-
Салата без мазнини
Салата, покрита с оцет, лимон и други подобни, но без олио (зехтин). Ако от диетични причини избягвате да добавяте мазнина в салатата или използвате готови, т.н.диетични заместители, би трябвало да знаете, че това е пречка за усвояването на много важни хранителни съставки. Изследване, публикувано в списание „American Journal of Clinical Nutrition“ показва например, че изключително полезните каротиноиди например, от морковите, много по-добре се абсорбират, ако добре полеете с мазнина салатата, а така е и с други здравословни съставки, за усвояването на които се нуждаем от определено количество мазнина. Следователно, не се колебайте, полейте салатата си с една-две супени лъжици зехтин, тиквено олио или подобен вид здравословно масло, вместо с диетични заместители.
iStock Photos/Getty Images