Л ятната почивка е още далеч, или е била в началото на топлите месеци и вече едва си спомняте за нея... Днес ви предлагаме да приготвите някоя или всичките ни морски рецепти, с които да се почувствате като на хвърлей разстояние от брега.
Печена царевица
- 12 кочана царевица
- 80 г сирене „Пармезан“
- 40 г краве масло
- 4 стръка мащерка
- 1/4 ч. л. чили на люспи (без семки)
- сол и черен пипер на вкус
Кочаните царевица се обелват, а листата им се сплитат. Кочаните се мажат с част от маслото и се поръсват със сол, черен пипер, накълцана мащерка и малко от настъргания пармезан. Пекат се на грил и когато са готови, се махат от грила, намазват се с масло и се поръсват с останалия настърган пармезан и с чилито.
Миди с бира
- 1 кг черени миди с черупки
- 300 мл белгийска мътна бира с аромат на плод
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 2 стръка мащерка
- 30 г краве масло
- сол и черен пипер на вкус
Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в маслото.
Слагат се почистените и измити миди, налива се бирата, овкусява се с клонките мащерка, дафинов лист, сол и черен пипер.
Слага се капак и се оставят на котлона за 5 минути. Сервират се горещи.
Шишчета с ананас и скариди
- 500 г скариди (размер 26–30)
- 1/4 ананас
- за маринатата:
- 2 люти чушки
- 2 скилидки чесън
- 20 г пресен джинджифил
- 2 стръка пресен лук
- сол на вкус
- 1 ч. л. смлян бахар
- 1/4 ч. л. индийско орехче
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 с. л. олио
- 2 с. л. соев сос
- 2 с. л. тъмен ром
- 1 лайм
- 1/2 портокал
Лукът се наситнява и се слага в хаванче. Прибавят се нарязаните наситно чушки и обелените и наситнени чесън и джинджифил. Посолява се и се стрива на паста.
Добавят се червеният пипер, бахарът, индийското орехче, олиото, соевият сос, ромът, настърганата кора и сокът от цитрусите, и се разбърква. Ананасът се почиства и се реже на кубчета с размера на скаридите.
Скаридите се почистват. Във видеото вижте как да почистите скаридите. След това се нанизват на шишчета, като се редуват с ананас. Пекат се на добре загрята скара и периодично се мажат с маринатата.
Запечен лаврак с коричка от трохи с чоризо
- 1 голям лаврак (около 1–1,2 кг)
- 200 г бял хляб (стар)
- 150 г люто чоризо
- 30 г сирене „Пармезан“
- 60 мл зехтин
- 1 скилидка чесън
- 4 стръка магданоз
- 2 стръка мащерка
- 1 с. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
Рибата се филетира. Филетата се почистват от кожата и малките костици и се режат надве. Овкусяват се със сол и черен пипер.
В блендер се смилат хлябът, нарязаното чоризо, чесънът и настърганият пармезан. Прибавят се магданозът, лимоновият сок, листенцата мащерка и половината зехтин и отново се смила.
Рибата се подрежда в плитка тава, намазана с останалия зехтин. Всяко парче се покрива с трохи, без да се притискат. Пече се 8–10 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
Изважда се и се поднася.
Панирани тиквички
- 4 малки тиквички
- 2 яйца
- 60 г царевично нишесте
- 90 г галета „Панко“
- 2 ч. л. сух риган
- сол и черен пипер
- зехтин
- за соса:
- 200 г сирене „Маскарпоне“
- 1 скилидка чесън
- сокът от 1 лимон
- 1 с. л. медена горчица
- 1/4 връзка магданоз
- 1 щипка пушен лют пипер
Тиквичките се измиват и се нарязват на гредички. Галетата се смесва със сол, черен пипер и ригана. Тиквичките се овалват в нишестето, след това се потапят в разбитите яйца и след това се покриват с овкусената галета.
Подреждат се в тава с пергаментова хартия, намазана със зехтин. Пекат се за 20 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
Магданозът се наситнява, чесънът се прави на паста с малко сол и се смесват със сока от лимона, маскарпонето, горчицата и пипера. Разбърква се, сипват се 2 с. л. вода и отново се разбърква.
Тиквичките се поднасят със соса.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!