-
1. Прекалявате с рафинираните въглехидрати Рафинираните въглехидрати са обработени и техните фибри, витамини и минерали липстват. Един от най-популярните източници на рафинирани въглехидрати е бялото брашно, което се среща в много зърнени храни като хляб и тестени изделия. Храни, като сода, сладки изделия и печени продукти, които се приготвят с обработени захари, също се считат за рафинирани въглехидрати. Тъй като рафинираните въглехидрати са загубили своите фибри, витамини и минерали по време на обработкатa, тялото ви ги усвоява много бързо. Това е основна причина, поради която може да бъдете гладни често, ако ядете много рафинирани въглехидрати, тъй като те не усилват значителнo чувството на ситост. Освен това яденето на рафинирани въглехидрати може да доведе до бързи скокове в кръвната захар. Това води до повишени нива на инсулин, хормон, който отговаря за транспортирането на захарта в клетките. Когато се отдели много инсулин наведнъж, в отговор на високата кръвна захар, той работи, като бързо отстранява захарта от кръвта, което може да доведе до внезапно понижаване на нивата на кръвната захар. Ниските нива на кръвна захар сигнализират на тялото, че се нуждае от повече храна, което е другата причина, поради която често се чувствате гладни, ако рафинираните въглехидрати са редовна част от вашата диета. За да намалите рафинираните въглехидрати просто ги заменете с по-здравословни, цели храни, като зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни. Тези храни все още са с високо съдържание на въглехидрати, но са богати на фибри, което е полезно за поддържане на контрола над глада.
iStock Photos/Getty Images