31

Б ългария отново застава пред избирателните урни.

Този път ще гласуваме за избори 2 в 1. Избираме членовете на 50-ото Народно събрание и депутатите, които ще ни представляват в европейския парламент. 

Следете тук най-важното от изборния ден:

  • Избирателна активност
  • Как да гласуваме 
  • Изборни нарушения
  • Как и за какво гласуваха политиците

ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ

27,1% е избирателната активност към 18:00 часа на вота за национален парламент. За европейския парламент към 18:00 часа са гласували 28,4% от имащите право на глас, сочат данните от exit poll на агенция „Тренд”, направен по поръчка на NOVA.

Избирателната активност в страната към 19.00 часа е 29%, сочат данните от exit poll на агенция „Галъп”, направен по поръчка на NOVA.

Според данни на ЦИК към 11.00 ч. избирателната активност за Народно събрание е 8,34%. Най-ниска е в 24 МИР в София - 5,44, най-висока е в 12-и МИР в Монтана 12,67. Активността за вота за европарламент към същия час  е 8,49%, най-ниска е в 15 МИР Пловдив град - 5,74, а най-висока в 29 МИР Хасково - 11,66.

КАК ДА ГЛАСУВАМЕ

Как да гласуваме с машина, научете от видеото:

Как да гласуваме с хартиена бюлетина, научете от видеото:

ИЗБОРНИ НАРУШЕНИЯ

Шест сигнала за нарушения на изборните права на гражданите са регистрирани от началото на изборния ден в страната, по които се работи, каза пред медиите и.д. главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Вотът 2 в 1: Как започна изборният ден в страната

МВР охранява всички над 11 хиляди секции. Там няма да бъдат допускани хора с опасни предмети, оръжие и снимащи устройства.

От началото на предизборната кампания до 16,00 часа на 09.06.2024 г. са образувани общо 524 преписки и 99 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители и представители на България в Европейския парламент, са разпределени както следва: АП-София - 33; АП-Бургас - 27, АП-Пловдив - 5; АП-Варна - 23, АП-Велико Търново - 7.

Във Върховна прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент.

Всеки може да съобщава за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към дейността на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

Към 12:00 ч. на днешния ден звената „Български документи за самоличност“ са издали 34 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. Общо за периода от 4 юни до момента те са 517.

Създадена е организация за нормалното функциониране на граничните пунктове в изборния ден. Оперативната обстановка в зоните за отговорност е нормална, трафикът през отделните ГКПП е съобразно тяхната специфика. В рамките на деня, при констатиране на увеличаване на пътникопотока и създаване на предпоставки за образуване на колони от превозни средства, има готовност за периодично въвеждане на облекчени проверки.

Близо 16 000 полицаи са ангажирани за охрана на изборите, каза по-рано пред медиите и.д. главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. От тях 15 600 охраняват пряко секции, а останалите са разпределени в групи за реакция при сигнали за купуване на гласове, посочи той.

Гласуваме за 50-о НС и за представители в ЕП

До обяд в ЦИК са постъпили седем жалби и 14 сигнала. От тях 11 са за нарушения на работата на СИК и те са препратени в съответните РИК по компетентност. Има два сигнала за предизборна агитация и за социологически проучвания, както и сигнали за проблеми с машинното гласуване.

Говорителят на ЦИК Росица Матева съобщи на брифинг, че на места има проблеми с  машинното гласуване, но ЦИК е дала указания как да се действа. Има сигнали за проблеми с отпечатването на бюлетините – не се отпечатва цяла бюлетина, на която да има вота на избирателя или пък излизат бюлетини без никакво съдържание. В такива случаи хората могат да гласуват с хартиена бюлетина. Това става преди човекът да се подпише и да напусне изборното помещение. За целта, във всички такива случаи, в СИК се съставят констативни протоколи, които после се прилагат към секционния протокол, обясни Росица Матева.

Има случаи, в които хората казват че на екрана на машината са заявили, че ще гласуват и за двата вида избори, но е отпечатана само една бюлетина. Това обстоятелство не може да се провери, но на тези хора се разрешава да  упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина, като също се прави констативен протокол, който се прилага към бюлетина на СИК.

Към 12:00 часа е преустановено гласуването с 42 машини. Две от тях са извън страната – в Цюрих и в Текирдаг (Турция).

В  един случай при проблемите с машините за гласуване е сменена пломбата на куфара на машината. В две секции в Стара Загора машините са разменени -  бюлетините на хората, които вече са гласували с тях ще бъдат зачетени, каза Матева. В останалите случи машината изобщо не започва да работили или пък има проблеми с отпечатването на бюлетините.

Междувременно стана ясно, че в Районната избирателна комисия (РИК) в Смолян е постъпила жалба от коалиция, в която се твърди, че има неправомерно участие в изборния процес на служители на държавната и общинската власт, съобщи пред БТА секретарят на комисията Добрин Тодоров. Предстои РИК да се произнесе по жалбата.

В около 15 секции в областта има оплаквания за проблеми с машините за гласуване, уточни Тодоров.  Основният проблем е свързан с твърдения на избиратели, че машините не отпечатват бюлетина по един от направените избори. На секционните комисии е указано в подобни случаи на избирателя да се даде право да гласува с хартиена бюлетина за избора, който не е отчетен от машината. Твърденията са, че гласоподавателите са гласували и за национален парламент, и за евродепутати, но машината отчита само единия вот. Двойно гласуване не може да се получи в този случай, защото се броят бюлетините в урните, уточняват от РИК. 

В една от секциите в областта се е наложила замяна на неявил се член на секционна избирателна комисия, което не се е отразило на изборния процес.

"Няма изненади на днешните избори 2 в 1. За съжаление, както и на местния вот, така и сега има проблеми с машинното гласуване. Има празни бюлетини и отрязъци от бюлетини, на които не се вижда вотът на избирателя". Това заяви Полина Витанова, председател на ОИК-София.

По разпореждане на ЦИК тези бюлетини се отделят и избирателят може да гласува с хартиена бюлетина. Комисиите от над 200 секции са се обадили до ОИК. 12 машини са спрени с протокол.

"За първи път са два избирателни списъка, което затрудняваше първоначално избирателите. В някои секции трудно си организират работата, става бавно, не всички са разбрали. Има секции, в които търсенето на избирателите се забавя", каза Витанова, цитирана от NOVA.

Няма сигнали за объркване с бюлетините, затова че са синя и зелена, допълни председателят на ОИК.

В три секции - в общините Пазарджик, Пещера и Велинград, е преустановено гласуването с машини, съобщиха от Районната избирателна комисия - Пазарджик, които са уведомени по телефона, че устройствата за машинно гласуване в тези секционни избирателни комисии са преустановили работа.

За всеки отделен случай са съставени констативни протоколи.

От РИК - Пазарджик съобщават, че ЦИК е уведомена с писма за трите случая. В трите секции гласуването ще продължи с хартиени бюлетини.

Изборният ден започна в 7:00 часа и ще приключи в 20:00 часа, не по-късно от 21:00 часа, ако пред секцията има негласували избиратели. За секциите извън България гласуването започна също в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, съответно в 21:00 часа местно време.

КОЙ ЗА КАКВО ГЛАСУВА

Как гласуваха политиците в България (СНИМКИ)

"Гласувах за по-добра България, за скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина – еврозона". Това каза служебният премиер Димитър Главчев, след като гласува с машина в 5 ОУ „Иван Вазов“ в София.

"Гласувах за политици, които спазват Конституцията и законите на страната, и във всичките си действия се ръководят от интересите на народа", каза Главчев.

Той допълни, че се надява бързо да бъде сформирано и правителство, стабилен парламент с пълен мандат, и редовно правителство с пълен мандат, за да се продължи пътят на България към по-добро.

По повод изборите за Европейски парламент, Главчев каза, че се надява на скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина – еврозона.

"Този път е избран за България от много правителства назад, така че нека да продължи, ако може да се ускори", каза още служебният премиер.

Вицепрезидентът Илияна Йотова упражни правото си на глас в Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов".

„Смятам, че правото на избор е едно от най-големите човешки права”, каза тя, след като гласува.

Йотова обаче призна, цитирана от NOVA, че не е оптимист, че след вота 2 в 1 ще бъде сформирано правителство.

„Да не забравяме, че днес гласуваме и за Европарламент. Гласувах за хора, които ще могат да бъдат коректив на Европейската комисия”, допълни вицепрезидентът.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган упражни правото си на глас няколко минути преди 8 часа.

Той бе най-ранобудният сред политическите лидери. 

Почетният председател на движението каза, че не вижда трайна формула за властта, докато не станат ясни резултатите от изборите, категоричен бе той на въпрос от медиите.

Няма нужда движението да излъчва министър-председател, каза още Доган на влизане в секцията, където упражни правото си на глас.

Той пусна хартиена бюлетина и за двата избора - за национален и за европейски парламент.

Гласувах да продължим с реформите - да не се връща България назад и на изток. Това каза лидерът на "Да, България" и съпредседател на ПП-ДБ Христо Иванов.

На изборите 2 в 1 – за национален парламент и за европейски парламент, Иванов избра машинния вот в 93 СУ "Александър Теодоров-Балан".

"На парламентарните и гласувах за мнозинство за нормална европейска България, каза Иванов. Желанието му е страната да не се връща назад и на изток", заяви Иванов.

Той очаква да приключи изборният ден и остава опцията за коалиции отворена.

Важно е как ще се произнесе народът, обяви Христо Иванов.

Председателят на ДПС Делян Пеевски упражни правото си на глас.

"Време е да направим стабилно правителство не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата", заяви Делян Пеевски, след като упражни правото си на глас.

"Надявам се да има смиреност в политиците. Днес хората да гласуват за едно ново начало на България и да има едно стабилно правителство и да бъдат спокойни българските граждани", допълни Пеевски.

"Така съм решил", отговори Пеевски на журналистически въпрос защо е избрал да гласува с хартиена бюлетина. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов упражни правото си на глас.

"Очаквам победа за България и за демокрацията", заяви той, след като даде своя вот. 

"Аз гласувах за демокрацията и за свободата на избор, които през последните години постоянно и систематично биват отнемани от българския народ. Излезете и гласувайте, ако не искате някой друг да определя съдбата ви", добави Костадинов.

Лидерът на коалиция "Солидарна България" Ваня Григорова упражни правото си на глас.

"За това хората да не избират още от същото", заяви Ваня Григорова на въпрос за какво е гласувала.

Тя избра да гласува с хартиена бюлетина. 

„Гласувах за справедливост, за солидарност, за мир. За това хората да не избират още от същото. Ако правим едно и също, по един и същи начин – няма как да получим различен резултат. Силно се надявам, че работещите хора, които носят държавата на гърба си, ще разпознаят автентичните си представители”, заяви Григорова

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната- Демократична България" Кирил Петков упражни правото си на глас. Той пристигна в изборната секция заедно със съпругата си Линда Петкова.

Гласувах да не предадем надеждата, че България може да е нормална европейска държава,, където благата са разпределени по справедлив начин и всички имаме равен старт, моят страх е, че има риск от голям брой купен и корпоративен вот, което означава, че ако не излязат всички българи да гласуват, рискът за родината ни е голям. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Залогът е, че сме на кръстопът. Или ще върнем България назад обратно, когато едни фигури разполагаха с държавата ни като бащиния или ще вървим напред, каза Петков.

Най-големият проблем е ако хората си останат вкъщи, заяви още Петков.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас.

Тя гласува с хартиена бюлетина.

"Гласувах за мир и за социална справедливост. Да има ред и справедливост за всеки български дом", каза тя.

Петър Москов упражни правото си на глас. Той гласува с машина.

"Гласувах за това да има надежда, че има различно бъдеще. Да се отървем от това безвремие, от тази безнадеждност", каза съпредседателят на "Синя България" Петър Москов.

И добави, че се надява хората да излязат и да гласуват, защото "това е едно от малкото неща, които не могат да ни отнемат", заяви Москов.

Моята причина винаги да гласувам, е за да имаме различно настояще, за да имаме различно бъдеще", каза още той.

"Гласувах за едно стабилно мнозинство, което да излъчи правителство и то да управлява България поне четири години". Това каза лидерът на СДС Румен Христов, след като упражни правото си глас.

"Стабилно мнозинство, което да работи в полза на българските граждани, да няма скоро избори, защото се измориха и избирателите, а и ние, и държавата да тръгне по европейския си път. По отношение на европейските избори, нека да изпратим достойни представители в Европейския парламент", добави той, цитиран от NOVA.

И пожела успех на всички политически партии.

"Гласувах за успешно развитие и преодоляване на различията между регионите в България". Това каза след като упражни правото си на глас в Дулово председателят на ДПС Джевдет Чакъров.

Той изрази надежда, че суверенът ще избере най-доброто бъдеще за страната ни.

"Гласувах, за да може България да заеме своето достойно място в европейското семейство. Можем да го направим, можем да отстояваме националните си интереси в обединена Европа, ако сме единни", каза Чакъров.

Той призова всички, които имат право на глас, да излязат да гласуват.

"След изборите очаквам да видим, че хората ще потвърдят това, което искаме всички ние - тази страна да бъде управлявана разумно и нормално. Надявам се, че избирателите ще посочат тези, които ще донесат разбирателство и стабилност". Това каза кандидатът за евродепутат Ивайло Вълчев, предаде NOVA.

"За европейските избори се надявам, че всички, които гласуват ще изпратят не поредните чиновници, които ще се разтворят в брюкселската мъгла, а хора като тях, които имат същите възгледи и мисли, така че България да бъде равноправна с останалите страни. Това, което е важно е дневният ред на страната ни да бъде на масата в Европа", каза Вълчев.

Той посочи, че е избрал да гласува с машина като знак, че може да нямаме доверие в тях, но гласуването трябва да върви в тази посока.

"Дали и при какви условия ще има правителство зависи изцяло от партиите и се надявам да са си научили урока - тежкия урок, че трябва да поставят обществените интереси пред собствените и партийните интереси. Това е гаранцията да имаме стабилно управление. Очаквам да има конкретни стъпки в тази посока". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като гласува в столичната Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“.

"Отказът от защита на националните интереси води до уронване на доверието в институциите", допълни държавният глава.

"Нека не забравяме, че гражданката активност не се изчерпва само с явяването пред урнитe. Това означава гражданите да помнят какво обещават политиците и да го търсят. Ще спрем да ходим толкова често пред секциите, когато партиите най-сетне започнат трайно да оправдават доверието на гражданите, за което молят днес", отбеляза предидентът.

Той определи машинното гласуване като "бариера срещу недействителните бюлетини".

На въпрос дали възнамерява да влезе в политиката със вой проект, ако и след днешния вот не бъде съставен кабинет, Радев, цитиран от NOVA заяви: "Преди всеки избор партийни оракули плашат с партии на президента, за да сглобят по-добре собствената си сглобка. Крайно време е партиите да създадат правителство, базирано на ценности и споделени програми, а не от страх, че ще излязат от властта. Ако продължават с безпринципните коалиции, рано или късно, такава алтернатива ще се появи".

"Гласувах за България. За това, злобата и завистта да не я унищожат", каза Асен Василев след като упражни правото си на вот в Хасково.

Това стана в секция 28 в родния му град.

Василев уточни, че е пуснал бюлетини и за изборите за Народно събрание, и за Европейски парламент. На въпрос той отговори, че е използвал машината при вота, защото така няма как гласът му да бъде обявен за невалиден.

Василев дойде по-рано от обявения час в избирателната секция и брифинг с журналисти не се състоя.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
В лекарския кабинет: -Как е главоболието? -Изчезна, отиде за няколко дни при майка си.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Режим, който заплашва с унищожение, заслужава да бъде унищожен&quot;</p>

Израел отвърна на Иран: Режим, който заплашва с унищожение, заслужава да бъде унищожен

Свят Преди 7 минути

Израелският премиер и министърът на отбраната заявиха, че предпочитат дипломатическо решение на ситуацията по границата с Ливан

Взрив в склад във Филипините, има ранени и жертви, сред които и дете

Взрив в склад във Филипините, има ранени и жертви, сред които и дете

Свят Преди 21 минути

Властите са започнали разследване

<p>Радев и Йотова ще участват в церемонията по интронизация на новоизбрания патриарх</p>

Румен Радев и Илияна Йотова ще участват в церемонията по интронизация на новоизбрания български патриарх

България Преди 1 час

Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева

Смразяваща и странна традиция: Защо бебета спят навън в студа

Смразяваща и странна традиция: Защо бебета спят навън в студа

Любопитно Преди 1 час

Малко свеж въздух никога не е навредил на никого

BMW M5

Проучване: Китайските компании са по-иновативни от германските

Технологии Преди 1 час

Успокоението е, че все пак BMW (макар и с минимален аванс) е най-иновативната автомобилна компания

д

Гигантска слънчева риба бе изхвърлена на плаж в Орегон

Любопитно Преди 9 часа

Рибата рядко се среща в Северното полукълбо

Над 150 полицаи в Ясеновец след гонка

Над 150 полицаи в Ясеновец след гонка

България Преди 10 часа

Акцията е насочена към противодействие на престъпността

Преди избора на нов патриарх: В храм „Света София” беше отслужена Архиерейска вечерня

Преди избора на нов патриарх: В храм „Света София” беше отслужена Архиерейска вечерня

България Преди 12 часа

Вижте кои улици в центъра на София ще бъдат затворени в неделя

Митова: Росен Желязков е приемлив за премиер

Митова: Росен Желязков е приемлив за премиер

България Преди 14 часа

„Това не означава, че всички от моята политическа формация смятат така”, уточни тя

Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

Внимание, облак с прах от Сахара идва към България

България Преди 14 часа

Според лекарите прахът от Сахара може да бъде опасен

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

БСП: Нинова не може да се кандидатира за трети мандат

България Преди 15 часа

ОПКК обяви, че решението за отстраняване на Иван Таков е нелегитимно

РС Македония се разгневи за българите в Албания

РС Македония се разгневи за българите в Албания

Свят Преди 16 часа

Албания била признала „несъществуващото българско малцинство”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Почина звезда от сериала „Сабрина, младата вещица”

Свят Преди 16 часа

Мъл беше номиниран за награда "Еми" за най-добър гост-актьор в политическата сатира "Вице"

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт

България Преди 16 часа

Пеевски: Кметовете на ДПС са тези, които провеждат политиките на ДПС