С ръчните домакини вероятно вече са се убедили, че е доста по-бързо да си омесиш хляб, отколкото да чакаш на опашка, за да си го купиш. От тук идва и идеята да си направим домашна пица. Вече имаме тесто, хладилника е зареден с няколко базови съставки и всичко, което ни остава е да ги нарежем и да се насладим на резултата.
За да вдъхновим следващата ви вечеря, предлагаме няколко рецепти за пица.
Във видеото от кулинарния канал 24kitchen вижте как да замесите тестото.
Пица Маргарита
- 3 топки сирене „Моцарела“ (по 125 г)
- 400 г доматен сос
- 3 с. л. зехтин „Екстра върджин“
- 1/2 връзка босилек
- сол на вкус
- семолина (грис от твърда пшеница) за поръсване
- зехтин „Екстра върджин“ за поливане
Доматите се смесват със зехтина и сол на вкус.
Тестото се разделя на 4 топки и върху плот поръсен с брашно и семолина се разточват кръгове. Тава се слага във фурната, загрята на 250 градуса, с вентилатор.
Щом се нагорещи, единия тестен кръг се поставя в нея. Отгоре се намазва с доматената смес, без краищата, слага се от накъсаната моцарела, полива се с малко зехтин.
Пицата се пече за около 10 минути. Така се приготвят и останалите. Сервират се с листенца босилек.
Пица „Шакшука“
- 4 яйца
- 200 г домати на кубчета (от консерва)
- 100 г краве сирене
- 1 зелена чушка
- 1 люта чушка
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 1/2 връзка кориандър
- 2 с. л. доматен концентрат
- 2 с. л. зехтин
- 1/2 с. л. червен пипер
- 1 ч. л. захар
- 1/2 ч. л. кимион на зърна
- сол и черен пипер на вкус
Лукът се реже на полумесеци, зелената чушка – на жулиен, а лютата чушка и чесънът се наситняват. Запържват се в сгорещения зехтин, докато омекнат и започнат да се карамелизират.
Добавя се доматеният концентрат, разбърква се и се поръсва червеният пипер. Разбърква се и веднага се наливат доматите и 50 мл вода. Сосът се оставя на котлона за около 5 минути, да се сгъсти.
Овкусява се с прясно стрит кимион, сол, захар и черен пипер. След това се охлажда. Във фурната се поставя камък за пица. Включва се на 220 градуса с вентилатор.
Всяка топка тесто се разточва на тънко. Разточеното тесто се поставя върху хартия за печене. Щом камъкът се нагорещи добре, върху него се поставя първият блат. С вилица се правят дупки, за да не се надува. Пече се 5 минути.
След това отгоре се разпределя половината от соса. Чукват се 2 яйца и се поръсва с половината сирене. Пече се още 8–10 минути.
Изважда се и се поръсва с накъсан пресен кориандър или с магданоз. По желание ръба на пиците може да се намаже със зехтин. По същия начин се приготвя и втората пица.
Пица „Бианка“
- 250 г сирене „Моцарела“ за пица
- 200 г пилешко филе
- 50 г сирене „Пармезан“
- 200 мл животинска сметана
- 20 мл зехтин
- 1 глава червен лук
- 1 скилидка чесън
- 2 стръка риган
- сол и черен пипер на вкус
Пилешкото месо се маже със зехтина, овкусява се със сол и черен пипер и се изпича на грил тиган или плоча от двете страни до готовност. Охлажда се и се нарязва на тънки парчета.
Сметаната се загрява, посолява се и се разбърква с настъргания пармезан.Охлажда се и се овкусява с накълцания риган и стрития на паста чесън.
Лукът се реже на тънки шайби, а моцарелата – на парчета.
Фурната се загрява на 250 градуса с вентилатор и в нея се слага камък за пица, за да се сгорещи. Тестото се разделя на четири части, от които се разточват тънки кори.
Намазват се с овкусената сметана, поръсват се с пилешкото, моцарелата и лука.
Пекат се около 10 минути, до зачервяване и се поднасят.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!