-
Хляб и конфитюр
Особено неподходяща е комбинацията от бял хляб и конфитюр, защото простите въглехидрати, които съдържа конфитюра рязко вдигат захарта в кръвта, а белия хляб има и висок гликемичен индекс.Гликемичният индекс (GI) е цифрова скала, която показва колко бързо и колко високо определена храна може да повиши нашата кръвна глюкоза (кръвна захар).
Но не е добра и комбинацията от пълнозърнест хляб и конфитюр, защото изследванията показват, че този хляб доста вдига захарта. Резките скокове на захар в кръвта увреждат панкреаса, а също така водят и до енергийно неразположение, защото следват резки спадове. Вместо конфитюр, намажете хляба с масло, което според по-нови изследвания, все още е сред здравословните храни, а освен това значително ще забави темпото, с което захарта от хляба достига до кръвта.
iStock Photos/Getty Images