Още по темата

БСП води пред ГЕРБ – това показва последното социологическо проучване на „Афис“, проведено по инициатива на агенцията и финансирано със собствени средства на „Афис“. Левицата събира 26% от гласовете, а ГЕРБ – 24%.

„Това проучване не играе ролята на прогнозата за изборите. В ситуация сме, в която динамиката на електоралната нагласа е много засилена особено след президентските избори“, уточни в „Здравей, България” по NOVA социологът от „Афис“ Стефан Георгиев.

Естат: Българите одобряват само трима политици

Поредно проучване: Българите искат Бойко Борисов за премиер

„БСП е във възходяща позиция, а при ГЕРБ се наблюдава застой.

Този възход не е ясно дали ще се запази до деня на изборите”, поясни още Георгиев.

На трето, четвърто и пето място се нареждат съответно „Обединените патриоти“, ДПС и партията на Веселин Марешки – „Воля“. Под бариерата от 4% засега са „Реформаторски блок – Глас народен“  и „АБВ – Движение 21“.

„Има прегрупиране на българския гласоподавател. Данните от проучването ни показват, че голяма част от гласувалите през 2014 г. за АБВ в момента се връщат към БСП. БСП успява да привлече малка, но все пак не толкова незначителна доза негласуващи”, обясни социологът.

„В същото време

имаме динамика в дясното.

Механичният сбор на гласовете е малко по-нисък от потенциала, който имаха през 2014 г. Едва половината от тези, които са декларирали подкрепата си за Реформаторския блок са склонни да ги подкрепят в момента. Тоест традиционното дясно е фрагментирано и поради тази причина шансовете за влизане в парламента са по-малки”, коментира Стефан Георгиев.