К оледните празници са толкова близо, че почти можем да усетим вкуса на пълнените чушки на баба. Но преди да започне голямото готвене е добре да се подсигурим, че всички ще мине по план. Затова днес ви предлагаме няколко рецепти, които да изпробвате преди празничната вечеря на Коледа.
- Свинско печено с ароматна кора
1400 г свински врат
200 мл бяло вино
1 глава лук
1 морков
за ароматната кора:
70 г сушени ябълки
50 мл бренди
100 г орехи
3 скилидки чесън
50 г ретро горчица
0.5 ч.л. едър лют червен пипер
1 стрък розмарин
3 стръка мащерка
1 ч.л. маринован зелен пипер
сол и черен пипер
за гарнитурата:
1 кг целина
50 г масло
200 г киноа
1 с.л. лимонов сок
1 стрък мащерка
1 с.л. мед
1 ч.л. горчица
4 стръка магданоз
сол и черен пипер
Залейте ябълките с 50 мл гореща вода и брендито и ги оставете за 10 минути да набъбнат. Смелете в блендер чесъна, орехите, горчицата, чилито, листата от розмарина и мащерката, солта и черния пипер. Добавете отцедените ябълки, зеления пипер и сметаната и отново разбийте.
Намажете месото с ароматната смес и оставете за една нощ в хладилник. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Сложете месото в тава, добавете нарязаните на едро лук и морков, налейте виното и покрийте с алуминиево фолио. Печете 1 час, отстранете фолиото и запечете за още поне 30 минути. Охладете леко. Нарежете сервирайте.
За гарнитурата обелете целината и я нарежете на кубчета. Загрейте маслото в тиган. Сложете целината, добавете лимоновия сок, мащерката, горчицата, меда, сол и пипер и разбъркайте. Налейте 100 мл вода и похлупете. Гответе, докато остане леко хрупкава в средата.
Сварете киноата в подсолена вода и я отцедете. Разбъркайта я с готовата целина и нарязания на ситно магданоз. Поднесете месото с гарнитурата.
Може да пасирате зеленчуците от тавата, да ги прецедите, да ги сложите в касерола, да кипнете и да налеете сметана. Така ще имате и сос към месото.
Хляб без месене със семена
500 г бяло брашно
150 г ръжено брашно
0.25 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
0.25 ч.л. захар
380 мл топла вода
1 с.л. зехтин
брашно за поръсване
за семената:
30 г сурови белени слънчогледови семки
30 г овесени ядки
20 г ленено семе
30 г сусам
За семената смесете овесените ядки, слънчогледовите семки, лененото семе и сусама в касерола. Залейте ги със 100 мл вода и ги загрейте. Щом водата кипне, дръпнете съда от котлона и оставете да се охлади. За тестото, в купа се смесете 300 г бяло брашно и останалите съставки - ръжено брашно, сухата мая, солта, захарта, 380 мл топла вода и зехтина.
Добавете семената, разбъркайте леко с лъжица, колкото брашното да поеме водата, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на стайна температура за 12 часа. След това добавете останалото брашно, размесете добре и оформете топка. Оставете я да втаса за 30-40 минути.
Отново премесете и ако има нужда, добавете още около 100 г брашно. Трябва да се получи меко тесто. Оформете топка. Застелете купа или панер за хляб с памучна кърпа и обилно я поръсете с брашно. Поставете тестото вътре, поръсете и него с брашно и го оставете да втаса.
Загрейте фурната на 220 градуса (с вентилатор). На дъното поставете тава с камъни и вода. Благодарение на тях и парата, която се образува, хлябът ще получи хубава коричка. Върху решетката поставете камък за пица да се нагрява. Когато тестото втаса, внимателно го преместете върху силно нагретия камък. Печете хляба до готовност - 15-20 минути.
Извадете го от фурната и го оставете да се охлади върху решетка.
- Баклава с орехи и шамфъстък
800 г фини точени кори
250 г орехи
250 г ядки шамфъстък
100 г захар
1 ч.л. канела
200 г краве масло
за сиропа:
600 г захар
0.5 лимон
сок
Смелете орехите заедно с половината от захарта, а ядките шамфъстък - с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата. Изрежете точените кори така, че да паснат на големината на тавата за печене.
Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3-4 кори, след това част от ореховата смес, отново 3-4 кори, поръсете с част от сместа с ядки шамфъстък. Редувайте така, докато корите свършат. Завършете с кори. Разрежете баклавата с остър нож като слънце.
След това я залейте хубаво с разтопеното масло. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете баклавата, докато се зачерви хубаво - около 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете баклавата до готовност - около 2 часа.
Изключете фурната, открехнете вратата и оставете баклавата да изстине. От захарта, 600 мл вода и сока от лимон сварете сироп. Залейте охладената баклава с горещия сироп. Сиропът трябва да я покрие много добре (да плува). Оставете да се охлади. Приберете в хладилник за минимум 3 дни да се напои добре.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!