-
9. Бобови растения
Всъщност, всички храни от семейство бобови са хидрофилни, а освен това намаляват риска от коронарна болест. Можете да ги използвате дори в салати. Боб, леща, грах, нахут и други са добър източник на вегетариански протеин. Богати са на разтворими фибри, както и на комплексни въглехидрати, наречени олигозахариди. Подобно на фибрите, тези въглехидрати не се усвояват от тялото и това забавя храносмилането, като по този начин ни държи сити по-дълго време. Изследвания показват, че бобовите растения може да спомогнат за намаляването на апетита и на химично ниво – съединения, наречени типсин-инхибитори и лектини, промотирайки отделянето на хормон, наречен холецистокинин, което забавя изпразването на стомаха ни и ни държи сити по-дълго време.
iStock Photos/Getty Images