М акар и постни, ястията на Бъдни вечер сякаш са най-вкусното нещо, което хапваме през цялата година. Дали защото са приготвени с любов за всички в семейството, или защото са по стари семейни рецепти не е сигурно... За всеки случай днес ви предлагам рецептите на баба ми за празнична постна вечеря.
Във видеото вижте как да приготвите питка без месене, ако сте начинаещ кулинар
- Содена питка
1 кг. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет
хладка вода, колкото поема
Брашното се пресява и се оформя кладенче. В него се изсипват останалите съставни и постепенно се добавя вода (хладка). Меси се дълго и директно се слага във фурната. Не се чака втасване.
Вместо с яйце (което не е позволено) питката сe намазва със смес от малко олио и червен пипер за цвят.
- Пълнени сухи чушки с ориз
10-12 сухи чушки
4 глави лук
2 ч.ч. ориз
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
Чушките се заливат с гореща вода. Междувременно в тиган се запържват 4 глави лук и 2 чаши ориз (не от най-големите). Подправят се със сол, черен пипер, червен пипер и чубрица.
Сместа се пълни в сухите чушки, които вече са омекнали. Преди това се отрязват връхчетата им и се добавят в сместа с ориза. Чушките се пълнят малко повече от половината, за да има място оризът да набъбне.
Преди да се подредят в тава, отворите на чушките се потапят в брашно. Заливат се с водата от сухите чушки, в съотношение спрямо указанията на опаковката на ориза.
- Зелеви сарми с ориз
листа от кисело зеле
4 глави лук
2 ч.ч. ориз
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
стафиди (ако има)
Плънката за сармите се приготвя по същия начин като тази за чушките, затова винаги я правим едновременно. Накрая се добавят стафиди в тази за сарми, защото се комбинират много добре с киселината на зелето. Във всеки лист се завиват (не прекалено стегнато) по 1-2 лъжици ориз. Подреждат се с подгънатата част надолу в тавата, заливат се с топла вода и се пекат до готовност.
- Боб яхния
2 ч.ч. боб
2 бр. моркови
1 бр. лук
1 глава
1/2 ч.ч. олио
1/2 чаена чаша
червен пипер
джоджен
2 с.л. доматен сок
Бобът се оставя във вода с щипка сода за поне 4 часа. Измива се от водата, в която е киснал, налива се нова вода и се изчаква да заври.
След като бобът заври, водата се излива и се налива нова, повтаря се още 2 пъти. Щом последната вода заври, се добавят нарязаните зеленчуци и подправки.
Когато зърната се сварят (тук е моментът да отделите част от боба, ако ще приготвяте чушки или сарми с боб), бобът се сгъстява като се запържват 2 лъжици брашно и червен пипер. Сместа се с бульона на боба и се изчаква още 10-тина минути да поври.
Ако бульонът на боба е твърде много, може да отлеете преди да запържите.
- Пълнени чушки с боб
8-10 сухи чушки
1 купичка сварен боб
1 глава лук
сол
червен пипер
чубрица
Чушките се заливат с гореща вода и връхчетата им се отрязват. Лукът се задушава с връхчетата и подправките. Смесва се със сварения оцеден боб. Чушките се пълнят със сместа и се топват в брашно. Подреждат се в тава и се заливат с чаша вода. След половин час са готови.
- Сарми с боб
листа от кисело зеле
1 купичка сварен боб
1 глава лук
сол
червен пипер
чубрица
Лукът се задушава с подправките. Смесва се със сварения оцеден боб. Във всеки лист се завиват (не прекалено стегнато) по 1-2 лъжици боб. Подреждат се с подгънатата част надолу в тавата, заливат се с топла вода и се пекат до готовност.
- Баница с тиква
кори за баница
1,2 кг тиква
1-2 ч. ч. захар
1 к. ч. олио
1/2 ч. л. канела
Тиквата се настъргва и запържва с олиото и канелата. Докато сместа е още гореща се добавя захарта, за да се разтопи. Тук баба винаги точи кори за баница, но и одринските кори ще свършат работа. Плънката се разпределя равномерно върху листите. Всеки се завива самостоятелно и се оформя вита баница.
По желание може да залеете баницата със захарен сироп. Една от двете съставки трябва да е топла, другата студена.
Весели празници!
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!