К оледа наближава и е ясно, че без сладки няма да мине. Ако искате да си спестите няколко излишни калории от купените и да се забавлявате семейно, приготвяйки коледни сладки, имаме няколко рецепти точно като за вас.
Сладки Рудолф
- За тестото:
- 350 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
- 100 г студено масло
- 175 г кафява захар
- 1 яйце
- 50 мл прясно мляко
- За бялата глазура:
- 3 с.л. пудра захар
- 1 с.л. вода
- За кафявата глазура:
- 3 с.л. пудра захар
- 1 с.л. вода
- 1 ч.л. какао
- Допълнително:
- 50 г натурален шоколад
- 100 г марципан
- щипка червено цвекло на прах
Сипете брашното на плота и го поръсете с бакпулвер и канела. Разбъркайте и направете кладенче в него. В кладенчето сипете захарта, яйцето, млякото и маслото, нарязано на кубчета. С пръсти смесете първо продуктите в кладенчето и постепенно с брашното. Омесете гладко тесто. Оформете тестото на топка, сплескайте я и я увийте в прозрачно фолио. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 3-4 мм. С помощта на формички за сладки – човече, изрежете сладки. Съберете излишното тесто и го разточете отново. Подредете сладките в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса 13 минути.
Начупете шоколада в купа и го разтопете на водна баня. В купичка разбъркайте вода и пудра захар до гладкост и я пресипете във фунийка от хартия за печене. В същата купичка разбъркайте отново 1 с.л. вода и 3 с.л. пудра захар. Добавете какаото през цедка и разбъркайте до хомогенност. Пресипете във фунийка от хартия за печене.
Омесете марципана с червеното цвекло на прах, докато той придобие равномерен червен цвят. Оформете малки топчици от него.Обърнете изпечените сладки с главата надолу. Отрежете тънко крайчето на фунийката с какаовата глазура и оформете контура на рогата на еленчето Рудолф. С бялата глазура нарисувайте очичките. Поставете топче марципан за нос. С какаовата глазура запълнете очертаните преди това рога на еленчетата.
Разтопете шоколада на водна баня и пресипете от него в хартиена фунийка. Отрежете тънък край на фунийката и направете зеници на еленчетата. Оставете сладките 1 час на стайна температура да изсъхнат.
Сладки с фурми и шоколад
- 125 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 100 г меки фурми
- 70 г краве масло със стайна температура
- 70 г захар
- 1 яйце
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 100 г черен шоколад (кувертюр на калети)
Смесете брашното с бакпулвера. Накълцайте фурмите. Разбийте маслото със захарта с помощта на миксер. Добавете яйцето, разбъркайте с шпатула. Налейте и ванилията, сипете шоколада и фурмите.
Накрая изсипете и сухите съставки. Разбъркайте и охладете за 10 минути. Оформете малки сладки и ги изпечете в загрята на 160 градуса фурна за 15 минути.
Линцер сладки с шипков мармалад
- 160 г сурови белени бадеми
- 180 г меко краве масло
- 140 г пудра захар
- 350 г брашно
- 250 г шипков мармалад
- 2 жълтъка
- 1 лимон
- настъргана кора
- 10 г бурбонска ванилова захар
- 1 пакетче ванилия
- 1 с.л. маково семе
- пудра захар за поръсване
Смелете бадемите с половината от захарта, трябва да се получи нещо като брашно. Разбийте маслото с останалата захар, добавете жълтъците и разбъркайте.
Добавете настърганата кора от лимона, ванилията и маковото семе. Сипете смлените бадеми и брашното и хубаво разбъркайте. Оформете тестото на топка и го приберете в хладилник за 30 минути.
Разточете на тънка кора (1/2 см). Изрежете във форми по избор - сърца, квадрати или звезди. Половината бисквити оставете за основи, а в средата на останалите изрежете кръгове с малък ринг.
Ако тестото е омекнало, охладете бисквитите за кратко преди печене. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Изпечете сладките за 10-12 минути и след това ги охладете. Намажете основите с шипков мармалад, слепете ги с бисквитите с кръгче по средата. Поръсете с пудра захар.
Изпечете и изрязаните кръгчета, а след това ги слепете с мармалад или ги хапнете така.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!