З а утеха в топлите дни, а и защо е много вкусен и леко кисел, днес ви предлагаме една лесна рецепта за чийзкейк, която ще ободри и най-жаркия ден.
Чийзкейк с лайм и малинов вкус
- За хрупкавата основа:
- 325 г брашно
- 175 г краве масло (меко)
- 3 г морска сол
- 110 г пудра захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 5 жълтъка (80 г)
- За крема:
- 400 г крем сирене
- 160 г кристална захар
- 60 г сок от лайм и кората на 3 лайма
- 8 г желатин
- 240 г сладкарска сметана (35%)
- За гарниране:
- пресни плодове по избор (ягоди, къпини, ананас, лайм)
Начин на приготвяне:
За тестото в купата на миксера сложете маслото, солта и брашното. Разбийте на ниска скорост. Добавете захарта и отново разбийте, за да се смесят съставките. Прибавете ваниловия екстракт и жълтъците и разбийте на средна скорост за кратко.
Отделете тестото от стените на купата, увийте го с прозрачно фолио и го оставете да преседи една нощ (най-малко 2 часа) в хладилник. След това го разточете между два листа хартия за печене. Прехвърлете разточеното тесто в широка тава и го изрежете с помощта на пръстен за тарт. Поставете тавата с тестото да стегне в хладилник. След това изпечете на 160 градуса за 20 минути.
За крема залейте желатина с 3-4 супени лъжици студена вода и оставете за двайсетина минути да набъбне. Разбийте крем сиренето с кристалната захар.
Загрейте сока и настърганата кора от лайма. Добавете набъбналия желатин. Разбъркайте докато се разтопи. Добавете сместа на тънка струйка към крем сиренето като разбърквате с помощта на миксер. Оставете сместа да се охлади. Разбийте сладкарската сметаната и я добавете към крема. Разбъркайте.
Пресипете крема веднага в силиконова форма, заравнете с шпатула и оставете за 2 часа във фризера хубаво да стегне.
Извадете крема от силиконовата форма и го поставете върху основата от хрупкаво тесто. Украсете с пресни ягоди, къпини, парчета ананас и резени лайм.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!