50 години от смъртта на Оскар Шиндлер: Как се ражда "Списъкът на Шиндлер"
Източник: Getty images
2

Н авършват се 50 години от смъртта на Оскар Шиндлер (1908-1974), който заедно със съпругата си Емили спасява повече от 1200 евреи от унищожение в нацистките концентрационни лагери на смъртта. По случай годишнината Германският федерален архив организира онлайн изложба на своя уебсайт, на която представя в дигитализиран вид документи на предприемача. Тук може да се види и известният „Списък на Шиндлер“ с имената на еврейските работници, предаден на СС в Краков. Шиндлер успява да убеди нацистките окупатори, че хората от списъка са му крайно необходими за производството в неговата фабрика, пише Deutsche Welle.

Какво има в куфара на Шиндлер?

Преди 25 години в долносаксонския град Хилдесхайм, на тавана на къщата, в която е живяла познайницата на Шиндлер Анемари Щер и където Шиндлер е прекарал последните часове от живота си, е открит куфар на Шиндлер, който е съдържал около 7000 документа и снимки. Сред тях - оригиналният списък на спасените от предприемача евреи, внимателно документирани разходи за продуктите, които Шиндлер е купувал за принудителните работници на черния пазар, и скици на помещенията във фабриката му.

3 май 1962 г.: Германският индустриалец Оскар Шиндлер (1908 - 1974) маха след пристигането си на летището в Йерусалим, където трябва да бъде отличен за спасяването на живота на над хиляда евреи по време на войната.
3 май 1962 г.: Германският индустриалец Оскар Шиндлер (1908 - 1974) маха след пристигането си на летището в Йерусалим, където трябва да бъде отличен за спасяването на живота на над хиляда евреи по време на войната. Източник: Getty Images

Интерес представлява и писменият разказ на Шиндлер, направен след пренасянето му в Аржентина през 1955 г., за конкретните мерки, които е предприел между 1939 и 1945 година, за да спаси затворници от концентрационните лагери по време на Втората световна война. Във въпросния период Шиндлер е бил собственик на фабрика за емайлирани съдове в окупирания от нацистите Краков, а по-късно и в судетския град Бърненец. Куфарът съдържа и документи, свидетелстващи за следвоенната съдба на спасените от него хора.

Журналисти от „Щутгартер Цайтунг“ научават за находката и я предават на Федералния архив. Съдържанието на куфара е каталогизирано, след което той е изпратен в израелския мемориален музей на Холокоста „Яд Вашем“.

Как се ражда „Списъкът на Шиндлер“?

Германските войски влизат в Краков на 6 септември 1939 година. Преди войната в града живеят над 65 000 евреи; местната еврейска общност е най-голямата в Полша - почти всеки четвърти жител е евреин.

х
Източник: GettyImages

Нацистките гонения започват още от първия ден на окупацията. През октомври 1939 Краков е определен за административен център на окупирана Полша, поради което - в съответствие с изискванията на нацистката идеология - е трябвало незабавно да бъде „изчистен от евреи“. След принудителни изселвания в града остава само малка част от еврейското население - през 1941 г. евреите в Краков вече са само около 11 000 души, тогава се появява и Краковското гето. Неговите обитатели са принудени да работят за нацистка Германия. През 1942 г. започва депортирането им към лагерите на смъртта.

Перспективата за доходен бизнес чрез експлоатация на окупираната страна и нейното население, особено еврейското, превръща Краков в привлекателна дестинация за германските предприемачи. Подобно на много други бизнесмени, Оскар Шиндлер пристига в града през 1939 година. През октомври той наема фабрика край Краков, принадлежала преди това на еврейски предприемач, и започва успешно производство на съдове за Вермахта - поляците са използвани като евтина работна ръка. Макар Шиндлер да е бил националсоциалист, бруталните мерки срещу еврейското население започват все повече да го дистанцират от нацистката политика.

При Шиндлер условията са били по-благоприятни

След ликвидирането на гетото в Краков през 1943 г. много евреи са преместени в трудовия лагер в Плашов, където условията са много по-лоши. Шиндлер убеждава коменданта да открие подразделение на лагера в близост до фабриката му, където премества еврейските си работници и техните семейства. Там те са по-малко изложени на произвола и жестокостта на надзирателите от СС, а хранителните им дажби са по-големи.

През 1944 г., с наближаването на съветските войски, трудовият лагер в Плашов е ликвидиран, а Шиндлер е принуден да затвори фабриката си, в която по това време работят над 1000 еврейски работници. Оскар и Емили Шиндлер успяват да ги преместят в Бърненец, Судетската област, където откриват нова производствена база. Освен това Оскар Шиндлер успява да включи в списъците на работниците си и други затворници от лагера в Плашов, който от началото на 1944 г. става концентрационен лагер. Именно тези 19 страници с имена дават заглавието на филма на Стивън Спилбърг от 1993 г. „Списъкът на Шиндлер“.

Наследството на Шиндлер след Втората световна война
След освобождението на Германия през май 1945 г. Оскар Шиндлер бяга първо в град Констанц, а след това в Регенсбург. Като член на Националсоциалистическата партия (NSDAP) го очаква съдебен процес, за който той събира отчетите на спасените от него евреи. Делото е прекратено през 1947 година, а Шиндлер е признат за невинен.

В края на 1940-те години семейната двойка заминава за Аржентина, където Оскар се опитва да започне бизнес с развъждането на нутрии - безуспешно. След като се разделя с Емили, Оскар Шиндлер се завръща в Германия, където опитва късмета си с фабрика за бетон, но и този бизнес не потръгва. През 1962 г. израелският мемориален музей на Холокоста „Яд Вашем“ удостоява Шиндлер със званието „Праведник сред народите“. Шиндлер многократно пътува до Израел, където през 1970-те години се запознава с омъжената Анемари Щер, която става негова близка приятелка, а според някои сведения и любовница.

Смъртта на Шиндлер

В дома на семейство Щер в Хилдесхайм, Германия, Шиндлер получава самостоятелна стая, където умира на 9 октомври 1974 година. След смъртта му Емили Шиндлер, която остава в Аржентина, получава копия от документите, намерени в куфара. По-късно тя поискала оригиналите да ѝ бъдат върнати като наследничка на бившия си съпруг. Вместо това обаче през 2001 г. тя получава само  парично обезщетение от „Щутгартер Цайтунг“. Куфарът със съдържанието му и до днес се намира в „Яд Вашем“.

Документалното наследство на Шиндлер се съхранява и във Федералния архив на Германия. Едно оригинално копие на „Списъка на Шиндлер“ се съхранява и там. Документите и снимките от „Куфара на Шиндлер“ вече са достъпни в интернет.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
На Адам никога не му се е налагало да слуша от Ева разкази за всички мъже, за които е можела да се омъжи.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Vivacom

Третият рунд на Vivacom GAME ON събра десетки хиляди геймъри пред екраните

Любопитно Преди 51 минути

Билетите за големия финал на турнира на 24 ноември вече са в продажба

Двама души са задържани при спецоперация в област Русе

Двама души са задържани при спецоперация в област Русе

България Преди 1 час

Подробности четете в следващите редове

ЦИК

ЦИК: Хартията за машинния вот ще бъде с допълнителни защити, неприлагани досега

Няма да се използва произведената за предходни избори

Снимката е илюстративна

Шестима ранени при атака с нож в Израел

Свят Преди 2 часа

"Терористът беше неутрализиран", се казва в изявление на полицията

Европейският парламент

Европейският парламент прие резолюция за отстъплението от демокрацията в Грузия

Свят Преди 2 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

Снимката е илюстративна

В окото на бурята: Ловците на урагани прелетяха със самолета си, наречен „Мис Пиги“, през урагана "Милтън"

Свят Преди 2 часа

Повечето пилоти се опитват да избягват да управляват самолет в условията на лошо време, но не и ловците на урагани на NOAA

в

Властите в Газа съобщиха за 18 убити при израелски удари

Свят Преди 2 часа

При предишен удар са загинали 9 души, по данни на болница "Ал Ахли", до която са били транспортирани телата

Зеленски пристигна в Хърватия за третата среща Украйна – Югоизточна Европа

Зеленски пристигна в Хърватия за третата среща Украйна – Югоизточна Европа

Свят Преди 2 часа

Това е третата среща на върха, организирана в този формат

,

Русия въведе извънредно положение в район в Брянска област

Свят Преди 3 часа

Това се случи след като Украйна обяви, че е нанесла тази нощ удар по оръжеен склад там

Снимката е илюстративна

Голям пожар в оранжерия край Благоевград

България Преди 3 часа

В постройката, където е пламнал огънят, има химически препарати

Джъстин Тимбърлейк отложи концерт заради мистериозна травма

Джъстин Тимбърлейк отложи концерт заради мистериозна травма

Любопитно Преди 3 часа

Изпълнителят обяви, че отлага концерта си във вторник вечер в Prudential Center в Ню Джърси

<p>Бившият директор на театъра в Разград внесе гаранцията си от 50 000 лв.</p>

Бившият директор на театъра в Разград Левон Манукян внесе гаранцията си от 50 000 лв.

България Преди 3 часа

Срещу него е образувано разследване за длъжностно престъпление

Ердоган: Историята никога няма да прости на онези, които аплодираха Нетаняху

Ердоган: Историята никога няма да прости на онези, които аплодираха Нетаняху

Свят Преди 3 часа

Израел действа като ционистка терористична организация, заяви турският президент

<p>Ето кога местим стрелките на часовника</p>

На 27 октомври местим стрелките на часовника и преминаваме към зимно часово време

Любопитно Преди 4 часа

Смяната на часовото време на зимно и лятно е регламентирано с Постановление 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г.

ЕС отваря въздушен хуманитарен мост към Ливан

ЕС отваря въздушен хуманитарен мост към Ливан

Свят Преди 4 часа

По механизма на ЕС за гражданска защита от миналата седмица към Ливан се изпраща помощ от Испания, Словакия, Полша, Франция, Белгия и Гърция