2

Последните следи от него са записите от камерите. Той бяга с ужасена физиономия по терминала на летището и изчезва в неизвестна посока, прескачайки оградата с бодлива тел към близката гора. Без багаж е, макар преди минути да е заснет как слиза от такси с пътнически куфари.

Една от големите световни криминални мистерии, за добро или зло, е свързана с България. Датата е 8 юли, 2014 година, а 28-годишният Ларс Митанк е пристигнал седмица по-рано във Варна, готви се да хване полета си за Германия. 

Следват горепосочените събития и загадката, оставила куп неизвестни и до днес. Къде е Ларс, 10 години по-късно? Жив ли е или фактът, че от него няма следи цяло десетилетие е достатъчно показателен за мрачни заключения? Какво се е случило и какви са причините за ужаса, изписан на лицето му на онази дата?


Ако звучи като сюжет от филм, причината е, че историята му действително бе филмирана и излъчена по Spiegel TV, отделно бе създаден и документален сериал.

Междувременно хиляди фенове на мистериите в социалните мрежи пускат онлайн клипове и предавания, в които разсъждават над случилото се. Но важният въпрос все така остава само един, а отговорите за него - много. Нито един от тях обаче, няма своите доказателства.

Кой е Ларс Митанк?

На 28 години, той е съвсем нормален средностатистически млад германец. Роден е в Бремен, работи в местна електроцентрала, има купища приятели и приятелка. Често помага на родителите си финансово. Фен и на местния футболен отбор - Вердер. Обича да пътува, а България е една от дестинациите, които отдавна мечтае да посети. Така се стига и до посещението му у нас в началото на юли. Идва в курорта "Златни пясъци" с близки и си прекарва страхотно. Или поне в началото...


Какво се случва?

На 7 юли трябвало да излети с приятелите си, с които е тук, обратно за Хамбург и оттам за Бремен. Но точно тогава влиза в пререкание с фенове на Байерн в едно заведение и се стига до физическа разправа. Тъпанчето му е спукано и по лекарско предписание не може да лети. Групата излита без него. Той намира квартира в близост до летището във Варна и се предполага, че завръщането му е просто въпрос на време.

Но един спешен разговор с майка му същия ден променя всичко. В края на деня звъни до родителите си в паника и им нарежда да блокират всичките му банкови карти, както и че го преследват фенове на Байерн, които го наричали "бременски нацист", затова трябвало спешно да се скрие.

"Още тогава усетих, че нещо не е наред. Че е в опасност. Буквално можех да усетя как бие сърцето му. Каза ми, че е в опасност и че животът му е в опасност", споделя по-късно майка му в интервю. Чуват се още два пъти, като последният път е в 5 сутринта и е по-спокоен, твърдейки че се е скрил и е вече на летището. Оттук започва и мистерията. 


Свидетелски показания

Основен свидетел на случая е лекарят на летището, д-р Коста Костов. Той е човекът, който преглежда Ларс, преди да лети, тъй като е нужно одобрение, за да се качи на полета. Разкрива, че е бил много притеснен и мнителен. Изпаднал в паника, когато видял човек от строителния екип, извършващ ремонт на летището. "Уплаши се и каза, че не иска да умре тук", споделя той. Вероятно това е била и причината да изостави багажа си, документите и телефона и да изчезне в неизвестна посока.

Версиите

Най-разпространената версия е една и тя не е в положителна насока. Че Ларс е бил намерен от хората, които го издирват и се е стигнало до най-лошото. Съществуват обаче и други предположения и точно те дават надежда на близките му, че е възможно да е жив. Една от тях е на специалиста по превенция на нараняванията от Университета в Роуд Айлънд, д-р Джеф Конин. Според него, ударът, който е получил миналата вечер, е нанесъл мозъчно сътресение и съществува шанс именно той да е отключил странното му поведение.

"Такива травми обаче по-често се проявяват години по-късно", признава д-р Конин. Някои вярват, че и антибиотикът, който е взимал за лечение на ухото, също би могъл да повлияе. Макар че бърз поглед върху листовката на лекарството показва, че там няма разписани подобни странични симптоми като разстройство на психиката.

Стига се до още един вариант, най-приемлив за семейството. Че по време на алкохолна почерпка в "Златни пясъци", той е погълнал, без да разбере, синтетичен наркотик с продължително действие, чиито ефекти описват на 100% реакциите му. Действително, при първоначална употреба на подобно вещество, наркотикът отключва параноя и води до продължителна страхова невроза


Заключенията на частните разследващи

В отчаян опит да открият детето си, родителите на Ларс наемат местен частен детектив - Кай Васертал, както и българска фирма, занимаваща се с издирване на изчезнали лица. Германецът пътува до България поне 15 пъти, разпитва свидетели в курорта, на летището, във Варна, дори и бездомници. Посещава всички местни болници и социални центрове, раздава флайери с надпис "Търси се".

Единствената следа, до която се добира, е разкази на бездомни хора, които твърдят, че в района има странен нов тип, който живее на улиците и в гората, но не общува с никого. По описанието им е направен и фоторобот, като има значителна прилика. Тази версия е и най-оптимистичната - близките му вярват, че Ларс би могъл да оцелее по този начин, защото е добър рибар, обича планините и е способен да оцелява при екстремни условия. Уви, тя така и не се потвърждава.

Въпросният човек не е намерен, а впоследствие се стига и до хиляди предположения - един го е видял в Полша, друг в Канада, а трети - в Порто Вело, Бразилия. В последния случай, се оказва, че е някой, който действително много прилича на него и с амнезия, но канадец, също изчезнал преди години. И все пак жив. Изход, поддържащ надеждата, че е възможно и той да е жив някъде по света...

 

Случаят през 2024 година

Нa 8 юли, в популярната страница във фейсбук Findet Lars Mittank (съдържаща над 50 000 души), близки и приятели на Ларс не пропуснаха да отчетат 10-та година, откакто той изчезна с трогателен пост. "10 години! От толкова Ларс е в неизвестност. Ние не се отказваме и продължаваме да търсим. Колкото и да боли, когато падаме, няма да се откажем. Продължавайте да мислите за него и не се отказвайте". 

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена (СНИМКА)&nbsp;</p>

Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена

Свят Преди 4 часа

По разпореждане на прокуратурата той е откаран в местен затвор

<p>Украйна отдаде почит на жертвите на варварската атака в Полтава (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Сълзи, скръб, болка: Украйна отдаде почит на жертвите на варварската атака в Полтава

Свят Преди 5 часа

По време на службата прозвуча и сирена за въздушно нападение

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Свят Преди 7 часа

Причината за експлозията не е известна веднага

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Внимание! Интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

Свят Преди 7 часа

На границата с РСМ трафикът е нормален на всички гранични пунктове

<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 7 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

<p>Почина бивш капитан на &quot;Ливърпул&quot; (СНИМКИ)</p>

Почина Рон Йейтс - легендарен капитан на "Ливърпул"

Свят Преди 8 часа

През последните години бившият футболист се бореше с болестта на Алцхаймер

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Свят Преди 8 часа

Пострадалият е приет в болница в близкия град Госпич

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 8 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 9 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 9 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване

<p>Пеевски: Радев командва ЦИК и притиска партии</p>

Пеевски: Радев се намеси недопустимо в изборния процес, командва ЦИК и притиска партии

България Преди 11 часа

"В отчаянието и безпомощността си президентът разкри истинското си лице", заяви той

<p>Косово блокира част от границите си със Сърбия, ето защо</p>

След протести: Косово блокира част от границите си със Сърбия

Свят Преди 11 часа

На 6 септември десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта, за да предотвратят влизането в Сърбия от Косово

<p>Супертайфунът &quot;Яги&quot; връхлетя Виетнам (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Отнесени кораби и изкоренени дървета: Супертайфунът "Яги" връхлетя Виетнам

Свят Преди 11 часа

Тайфунът достигна сушата в провинциите Хайфонг и Куанг Нин, като предизвика ветрове със скорост над 149 км/ч