Фрагменти 81*: Злият дух в машината и Путин
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Машината знае, че дори да разгадавате нечестивата ѝ природа, не можете без нея

Работата е там, че една от най-дяволските черти на „дигиталната революция“ и по-специално социалните мрежи е следната: всичко, което казвате онлайн, подлежи на незабавна система за възнаграждение (оттам и мъничък серотонинов взрив, нещо като една милионна част от оргазма).

***

Всяка платформа разполага с показатели - можете да определите точно колко добре се възприемат безценните ви мисли по това колко харесвания, споделяния или ретуитове получават. За почти всeкиго, но най-вече за посредствения ум, лишен от себепознание, е трудно да устои на този мефистофелски номер: и в крайна сметка масовият потребител изпада в особен когнитивен капан, в който несъзнателно започва да се опитва да каже нещата, които машината/невидимата околна публика ще хареса.

***

При цялата паника около онлайн-цензурата, точно този аспект на „злия дух“ в машината е много по-разрушителен. Нямате свобода на словото в случая - не защото новият „По-голям брат“ може да банне профила ви, а защото съществува огромна структура от стимули, която постоянно насочва речта и мислите ви в определени посоки – далеч не само чрез прословутите алгоритми. И за разлика от явната цензура, това не е начин на управление, който някога може да се промени, а чиста функция на свързаността на самия интернет или конкретната соцмрежа (не само, но най-вече „Фейсбук“). Това може би е причината голяма част от писанията, които излизат в дигиталната паралелна вселена (важеше и за вече покойния жанр „коментари във форум“), да са така непоносимо плитки, да се въртят между възмущението, подигравката и чистия хейт, да „молят“ за кликове и т.н. – и в крайна сметка да стават жертви на машината.

***

Разбира се, в голяма част от случаите става въпрос и за банална, съвсем човешка sancta simplicitas, но горното никак не е за подценяване. А може би най-гениалното зло тук е друг капан, този път някак по софистическому омагьосан и парадоксален – машината знае, че дори да разгадавате нечестивата ѝ природа, не можете без нея. Защото в противен случай някак се самоизключвате социално и подлежите на вид последваща виктимизация, скрита или явна. „Нямам Фейсбук и Инстаграм“ (и Туитър в западните страни) не звучи като „аз съм куул, независим и рия с възвишената си зурла за трюфели във високата култура“, а по-скоро като „аз се самомаргинализирам“ или „тоя па на къв се праи“.

***

Сякаш някакъв Симеон Стилит (Стълпник), но без вярата. „Ми хубаво, стой си там горе на каменния пилон, не ни пречиш“.

***

Най-простият пример относно самомаргинализацията, който дават американски изследователи като Сам Дж. Крис, е онзи с пропуснатото парти: ако нямате Фейсбук (особено в БГ, добавям аз), ще пропуснете сума ти събития, които се обявяват само там (понякога – и сума ти безплатни кюфтенца на клечка и евтино уиски). Просто защото хартиената покана, пратена на адрес, все повече се превръща в спомен, подобно на масовата коледна картичка с влудяващо отчужденото и безразлично „Весели празници от фирма Х“.

***

Та тази система за стимулиране на горкия обикновен потребител на соцмрежи може да доведе до множество порочни резултати. Още един пример, този път от философа Джъстин Е. Х. Смит (професор в парижкия униреститет „Дидро“): представете си някой, нито известен на масовата публика, нито непременно дразнещ, абе някъв никъв такъв, може би добър човек. По нещастно стечение на обстоятелствата той е убит по, да кажем, прелюбопитен начин за масовото колективно животно, жадно за сензации; това влиза в новините на телевизиите и сайтовете, а оттам – опаковано и готово за коментар в социалните мрежи. Изведнъж в тях изригва отходен гейзер от омраза и безпочвени предположения спрямо него, къв е, що е, търсил си го е, тука не може да няма нещо. Изглежда напълно необяснимо от гледна точка на рациото и базовото приличие – но все пак го има. И този феномен не може да бъде обяснен само чрез психологически анализи, затова тук Смит предполага, че се включва и гореописаният механизъм за „наградата за участие“ – пак лайкове и т.н.

***

Някой би казал: ми това просто са някви лоши хора, биомаса, но едва ли подобно генерично-оценъчно обяснение изчерпва явлението. По-скоро, от антропологическа гледна точка ми се струва, че машината ти създава напълно илюзорно усещане за значимост и те оставя с убеждението, че говориш, без всъщност да говориш.

***

Ако соцмрежите правят хората осезаемо по-лоши - а те ги правят, - това може да се дължи и на факта, че самите мрежи битуват в странна нова междинна (направо сива) зона между писането („графос“) и говоренето („логос“). Подобно на речта, постовете и коментарите в социалните мрежи сякаш принадлежат на момента, те би трябвало да са изначално мимолетни; но пък подобно на класическото писане върху хартия тип “scripta manent”, те остават в постоянен архив, който можеш без усилие да разровиш по-късно. Подобно на речта, социалните медии би трябвало да са диалогични и отзивчиви; уж можете да осъществите мигновен контакт, сякаш другият човек е точно пред вас. Но подобно на писането, при социалните медии всъщност другият човек просто не е там.

***

Ерго, парадоксално или не, социалната мрежа не е комуникационна система per se. Вместо да стимулира и улеснява общуването (както в началните си години след средата на първото десетилетие на века), тя вече е симулакрум – т.е. симулира преживяването да си сред хора по начин, по който книгите, ТВ и телефоните не биха могли да го правят. А има неща, които един симулакрум никога няма да успее да улови. Според колегата философ Еманюел Левинас етичната ви отговорност към останалите се появява от опита да гледате директно лицето на друг жив субект. "Лицето е това, което ни забранява да убиваме", казва по-конкретно той. И когато лицето отсъства, в случая можете да убивате с думи.

***

Сори за лошата новина, но в социалната мрежа вие не говорите с човек, както често ви се струва: машината говори чрез вас със себе си.

***

И, подобно на ония изроди от „Доктор Сън“, които си устройваха пирове с отлитащите детски души на жертвите си, Злият дух в машината се храни от факта, че сте в симулакрум на социум. А за десерт куса с голямата дървена лъжица от казана на всеобщата деетизация, плод на факта, че отсрещният, лицето му, физически не е там.

***

Т.е. тя ви дресира да вярвате подсъзнателно, че другите хора не са истински хора и нямате никакви етични задължения към тях, мнението им, достойнството им и т.н.

***

И това, както казва учителят Дънов, е много тъпо.

***

Ето че успяхме да си пообщуваме неманипулативно, без да ставате жертва на мойта специална reward system. Даже се получи цял епизод на „Фрагменти“, без нито веднъж да спомена Путин.

***

Упс.

*Тези „Фрагменти“ се появяват с тридневно закъснение поради грип и, като страничен ефект, a momentary lapse of reason - за което моля да ме извините. Иначе, разбира се, са изпреварили времето си. Поне с едно 10-15 минути – бел. авт.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена (СНИМКА)&nbsp;</p>

Кокаин за 1,5 млн. евро е открит в инвалидна количка на летището във Виена

Свят Преди 4 часа

По разпореждане на прокуратурата той е откаран в местен затвор

<p>&quot;Правителството изпраща хората в изгнание&quot;</p>

"Правителството изпраща хората в изгнание": Китай налага репресии срещу книжарница в Шанхай

Свят Преди 6 часа

В книжарницата се предлагат книги от континентален Китай, Хонконг и Тайван

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Свят Преди 7 часа

Причината за експлозията не е известна веднага

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Внимание! Интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

Свят Преди 7 часа

На границата с РСМ трафикът е нормален на всички гранични пунктове

<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 8 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

<p>Почина бивш капитан на &quot;Ливърпул&quot; (СНИМКИ)</p>

Почина Рон Йейтс - легендарен капитан на "Ливърпул"

Свят Преди 8 часа

През последните години бившият футболист се бореше с болестта на Алцхаймер

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Свят Преди 8 часа

Пострадалият е приет в болница в близкия град Госпич

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 8 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 8 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 9 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

Експерт определи като "странно и необяснимо" решението на ЦИК за ДПС

България Преди 9 часа

"Очевидно решението беше продиктувано от напрежението пред комисията", каза Ваня Нушева

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

Областните председатели на БСП с позиция за сформирането на широка лява коалиция

България Преди 9 часа

"Коалицията може и трябва да бъде гарант за защита на социалните интереси на българските граждани", посочват оттам

<p>Украински &ldquo;драконови&rdquo; дронове обсипват с разтопен метал руски позиции&nbsp;</p>

Иновация на бойното поле: Украински “драконови” дронове обсипват с разтопен метал руски позиции

Свят Преди 9 часа

Службата на ООН за разоръжаване казва, че запалителните оръжия могат да причинят огромни разрушения и щети на околната среда

<p>Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали (СНИМКИ)</p>

Пешеходци в нарушение предизвикаха катастрофа, има пострадали

България Преди 10 часа

Причините за инцидента са в процес на уточняване