Т ези дни всички готвят чушки или поне така изглежда от уханията, които се носят между блоковете. За да не изоставате от последните кулинарни тенденции, а и защото са много вкусни, днес ви предлагаме няколко традиционни рецепти с чушки.
Салата с пържени чушки, домати и нахут
- 600 г чорбаджийски чушки
- 700 г домати
- 2 стръка пресен лук
- 200 г прясно сирене
- 1/4 ч.л. чесън на гранули
- 2 стръка девесил
- 1/4 връзка магданоз
- 100 г нахут от консерва
- 40 мл зехтин + за пържене
- 15 мл светъл балсамов оцет
- сол на вкус
Изпържете чорбаджийските чушки в малко зехтин. Осолете ги.
Нарежете доматите на полумесеци, а лука на шайби. Наситнете магданоза и девесила. Отцедете нахута. Сиренето нарежете на кубчета.
Разбъркайте зехтина и оцета с гранулирания чесън.
В купа разбъркайте доматите, лука, нахута и билките. Овкусете със сол и залейте с дресинга.
Сервирайте салатата с пържените чушките и сиренето.
Пълнени чушки с яйца и сирене
- 12 червени чушки
- 400 г сирене
- 4 филийки хляб
- 4 стръка мащерка
- 2 яйца
- 1 домат
- сол и черен пипер на вкус
- прясно мляко за накисване
- брашно за овалване
- олио за пържене
Чушките се изпичат, задушават се в съд с капак и се обелват. Хлябът се накисва в млякото за 15 минути.
Сиренето се натрошава, доматите се нарязват на кубчета, мащерката се наситнява.
Хлябът се отцежда и се смесва със натрошеното сирене, яйцата, доматите и мащерката. Плънката се овкусява със сол и черен пипер. С тази смес се пълнят чушките.
Овалват се в брашното и се пържат в олио до златисто. Поднасят се по желание с наситнен магданоз.
Супа от печени чушки и карфиол
- 8 печени червени чушки
- 1 малка глава карфиол
- 800 мл пилешки бульон
- 60 мл зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка мащерка
- 1 ч. л. пушен червен пипер
- сол и черен пипер на вкус за гарниране:
- 200 г козе саламурено сирене
- 20 мл студено пресован зехтин
- 2 стръка мащерка
- 1/2 ч. л. лют пипер на люспи
Карфиолът се разделя на малки розички. Чушките се нарязват на едро. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в сгорещения зехтин, докато омекнат.
Прибавят се листенцата мащерка и карфиолът, запържват се за кратко. Слагат се чушките, пушеният пипер, бульонът, посолява се и се вари 20 минути на слаб огън.
Един-два черпака от супата се заделят, а останалата част се пасира. Заделената супа се връща при пасираната, овкусява се с черен пипер.
Сиренето се намачква с вилица, смесва се със зехтина, листенцата мащерка и лют пипер на люспи. Супата се сервира със сиренето, оформено с две лъжици на топки, и по желание – с капки зехтин.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!