Д нес е голямата Задушница преди Великия пост, който през тази година започва на 27 февруари. В съботния ден срещу Неделя месопустна (Месни заговезни) – на голямата Задушница преди Великия пост, всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Или, както името „Задушница“ показва,
това е ден за възпоменаване на душите на починалите.
За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.
Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл
църквата е определила съботата за ден на покойните.
На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.
На Месни заговезни, в неделя, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд.
Местните власти в София и в големите градове в страната са предвидили допълнителен транспорт до гробищните паркове.
В столицата се разкрива временна трамвайна линия с маршрут от квартал „Борово” до „Орландовци”. Автобус по линия 83А ще се движи до гробищния комплекс в „Бакърена фабрика”. Още четири временни автобусни линии – 18А, 79А, 86А и 90А ще обслужват Централните и Малашевските гробища.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!