият ориз, запържва се, докато стане стъклен.
Картофите се нарязват на полумесеци и се прибавят към останалите зеленчуци, заедно с 400 г домати от консерва и маслини.
Овкусява се с Vegeta Natur Universal. Всичко се прехвърля в тава и се залива с 3 чаши вода.
След около 50 мин във фурна на 180 градуса е готово.
- Картофена „черупка“ с карфиол
Необходими продукти:
4 големи картофа
200 г карфиол
200 гъби печурки
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 скилидка чесън
1 ч. л. горчица
100 г кашкавал
4 с. л. олио
2-3 с.л Vegeta Natur за хрупкави картофи
Начин на приготвяне:
4 еднакви картофа се измиват и разполовяват. Намазват се с 2 с.л. олио и се овкусяват с Vegeta Natur за хрупкави картофи.
Пекат се за около 50 мин в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Карфиолът, чушките и гъбите се нарязват на ситно. Поливат се с останалия зехтин и се изпичат за 10-15 мин. в загрята фурна.
Готовите зеленчуци се овкусяват със смес от майонеза, горчица и пресован чесън.
Изпечените картофи се издълбават с лъжица, вътрешността им се добавя към майонезената плънка.
Картофите се напълват със сместа и се връщат във фурната за още 6-7 мин.
Малко преди да са напълно готови, се поръсват с кашкавал и се изпичат до златисто.
- За още кулинарно вдъхновение вижте "Истории от кухнята".