Н ай-накрая дойде и истинското лято, точно като от едно врем с безмилостно жарко слънце и никакъв ветрец ... идеално време за похапване на сладолед под чедъра на морето и за нищо друго. Но понеже няма как да сме на почивка цяло лято, решихме да превърнем поне сладоледа в ежедневна рутина.
Предлагаме ви 7 рецепти за сладолед, за всеки горещ ден от седмицата, в която не сте във ваканция.
Сладолед с авокадо
2–3 бр. авокадо
200 мл животинска сметана
1 консерва подсладено кондензирано мляко (380 мл)
сокът от 1 лайм
Авокадото се почиства от кората и костилките. Смила се в блендер, заедно с кондензираното мляко, сметаната и сока от лайм. Сместа за сладоледа се прехвърля в метална купа и се прибира във фризер. Разбърква се на всеки 30–40 минути. Оставя се във фризера, докато се втвърди напълно.
Може да гарнирате сладоледа с целувки, вижте как във видеото с десерт "Павлова".
Бананов сладолед
4 банана
1 с. л. инстантно кафе
1 ванилия
Бананите се обелват, нарязват се на филийки, нареждат се върху пергаментова хартия и се оставят за 1 час във фризер.
Разбиват се в блендер заедно с разтвореното в няколко супени лъжици топла вода кафе и ванилията, до получаване на гладка смес и се сервира.
Сладолед с горещи малини
400 г бял сметанов сладолед
300 г пресни малини
100 г захар
30 мл амарето
В загрят тиган се слагат малините и захарта. Оставят се на умерен огън докато се стопи захарта и се прибавя амаретото. Разбърква се и съдът се дърпа от огъня.
В подходящи чаши се слагат топки сладолед и отгоре се залива с горещите малини. Поднася се веднага.
Японски чаен сладолед
1 1/2 ч. л. листенца японски зелен чай
2 белтъка
1/2 ч. ч. захар
1 жълтък
1 1/2 ч. ч. разбита сметана
резени кумкуат за украса
захар за жълтъка
Чаените листа се заливат с 1/2 ч. ч. кипяща вода, съдът се похлупва и се оставя до пълно охлаждане. Течността се прецежда.
В неголям съд се разбиват белтъците с постепенно добавяне на захарта. След получаване на снежната пяна внимателно се добавят предварително разбитият отделно с малко захар жълтък и изстиналият чай.
Накрая се добавя сметаната и сладоледът се оставя във фризера, за да замръзне. Украсява се с кумкуат.
Домашен сладолед
200 г кисело мляко
400 мл сладкарска сметана
100 г захар
3 белтъка
1 лайм
Сметаната се смесва с киселото мляко.
Белтъците се бият на сняг заедно със захарта. Добавят се към млечната смес и се разбъркват внимателно.
Прибавят се сокът и настърганата кора на лайма и се разбърква. Сместа се сипва в купа и се слага да престои във фризер не по-малко от 2–3 часа.
Сладолед с праскови
300 мл прясно мляко
300 мл сметана
150 г захар
3 праскови
4 жълтъка
1 капсула ванилова есенция
1/4 ч. л. джинджифил
Прасковите се потапят за половин минута в кипнала вода, след което се охлаждат със студена вода, за да се обелят по-лесно. Прясното мляко се сварява.
Жълтъците се разбиват на пяна със захарта. Кипналото мляко се смесва с разбитите жълтъци. Получената смес се изсипва в друг съд и се оставя да ври 1-2 минути, като постоянно се бърка с тел.
Добавят се ваниловата есенция и джинджифилът. Сметаната се разбива на не много твърд сняг. Обелените праскови се нарязват надребно, след което се пюрират и се слагат в млечния крем. Прибавя се сметаната и десертът се поставя във фризер, като на всеки час и половина се разбърква.
Сметанов сладолед със смокини
500 г сметанов сладолед
300 г пресни смокини
1/2 ч. ч. захар
4 с. л. лимонов сок
кората на 1 лимон
Смокините се почистват и се нарязват на половини. Поръсват се със захар и се поливат с лимонов сок.
Добавя се настърганата лимонова кора и се пюрират. Пюрето от смокини се разбърква с леко размекнатия сладолед и десертът се оставя да стегне във фризер.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!