Ясен Дараков: Тръмп е американският Волен Сидеров
Източник: netinfo
17

Четири месеца преди президентските избори в САЩ Ясен Дараков коментира и анализира тенденциите и основните послания в този вот, който той определя като най-интересния.

"Тръмп се вписва идеално в сегашната тенденция в Европа

- той е американският "Брекзит", техният Найджъл Фарадж, Мари льо Пен, Волен Сидеров дори – политикът срещу статуквото, който обаче не е политик", смята кореспондентът на NOVA, който отразява четвърта президентска кампания. 

За връзката на Путин с изборите, бъдещето на Барак Обама и как идеите на Тръмп ще се отразят на българите зад океана, вижте отговорите на Ясен в интервю за Vesti.bg.

В кариерата си досега Ясен Дараков е продуцирал новинарски емисии във филиали на американските телевизии ABC и FOX в САЩ. Днес Ясен е създател и главен редактор на водещата медия за българите в САЩ BG VOICE.

Сред най-запомнящите се репортажи в кариерата на Дараков са живите включвания от масовите престрелки в Орландо и Далас, разрушителните последици от урагана "Санди" през 2012 г., срещата на лидерите на G-8, петролният разлив на "Би Пи" в Мексиканския залив от 2010 г., наводненията по поречието на Мисисипи от 2011 г. 

Ясен Дараков е първият и единствен български журналист на червения килим на наградите "Оскар", който интервюира звезди като Джордж Клуни, Анджелина Джоли, Упи Голдбърг, Кейт Бланшет, Глен Клоуз, Алехандро Иняриту и др.

- Г-н Дараков, каквито и да са ходовете на двамата основни претенденти за президент на САЩ, винаги отнякъде се намесва и Владимир Путин. Това ли е удобната фигура, с която се всяват страхове в Америка?

- В Америка отдавна не се страхуват от Русия, а няма и защо. Но в съзнанието на много хора това е врагът от Студената война, който през последните години остана войнствено настроен към света, а Путин е с образа на диктатор. Но през последните седмици съвсем стана явно желанието на Москва да се меси във вътрешните работи и предстоящите президентски избори в САЩ. И това ще бъде използвано в предстоящата кампания, разбира се.

- Москва стои зад хакерската атака с мейлите на Хилари Клинтън твърди разследването, а Путин щял да помага на Тръмп да спечели надпреварата. Има ли доказателства за това?

- Според американското разузнаване, хакери, свързани с руските служби, стоят зад проникването в сървърите на Демократическата партия и на щаба на Хилари Клинтън и пускането им точно преди тяхната партийна конференция. Демократите казват, че това има за цел да помогне на Тръмп.

Теориите на конспирацията се допълват от факта,

че шефът на кампанията му е работил за проруския президент на Украйна Виктор Янукович, а милиардерът многократно се е изказвал ласкаво за Путин.

- Може ли да очертаете бъдещето на диалога между САЩ и Русия?

- Интересният парадокс е, че докато Вашингтон обвинява Москва за кибератаката и двете страни хем показват сила, трупат оръжия на ключови места в Европа, хем се опитват да отворят диалог помежду си за въпроси като Сирия, например. И докато Обама и демократите критикуват Тръмп, че иска да се сближава с Путин, предишния ден държавният секретар Джон Кери се среща в Москва с неговия колега Сергей Лавров да обсъждат партньорско споразумение за Сирия. Вашингтон не иска враждебни отношения с Русия, но това е все по-трудно заради поведението на Путин, който очевидно прави опит да отвлича вниманието от вътрешните проблеми на страната и народа си с агресивна външна политика.

- Редица известни личности застанаха срещу Тръмп и подкрепиха Хилари Клинтън, която официално бе номинирана от Демократическата партия. Как влияе това на обществото?

- Демократите винаги са се радвали на по-голяма подкрепа в Холивуд и звездите. Но за първи път виждаме много популярни републиканци, включително и от администрацията на обичания от тях Роналд Рейгън, да подкрепят Клинтън вместо Тръмп. Но той е кандидатът срещу статуквото, така че това не е задължително да бъде лошо за него. Тръмп счупи всички правила за това кое е вярно и кое не в една президентска кампания.

- Как евентуално въвеждане на антиимигрантската политика на републиканеца Тръмп ще се отрази на българите там – в Чикаго е най-голямата българска общност в света?

- Реториката на Тръмп е силно антиимигрантска. И макар че тя е основно насочена срещу тези, които прекосяват южната границата незаконно или са мюсюлмани, идващи от страни, свързани с тероризъм, то в речта си, когато приемаше номинацията, уточни, че ще има депортация и за хората, които са надстояли предишни визи и законен статут.

А това са десетки хиляди българи не само в Чикаго, но и в цяла Америка.

Той обещава, че ще отмени много от указите на Обама, които облекчаваха живота на хора в такова положение, като ги спасяваха от депортация, освен ако не са извършили тежко престъпление. И въпреки това виждаме много българи тук, които подкрепят Тръмп.
 

- Да поговорим в цифри за кампаниите на Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. В България президентската кампания на Росен Плевнелиев през 2011-та е струвала 1,8 млн. лева. Как е зад океана?

- Това със сигурност ще са най-скъпите избори в историята на Америка и света. В тази кампания вероятно ще бъдат похарчени рекордните 1,5 милиарда долара. Това включва както парите на щабовете, така и на външни групи, които подкрепят един или друг кандидат. Отделно ще са парите за различните надпревари за двете камари на Конгреса по региони във всеки щат.

- Кои поред президентски избори наблюдавате и какво отличавате в тази борба – екссъпруга на президент срещу милиардер.

- Това е четвъртата ми президентска кампания в САЩ, която отразявам за зрителите в България и със сигурност са най-интересните избори и то не само за последните 12 години. Хилари Клинтън влезе в историята като първата жена-кандидат на основна политическа партия. Но в същото време е бивша първа дама.

Как  точно ще наричаме Бил Клинтън, ако тя спечели? 

От другата страна е Доналд Тръмп – ексцентричен милиардер, с три брака, странна прическа и най-светкавичната политическа кариера – 54 дни, откакто обяви, че влиза в политиката до официалното му номиниране за кандидат-президент. Към това ако добавим пиперливия език, скандалните предложения за вътрешната и външната политика на страната, липсата на подкрепа в самата партия и въпреки това спечелването на номинацията… Не мога да си представя какво още ни чака до ноември, но със сигурност ще го следим за зрителите на NOVA отблизо. И най-вече ще се опитаме да намерим отговорите какво означава това за България и нашия край на света.

- Според Вас Тръмп феномен ли е – харесван от електората на републиканците, но саботиран от самата политическа формация?

- Ако се абстрахираме от световния политически живот, може би е феномен. Но Тръмп се вписва идеално в сегашната тенденция в Европа - той е американският "Брекзит", техният Найджъл Фарадж, Мари льо Пен, Волен Сидеров дори – политикът срещу статуквото, който обаче не е политик. Който говори остро, бленува по минало величие на страната си и обещава да го върне, но без ясна програма как. Но думите са силни, популистки, завладяващи, разбира се празни откъм реално съдържание.

- Вашата прогноза за ролята на Барак Обама, след като напусне Белия дом? С какво ще се занимава, ще остане ли влиятелна личност?

- Засега Обама казва, че ще остане да живее във Вашингтон след края на мандата си – нетипично решение за бивш президент, но съобразено с училището на малката му дъщеря. Много хора биха искали да го видят като съдия във Върховния съд на САЩ (най-висшата инстанция, по подобие на Конституционния съд у нас, мандатът им е доживотен). Но в следващите 1 – 2 години ще го виждаме по-рядко, което е традиция. Тук имат едно мото – страната се управлява най-добре от един президент.

- Европа беше разтресена от серия атентати през юли – как това отеква в Америка?

- Тези атентати бяха водещи новини и тук. В САЩ от години се говори за опасността от терористи-единаци, които са вдъхновени от различни организации, които получават информация и обучение по интернет и е възможно да нямат директна връзка с терористична централа зад граница, но да изпълнят атака. Те са и най-опасни, защото са  трудни за проследяване. Ето защо са притеснителни за хората тук, а и атаките бяха в държави, които американците считат за близки, сигурни и където обичат да пътуват.

- Къде блясъкът е по-измамен – на червения килим и оскарите, които вие отразявахте, или в политиката?

- В политиката, разбира се. На червения килим блясъкът е даденост, макар и подкрепен от добър грим и осветление. В политиката той е измамен и обикновено когато там нещо блести, то е за да скрие някаква измама и е за отвличане на вниманието на избирателите. Но след последните 2 месеца на терор – тук и в Европа, политически удари под кръста, ми се иска оскарите да идват по-скоро – тези няколко дни, в които мога да избягам от тези теми и да покажа на зрителите на NOVA нещо красиво, забавно и позитивно. А и с послание, каквито са повечето филми, номинирани за "Оскар".

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 7 минути

Постът заема Павел Манченко

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 29 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 37 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 43 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 45 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 1 час

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат