Сирене и кашкавал от Близкия изток с български продукти за пръв път на пазара у нас, млечни продукти без никакви консерванти, всякакви суджуци, колбаси, и разбира се - за любителите на тестото и хляб. Това са част от продуктите на едно от водещите изложения за хранително-вкусовия сектор в България в Интер Експо Център.
Повече от 550 участници от три континента представят повече от 1200 бранда.
Някои от производителите разкриха тайните си пред Vesti.bg. Сръбска марка, нова за българския пазар, не слага никакви консерванти в млечните продукти. Единствено сол, затова и срокът им на годност е в пъти по-малък. Това обаче се отразява и на цената.
Когато един млечен продукт е истински, трябва да пуска вода, е сред начините да се познае дали това, което купуваме, е истинско.
За пръв път на пазара у нас има и млечни продукти от Близкия изток. Произвежда ги силистренска мандра с българско мляко. Рецептите обаче са от Ливан, Турция, Сирия. Вкусът е традиционен за тези страни. У нас вече се продават млечни конци, пръчици, които се различават от българското сирене и кашкавал. Хит е лабне - ливанска дума за сирене. Вкусът е по-мазен, казват от предприятието, което за първи път пуска продуктите.
Самият продукт става на конци, а като се яде така, се разкрива и вкусът, който няма общо с традиционното българско сирене или кашкавал.
Самият продукт става на конци, а като се яде така, се разкрива и вкусът, който няма общо с традиционното българско сирене или кашкавал.
Ако масово килограм кашкавал се продава за 10 лв. производителите са категорични, че това не е кашкавал. Истинската му цена трябва да е средно 18 лв.
ОЩЕ ОТ СВЕТА НА ХРАНАТА СНИМКИ
ОЩЕ ОТ СВЕТА НА ХРАНАТА СНИМКИ
Производителите отчитат и още нещо - традиционното българско кисело мляко се променя. Хората вече искат по-сладкия вкус и киселото мляко не е сред предпочитаните. Децата се мръщят на истинския вкус на домашното мляко.
Опашки се виеха и пред дегустациите на ръчен кашкавал - повечето производители залагат на изпитани рецепти, които дават познатия вкус.
Мляко без лактоза у нас
Мляко без лактоза у нас
Сушено козе сирене с подправки също е сред продуктите, които събират жеалещи.
Освен с национално значение, мащабният формат е с все по-голямо международно влияние. Своето присъствие са заявили посетители от Скандинавския регион, Сърбия, Хърватска, Албания, Румъния и Северна Македония.
Изложението е до 9 ноември.
Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.
За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!