Белият хляб – мек, но хрупкав и много вкусен. Повечето кифли, франзели, багети, гевреци и пици също са видове бял хляб. Хлябът е в основата на развитието на човешката цивилизация, но рафинираното зърно е имало много ограничена употреба през по-голямата част от историята. А белият хляб може да e много вредна храна. Направен е от добре рафинирана пшеница. По време на обработката от нейните зърна се отстраняват почти всички фибри. Така тя засища много по-слабо, но за сметка на това съдържа значително количество калории. Само в една тънка филия има 64 калории, от които 74% са въглехидрати. Така белият хляб се усвоява много бързо от организма и води до повишаване нивата на кръвната захар, увеличавайки риска от инсулинова резистентност и свързаните с нея здравни усложнения, включително диабет.