2

Л етище София. Гранична полиция. Автомобил, паркиран на служебния паркинг. Водачът не е установен и колата веднага е поставена под съмнение, съобщи NOVA. Проверката се случва с помощта на служебно куче. Трябва да се установи дали има взривни вещества, поставени в нея. Кучето стига до резервоара и замръзва.

Това не реална ситуация, а част от тренировка, която Стефан Гелимачев и колегите му от „Гранична полиция” са организирали за кучето Лед.

„Начинът, по който замръзна и спря да търси на други места е много ясен сигнал, че кучето е маркирало познато вещество. Това е тренировка, в която Лед ще получи награда. А нея може да вземе само след ясния сигнал, който познава много добре“, разказва Гелимачев.

Тренировката продължава. След сигнал за забравен багаж и проверка, Лед намира взривно вещество в чанта и дава сигнал на полицая.

Подобен тип ситуации са част от всекидневието на Стефан Гелимачев, който повече от 20 години е част от системата на МВР. Разказва ни, че работата с кучето Лед е не само дълг и отговорност, а и удоволствие.

„Той е роден при мен и живее при мен, живее вкъщи и е постоянно с мен. Обучил съм го за диференциране и откриване на взривни вещества. Почти всеки ден се налага с него да проверя някой забравен багаж, което си е рутина и за него и за мен. Аз лично моето куче съм го обучил да маркира по възможно най-бързия начин след като открие взривното вещество. Ако вещество е на ниско –ще легне, ако веществото е по-нависоко може да седне или да остане прав, но при всички случаи искам да спре да търси и да покаже с цялото си тяло, с поведението си, със замръзване на опашката и погледа, насочен към мястото, откъдето се отделя миризмата, така че на мен да ми стане ясно, че то е открило взривното вещество“, разказва Стефан.

Полицаят споделя, че досега Лед никога не е маркирал нещо, което не е истинско. Той казва, че се надява никога да не попадат на истинско взривно вещество в реална среда.

Подобно на хората и кучетата не са безгрешни. Затова понякога се налага допълнителна проверка на сигнала, подаден от четириногото.

„Случвало се е понякога да маркира нещо, което да даде някаква индикация в него. Но по начина, по който маркира, на мен ми е ясно, че това не е точно взривно вещество, на което той е научен. Тогава проверката се прави по определен протокол – на първо място с кучето, след това с устройство. После идва друг служител, който проверява с друго устройство и минава рентген“, разказва полицаят.

Стефан казва, че се чувства изключително горд с работата си.

„Вече я работя 21 години и е ако не са кучетата, нямаше да имам всички този хъс и да се чувствам толкова отдаден и толкова щастлив. Хората трябва да се чувстват спокойни, когато ни виждат с кучетата, защото те са обучени на първо място да бъдат социални, да бъдат добри и да бъдат тук за тяхната безопасност“, допълва полицаят.

Оказва се, че Лед далеч не е случайно куче. Неговата майка е истински шампион.

Чили – белгийска овчарка малиноа.

„Кучето е при мен от 65-дневна възраст. Оттогава сме заедно 24 часа нон-стоп. Взех съм я с ясната идея да тренирам IGP - един от най-атрактивните и най-прецизните спортове с кучета, в който се изисква голяма концентрация и точност. Това е спортът, който е сравняван с художествената гимнастика, защото има много елементи, които са толкова прецизни и толкова красиви“, споделя полицай Гелимачев.

Той разказва за световното първенство за белгийски овчарки в Италия.

„Това е най-големият форум за белгийски овчарки в света. Спортът, в който се състезаваме е в 3 дисциплини – послушание, следа и защита. Послушанието – това е синхрон от водене на кучето и водача. Кучето трябва във всеки един момент да се движи плътно до водача и да изпълнява неговите команди – да ходи напред, до левия му крак, да бъде концентрирано в очите. Във всеки един момент, в който чуе команда, трябва да я изпълни по възможно най-бързия и точен начин. Да се отзове по възможно най-бързия начин, да прескача препятствия, носейки специални дъмбели, да застава коректно“, казва Стефан.

„Следата е около 500 метра и има 4 завоя, които са на прав ъгъл. Кучето трябва да върви много плътно в следата и да обдушва всяка една стъпка, която е оставил трасьорът. По следата има положени три предмета, които са с големина на запалка. Кучето трябва да ги маркира по указания начин“, продължава полицаят.

Третата дисциплина – тя е най-атрактивната. В нея се наблюдава самият характер и заложбите на кучето. В тази дисциплина се наблюдава как кучето претърсва укрития, в които евентуално има скрит нарушител, фигурант, който е специално екипиран – със специален ръкав. Кучето трябва да докладва, че го е намерило, трябва да го респектира и да го застави на място. Има си различни елементи, в които фигурантът побягва, кучето го задържа, трябва да пуска по команда.

„Направихме много голямо постижение за България. Кучето ми в момента е третото най-силно женско куче в света в дисциплина защита“, казва мъжът.

По негови думи ключови изисквания за успешната съвместна работа между кучето и човека са добрата комуникация и социализацията.

„Когато прекарваме много време с кучето си, се научаваме наистина да го слушаме и да го чуваме. Всяко едно нещо, което то прави е отражение на средата, в която се намира, на нашата комуникация. Така във всеки един момент ние се научаваме да разбираме какво ни показва кучето. То ни следи и очаква във всеки един момент какво можем да направим с него и какво следва“, казва Стефан.

Полицаят отговаря и на въпроса с кого се работи по-добре – с кучетата или с хората.

„Със сигурност с кучета ми е по-приятно“, казва той и допълва, че има и много хора, с които обича да общува, но всичко е въпрос на отношение между хората.

Граничният полицай допълва, че семейството му подкрепя присъствието на кучетата както в личния, така и в професионалния му живот безусловно.

„Съпругата ми – тя ме подкрепя изцяло. Благодарение на нея съм може би толкова нахъсан и се чувствам силен, защото тя ме подкрепя изцяло и е навсякъде с мен, на всяко едно състезание. Имаме една дъщеря, която е на 4 годиники – тя от малка е с кучетата ни. Ние имаме доста кучета. За нея това си е съвсем нормален начин на живот и е съвсем нормално да комуникира с кучета. За тази година имаме още две състезания, на които сме вече записани. Те също са от много висок ранг. Това са международни състезания –в Полша и Чехия“, разказва Стефан.

И докато Чили тренира за следващото голямо състезание, а Лед се готви за поредната работна смяна на столичното летище, стопанинът им съветва: „Искам да отправя един призив към всички стопани на кучета – нека да намерят начин да обръщат повече внимание на кучетата си, да си ги обичат, да се грижат за тях и да намират начин чрез кучетата да комуникират добре и с хората. Всичко това, което аз съм постигнал всъщност е станало заради добрата ми комуникация с кучетата и с хората“.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Жена към съпруга си: -Разбери, че алкохолът е най-големият враг на мъжа. -Скъпа, мъж който се крие от врага е страхливец.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
д

Ново напрежение между Гърция и Турция заради малцинствените училища

Свят Преди 1 час

Подробности четете в следващите редове

.

ООН: Над 500 000 души са избягали от домовете си в Ливан, а 285 000 са напуснали страната

Свят Преди 2 часа

Броят на свързаните с конфликта смъртни случаи се е увеличил с 200 процента през последните две седмици

Джо Байдън

Байдън поздрави мексиканската президентка за "историческото ѝ встъпване в длъжност"

Свят Преди 3 часа

Клаудия Шейнбаум встъпи в длъжност като президент на най-голямата испаноезична държава в света

доли партън

Певицата Доли Партън направи солидно дарение за засегнатите от урагана Хелън

Свят Преди 4 часа

Дарението е поредното филантропско усилие на легендарната кънтри певица

Макрон

Макрон призова за спиране на оръжейните доставки за Израел

Свят Преди 5 часа

„Ливан не може да се превърне в нова Газа“, каза френският президент

,

Сърбия и ОАЕ подписаха споразумение за икономическо партньорство

Свят Преди 5 часа

Вучич определи споразумението като огромен успех за Сърбия, но и голяма отговорност

Няколко мигранти са загинали в опит да прекосят Ламанша

Няколко мигранти са загинали в опит да прекосят Ламанша

Свят Преди 6 часа

Това съобщиха френските власти

,

Вероятният приемник на Насралла начело на "Хизбула" е в неизвестност от вчера

Свят Преди 6 часа

Съобщава се, че ударът е бил насочен срещу него

Русия карта

Таймс: Русия получава по 3 млн. снаряда годишно от Северна Корея

Свят Преди 6 часа

Макар че се смята, че голяма част от тях са дефектни

.

Проливен дъжд наводни Перник

България Преди 6 часа

В социалните мрежи са появиха видеа със закъсали коли

Порой и ужасяващи бури в Китай

Силен циклон с дъжд и градушки наводни части от Гърция

Свят Преди 7 часа

Силни дъждове заляха улици и пътища на остров Корфу

<p>Русия превзе още едно село в Източна Украйна</p>

Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна

Свят Преди 7 часа

Селото се намира югоизточно от град Украинск

<p>Зеленски представя своя &quot;план за победа&quot; и в Германия, ето кога&nbsp;</p>

Зеленски представя своя "план за победа" и в Германия

Свят Преди 8 часа

"Ще представим плана за победа, ясни, конкретни стъпки за справедлив край на войната"

Рекордьорът по победи Момчил Василев се завръща на Арената на “Игри на волята”

Рекордьорът по победи Момчил Василев се завръща на Арената на “Игри на волята”

Любопитно Преди 8 часа

Вицешампионът от сезон 5 ще участва в кастинг битката