З апочват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер.
Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.
За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.
Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Господ Исус Христос. Това е станало сравнително късно - през XII век след Хр.
Какво не знаем за постенето, а трябва
Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син.
През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък.
На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино.
Изключение се прави за деца, бременни жени, за болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.
Какво да готвим по време на пост
От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.
40-дневният Рождественски пост често е наричан още „Четиридесетница на апостол Филип”, тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - на 14 ноември.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!