7

"Гласувах за по-добра България, за скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина – еврозона". Това каза служебният премиер Димитър Главчев, след като гласува с машина в 5 ОУ „Иван Вазов“ в София.

"Гласувах за политици, които спазват Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия се ръководят от интересите на народа", каза Главчев.

Димитър Главчев
Димитър Главчев Източник: БТА

Той допълни, че се надява бързо да бъде сформирано и правителство, стабилен парламент с пълен мандат, и редовно правителство с пълен мандат, за да се продължи пътят на България към по-добро.

По повод изборите за Европейски парламент, Главчев каза, че се надява на скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина – еврозона.

"Този път е избран за България от много правителства назад, така че нека да продължи, ако може да се ускори", каза още служебният премиер.

Вицепрезидентът Илияна Йотова упражни правото си на глас в Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов".

Илияна Йотова
Илияна Йотова Източник: БТА

„Смятам, че правото на избор е едно от най-големите човешки права”, каза тя, след като гласува.

Йотова обаче призна, цитирана от NOVA, че не е оптимист, че след вота 2 в 1 ще бъде сформирано правителство.

„Да не забравяме, че днес гласуваме и за Европарламент. Гласувах за хора, които ще могат да бъдат коректив на Европейската комисия”, допълни вицепрезидентът.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган упражни правото си на глас няколко минути преди 8 часа.

Той бе най-ранобудният сред политическите лидери. 

Почетният председател на движението каза, че не вижда трайна формула за властта, докато не станат ясни резултатите от изборите, категоричен бе той на въпрос от медиите.

Ахмед Доган упражни правото си на глас минути преди 8,00 часа сутринта
Ахмед Доган упражни правото си на глас минути преди 8,00 часа сутринта Източник: БГНЕС

Няма нужда движението да излъчва министър-председател, каза още Доган на влизане в секцията, където упражни правото си на глас.

Той пусна хартиена бюлетина и за двата избора - за национален и за европейски парламент.

Гласувах да продължим с реформите - да не се връща България назад и на изток. Това каза лидерът на "Да, България" и съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов.

Христо Иванов избра машинния вот
Христо Иванов избра машинния вот Източник: БГНЕС

На изборите 2 в 1 – за национален парламент и за европейски парламент, Иванов избра машинния вот в 93 СУ "Александър Теодоров-Балан".

"На парламентарните и гласувах за мнозинство за нормална европейска България, каза Иванов. Желанието му е страната да не се връща назад и на изток", заяви Иванов.

Той очаква да приключи изборният ден и остава опцията за коалиции отворена.

Важно е как ще се произнесе народът, обяви Христо Иванов.

Председателят на ДПС Делян Пеевски упражни правото си на глас.

Източник: БТА

"Време е да направим стабилно правителство не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата", заяви Делян Пеевски, след като упражни правото си на глас.

"Надявам се да има смиреност в политиците. Днес хората да гласуват за едно ново начало на България и да има едно стабилно правителство и да бъдат спокойни българските граждани", допълни Пеевски.

"Така съм решил", отговори Пеевски на журналистически въпрос защо е избрал да гласува с хартиена бюлетина. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов упражни правото си на глас.

д
Източник: NOVA

"Очаквам победа за България и за демокрацията", заяви той, след като даде своя вот. 

"Аз гласувах за демокрацията и за свободата на избор, които през последните години постоянно и систематично биват отнемани от българския народ. Излезете и гласувайте, ако не искате някой друг да определя съдбата ви", добави Костадинов.

Лидерът на коалиция "Солидарна България" Ваня Григорова упражни правото си на глас.

Ваня Григорова
Ваня Григорова Източник: БГНЕС

"За това хората да не избират още от същото", заяви Ваня Григорова на въпрос за какво е гласувала.

Тя избра да гласува с хартиена бюлетина. 

„Гласувах за справедливост, за солидарност, за мир. За това хората да не избират още от същото. Ако правим едно и също, по един и същи начин – няма как да получим различен резултат. Силно се надявам, че работещите хора, които носят държавата на гърба си, ще разпознаят автентичните си представители”, заяви Григорова

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната- Демократична България" Кирил Петков упражни правото си на глас. Той пристигна в изборната секция заедно със съпругата си Линда Петкова.

Съпредседателят на ПП-ДБ упражни правото си на глас, той избра машинния вот
Съпредседателят на ПП-ДБ упражни правото си на глас, той избра машинния вот Източник: БГНЕС

Гласувах да не предадем надеждата, че България може да е нормална европейска държава,, където благата са разпределени по справедлив начин и всички имаме равен старт, моят страх е, че има риск от голям брой купен и корпоративен вот, което означава, че ако не излязат всички българи да гласуват, рискът за родината ни е голям. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Залогът е, че сме на кръстопът. Или ще върнем България назад обратно, когато едни фигури разполагаха с държавата ни като бащиния или ще вървим напред, каза Петков.

Най-големият проблем е ако хората си останат вкъщи, заяви още Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС

Тя гласува с хартиена бюлетина.

"Гласувах за мир и за социална справедливост. Да има ред и справедливост за всеки български дом", каза тя.

Петър Москов упражни правото си на глас. Той гласува с машина.

д
Източник: NOVA

"Гласувах за това да има надежда, че има различно бъдеще. Да се отървем от това безвремие, от тази безнадеждност", каза съпредседателят на "Синя България" Петър Москов.

И добави, че се надява хората да излязат и да гласуват, защото "това е едно от малкото неща, които не могат да ни отнемат", заяви Москов.

Моята причина винаги да гласувам, е за да имаме различно настояще, за да имаме различно бъдеще", каза още той.

"Гласувах за едно стабилно мнозинство, което да излъчи правителство и то да управлява България поне четири години". Това каза лидерът на СДС Румен Христов, след като упражни правото си глас.

д
Източник: БТА

"Стабилно мнозинство, което да работи в полза на българските граждани, да няма скоро избори, защото се измориха и избирателите, а и ние, и държавата да тръгне по европейския си път. По отношение на европейските избори, нека да изпратим достойни представители в Европейския парламент", добави той, цитиран от NOVA.

И пожела успех на всички политически партии.

"Гласувах за успешно развитие и преодоляване на различията между регионите в България". Това каза след като упражни правото си на глас в Дулово председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Джевдет Чакъров
Джевдет Чакъров Източник: БТА

Той изрази надежда, че суверенът ще избере най-доброто бъдеще за страната ни.

"Гласувах, за да може България да заеме своето достойно място в европейското семейство. Можем да го направим, можем да отстояваме националните си интереси в обединена Европа, ако сме единни", каза Чакъров.

Той призова всички, които имат право на глас, да излязат да гласуват.

"След изборите очаквам да видим, че хората ще потвърдят това, което искаме всички ние - тази страна да бъде управлявана разумно и нормално. Надявам се, че избирателите ще посочат тези, които ще донесат разбирателство и стабилност". Това каза кандидатът за евродепутат Ивайло Вълчев, предаде NOVA.

"За европейските избори се надявам, че всички, които гласуват ще изпратят не поредните чиновници, които ще се разтворят в брюкселската мъгла, а хора като тях, които имат същите възгледи и мисли, така че България да бъде равноправна с останалите страни. Това, което е важно е дневният ред на страната ни да бъде на масата в Европа", каза Вълчев.

Ивайло Вълчев
Ивайло Вълчев Източник: БТА

Той посочи, че е избрал да гласува с машина като знак, че може да нямаме доверие в тях, но гласуването трябва да върви в тази посока.

"Дали и при какви условия ще има правителство зависи изцяло от партиите и се надявам да са си научили урока - тежкия урок, че трябва да поставят обществените интереси пред собствените и партийните интереси. Това е гаранцията да имаме стабилно управление. Очаквам да има конкретни стъпки в тази посока". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като гласува в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“.

"Отказът от защита на националните интереси води до уронване на доверието в институциите", допълни държавният глава.

"Нека не забравяме, че гражданката активност не се изчерпва само с явяването пред урнитe. Това означава гражданите да помнят какво обещават политиците и да го търсят. Ще спрем да ходим толкова често пред секциите, когато партиите най-сетне започнат трайно да оправдават доверието на гражданите, за което молят днес", отбеляза предидентът.

Източник: БТА

Той определи машинното гласуване като "бариера срещу недействителните бюлетини".

На въпрос дали възнамерява да влезе в политиката със вой проект, ако и след днешния вот не бъде съставен кабинет, Радев, цитиран от NOVA заяви: "Преди всеки избор партийни оракули плашат с партии на президента, за да сглобят по-добре собствената си сглобка. Крайно време е партиите да създадат правителство, базирано на ценности и споделени програми, а не от страх, че ще излязат от властта. Ако продължават с безпринципните коалиции, рано или късно, такава алтернатива ще се появи".

"Гласувах за България. За това, злобата и завистта да не я унищожат", каза Асен Василев след като упражни правото си на вот в Хасково.

Това стана в секция 28 в родния му град.

Василев уточни, че е пуснал бюлетини и за изборите за Народно събрание, и за Европейски парламент. На въпрос той отговори, че е използвал машината при вота, защото така няма как гласът му да бъде обявен за невалиден.

Василев дойде по-рано от обявения час в избирателната секция и брифинг с журналисти не се състоя.

Как гласуваха политиците в България (СНИМКИ)

"Гласувах за това България да бъде управлявана от можещи и знаещи хора, а не от бандити, които крадат от нашето бъдеще като си купуват гласове и правят партийни назначения на всички ключови позиции по всички ведомства. На този кръстопът се намираме днес и аз избирам първото", заяви акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната".

"Трябва да видим резултатите и тогава можем да говорим за бъдещо правителство, но компромиси по отношение на принципите си няма да правим", добави  Денков.

Той призова младите да гласуват, защото се решава именно тяхното бъдеще:

"Излезте и гласувайте, за да зависи от вас, а не някой друг да решава вместо вас".

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

След стрелба: Четири жертви и трима ранени в Охайо

След стрелба: Четири жертви и трима ранени в Охайо

Свят Преди 52 минути

Заподозреният е имал самопрострелна рана и е починал в болница

"Мулен Руж" отпразнува официално новите си перки

"Мулен Руж" отпразнува официално новите си перки

Свят Преди 1 час

През тази година "Мулен Руж" навършва 135 години

Всеки трети руснак би оправдал ядрен удар срещу Украйна, твърди проучване

Всеки трети руснак би оправдал ядрен удар срещу Украйна, твърди проучване

Свят Преди 3 часа

Данните, събрани през юни 2024 г., бележат увеличение с 5% в сравнение с миналата година

Патриарх Даниил: Да преодолеем разделението в православния свят (ВИДЕО)

Патриарх Даниил: Да преодолеем разделението в православния свят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Катедралният храм „Света Неделя“ посрещна новия български патриарх като свой предстоятел

Цистерна с гориво се сблъска с бус в Украйна, 14 души загинаха

Цистерна с гориво се сблъска с бус в Украйна, 14 души загинаха

Свят Преди 4 часа

Оцеляла при катастрофата жена е в тежко състояние и получава медицинска помощ

Как звездите зад Океана отпразнуваха 4 юли (СНИМКИ)

Как звездите зад Океана отпразнуваха 4 юли (СНИМКИ)

Любопитно Преди 5 часа

Редица знаменитости отбелязаха празника на САЩ

Джъстин Бийбър пя на предсватбено тържество в Мумбай

Джъстин Бийбър пя на предсватбено тържество в Мумбай

Свят Преди 5 часа

Пищните тържества бяха по повод бракосъчетанието на сина на най-богатия човек в Азия Мукеш Амбани

<p>&quot;Имаме да свършим огромно количество работа&quot;</p>

Киър Стармър: Имаме да свършим огромно количество работа

Свят Преди 5 часа

Той обеща, че растежът ще бъде "мисия номер едно" на новата изпълнителна власт

Джевдет Чакъров: ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността

Джевдет Чакъров: ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността

България Преди 5 часа

Това заяви той след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в имота му в парк "Росенец"

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Торнадо уби 5 души и рани 83 в китайска провинция

Свят Преди 6 часа

Повредени са 2820 къщи, 48 електропровода и над 4000 хектара посеви

Путин поздрави Масуд Пезешкиан за избирането му за президент на Иран

Путин поздрави Масуд Пезешкиан за избирането му за президент на Иран

Свят Преди 6 часа

Той изрази надежда за засилването на сътрудничеството между Москва и Техеран във всички области

След категоричната си победа: Стармър провежда първото заседание на кабинета

След категоричната си победа: Стармър провежда първото заседание на кабинета

Свят Преди 6 часа

Министър-председателят на Великобритания назначи екипа си в петък следобед

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Котаракът Лари от "Даунинг стрийт" ще посрещне шестия премиер на Великобритания

Свят Преди 7 часа

Лари живее на "Даунинг стрийт" от 2011 г., когато премиер беше Дейвид Камерън

Сторми Даниелс получава повече от $900 000 от онлайн кампания

Сторми Даниелс получава повече от $900 000 от онлайн кампания

Свят Преди 7 часа

Даниелс казва, че поддръжниците на Тръмп са я затрупали със заплахи

Посолството на Украйна: Политиците в България да се въздържат от използване на темата за войната

Посолството на Украйна: Политиците в България да се въздържат от използване на темата за войната

България Преди 8 часа

От ведомството изказаха благодарност на страната ни за оказаната подкрепа

<p>Нападение с балистични ракети срещу&nbsp;Одеса и Одеска област</p>

Силни експлозии в Одеса и Одеска област, извършено е нападение с балистични ракети

Свят Преди 8 часа

Въздушна тревога бе обявена в 11.32., а взривове се чуха минути след това