Плодовият сок дълго време се смяташе за една от най-здравословните напитки. Оказва че обаче, че това съвсем не е така. В него наистина има много витамини, но останалите му съставки могат да бъдат изключително вредни особено ако се пие често и в големи количества. В повечето плодови скове няма фибри. Така те не засищат, което улеснява приемането им в големи количества. А се състоят на практика почти само от вода с разтворена в нея фруктозна захар. Още докато отпиваме те увреждат зъбния емайл. Бактериите в устната кухина преработват фруктозната захар в киселина, която лесно преодолява защитния ефект на човешката слюнка. Плодовете обикновено съдържат много повече естествена фруктозна захар от зеленчуците. А с отделянето на другите съставки тя се концентрира в плодовите сокове. Дори към тях да не е добавена още захар, което се прави често при производството им, те пак могат да са вредни. Хората обикновено свързват думата естествена с нещо полезно. Не така стоят нещата с фруктозната захар. Тя води до значително по-високи нива на кръвната захар от глюкозната. А при липсата на фибри организмът я усвоява по-бързо и рязко повишава нивата на инсулин, което в дългосрочен план води до затлъстяване и създава опасност от диабет тип 2. Разбира се въпросът е в количеството. Половин литър портокалов сок например е еквивалентен на 3 големи портокала, като количество калории и съдържание на захар.